kapat

21.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Askerin politikadaki etkisi artıyor mu
Amerika'nın önde gelen siyasi gazetelerinden Washington Post'ta 28 Eylül 2000 tarihinde yayınlanan bir dizi yazısı, ülkede de ordunun son dönemlerde politikaya nasıl girdiğini gözler önüne seriyor.

Yorumsuz olarak verilen dizi-haberde, Amerika'nın önde gelen 4 generalinin Washington'ın bilgisi dahilinde dış politikayı nasıl etkiledikleri sıralanıyor. Dana Priest imzalı haberde, sözü geçen bu 4 generalin isimleri şunlar: Amerikan Deniz Kuvvetleri Komutanlarından General Anthony Zinni, Dennis C. Blair, Kara Kuvvetleri'nden Wesley Clark ve Charles E. Wilhelm. Gazete dörtlüyü CINC olarak tanıtıyor. Yani "en kıdemli generaller."

BÜTÇELERİ 380 MİLYON DOLAR
Haberde özellikle Zinni'nin icraatlarına yer veriliyor. Tarih Ekim 1999. Pakistan'da askeri darbe ile başa geçen General Pervez Müşerref'e Beyaz Saray'dan bir protesto yazısı gelmişti. Müşerref bu yazıya cevabı ancak iktidara geçtikten sonra cevap verdi. Ancak Müşerref'in cevabını mektubun geliş noktası olan Washington hükümetine değil, Amerikan ordusunun generallerinden Zinni'ye gönderdi. Zinni bu mektubu aldığında Mısır'da Savunma Bakanı William Cohen'in yanındaydı. Cohen çok şaşırmıştı... Amerika Başkanı, CINClere özel olarak dış politikada etkili olması yolunda olanak tanıyor. 1999 bütçesi 380 milyon dolar olan CINCler, 3 yıldan bu yana politikada etkinler. CINC ve alt kadroları, son zamanlarda çeşitli ülkelerdeki konferanslara katılarak Amerika'nın dış politikasını dile getiriyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır