kapat

21.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Kardeş dayağı
Azerbaycan milli maçından sonra, Azeriler'le yaşanan kardeş kavgası, bu kez Kırgızistan'da yaşandı.

Kırgizistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in korumaları, Cumhurbaşkanı Sezer'in ziyareti sırasında terör estirirken, Türk Tanıtma Fon'ndan aktarılan kaynakla TİKA tarafından (Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı) onartılan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'ne Türk basın mensupları sokulmadı.

Sezer, gezisinin son gününde Kazakistan'ın Türkistan kentine geldi. Sezer, burada ilk olarak, 1994 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından onarımına başlatılan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin açılışına katıldı. Sezer, türbeyi gezerken, Kazak ve Rus gazetecilerin türbeye girmesine izin verilirken, Türkiye'den hiçbir gazeteci türbeye yaklaştırılmadı. Sezer ve Nazarbayev, türbenin çevre düzenlemesini incelerken de Kazak korumalar, Türk basın mensuplarına saldırdı ve görüntü almalarını engelledi. Kazak korumaların, bu tavrını fark eden Cumhurbaşkanı Sezer, korumalara müdahale etti ancak Sezer'in müdahalesi bile koruma terörünü engelleyemedi.

GAZETECİLERE TACİZ
Sezer, türbenin açılışının ardından, Türkistan şehrinin 1500. yıldönümü nedeniyle, hazırlanan standları gezdi. Sezer'in standları gezisi sırasında da korumalar, basın mensuplarını engelleyip, tartaklamaya devam etti. Bu sırada, bazı bayan gazeteciler, korumaların kendilerini taciz ettiklerinden yakındı. Sezer, standları gezerken, bu kez korumalara fiilen müdahale etmek zorunda kaldı. Sezer, gazetecilerin önünü tıkayan bir korumayı yanına kadar gidip, uyardı. Nazarbayev de, korumalarına sık sık müdahale etmek zorunda kaldı. Devlet Bakanı Abdul Haluk Çay ve Kültür Bakanı İstemihan Talay, Türk basınına karşı yapılan çirkin hareketleri protesto etmek için, Nazarbayev tarafın-dan verilen öğle yemeğine katılmadı. Cumhurbaşkanı dün 19.30'da GAP uçağı ile yurda döndü. Sezer, gezisinin yararlı geçtiğini söyledi.

Bülent UZUN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır