kapat

21.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
KISA KISA KISA

Yılan zehiri satarken yakalandılar
Antalya'da, gümrük kaçağı yılan zehiri satmaya çalışan 5 kişi yakalandı. Antalya Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ekipleri yaptıkları istihbarat çalışması sonucu, 5 kişinin ilaç yapımında kullanılan yılan zehirini satmak için müşteri aradıklarını belirledi. Alıcı gibi davranan polis, buluşma yerinde suçüstü yaparak bu kişileri 968 tüp yılan zehiri ile gözaltına aldı. Sanıklar, adliyeye sevk edildi.

Anadolu'nun sesine farklı yorum
Türkiye'de klasik gitar deyince akla ilk gelen isimlerden besteci, yorumcu ve eğitmen Melih Güzel, halk türküleri ve zeybekleri gitarıyla yorumladığı "Sounds Of Anatolia" albümünü Aura etiketiyle piyasaya çıkardı. Sanatçı, albümdeki yapıtlarını yarın saat 15.00'te Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda (CRR) vereceği konserinde yorumlayacak. Biletler CRR gişesi ve Biletix'lerden edinilebilir.

'Sayılan çıkacak'
Kariyer 2000 Zirvesi'nin açılışında konuşan Turizm Bakanı Erkan Mumcu, turistlerin sayım günü hapsolmayacaklarını, sayım işlemi yapıldıktan sonra sokağa çıkabileceklerini kaydetti. Bakan Mumcu, formdaki soruların önemli bir kısmının turistlere yöneltilmemesi konusunda inisiyatif sahibi olan valiliklerle temasa geçtiklerini ve görüşmeler sonucunda turistlere birkaç soru sorulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Mumcu, turistler bakımından değişecek yegane şeyin, beş dakikayı aşmayacak zamanlarını bu sayım işlemlerine ayırmaları olacağını savunarak, "Bu onları çok rahatsız etmeyecektir sanıyorum. Misafir olduğu ülkenin önemli bir ihtiyacına 5 dakikalık saygıyı göstereceklerinden eminim" şeklinde konuştu. Erkan Mumcu bu sayımın, sokağa çıkma yasağı uygulanan son sayım olacağını da sözlerine ekledi.

Yusuf DEMİR

Agustus'un vasiyeti Ankara'daki tapınakta
Roma İmparatorluğu'nda nüfus sayımını 5 yılda bir yapılmak üzere düzenli hale getiren İmparator Sezar Agustus adına Ankara'da yaptırılan tapınakta dönemindeki gelişmeler anlatılıyor. Buradaki en önemli tarihi belge ise Agustus tarafından kaleme alınan vasiyetnamesi. Vasiyetname Agustus tarafından 76 yaşında yazıldı ve iktidarı devrettiği oğlu Tiberius tarafından Roma Senatosu'nda okundu.

Hepsi anlatıldı
Tarihçilere göre Ankara'daki yazıtta M.Ö. 43 M.S. 14 yılları arasında Agustus'un hükümdarlığı sırasında geçen tüm olaylar anlatılmıştır. Yazıtta dikkati çeken bir diğer nokta Agustus'un nüfus sayımında halkına yaptığı zulümdür. Agustus'un askeri, siyasi başarıları, imparatorluğun giderleri, yardımları yaptırdığı şenlikler inşaat faaliyetleri ve icraatları da ayrıntısıyla anlatılmaktadır.

Yeni Zelanda'dan 5 bin $ alıyormuş
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Emma Reilly, ülkesinin Türkiye fahri konsolosu olan Murat Demirel'e bu görevi nedeniyle yılda 5 bin dolar ödediklerini açıkladı. Demirel'in Türkiye'ye gelen Yeni Zelandalılar'a yardımcı olduğunu söyleyen Reilly, Demirel'in göreve başladığından bu yana ülkesine büyük katkılarda bulunduğunu da vurguladı. Bakanın bu açıklaması Egebank olayını anlatan Yeni Zelanda gazetelerinde yer aldı. Gazeteler haberi "Yeni Zelanda'nın Türkiye'deki fahri konsolosu Yahya Murat Demirel, milyonlarca dolarlık sahtekarlık nedeniyle tutuklandı" başlığıyla verdiler.

Kışlalı Hoca özlemle anıldı
Gazeteci-Yazar Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, katledilişinin birinci yılında çeşitli etkinliklerle anıldı. İletişim Fakültesi önünde, Kışlalı'nın eşi Nilüfer Kışlalı ve Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden'in de katıldığı bir anma toplantısı yapıldı. Daha sonra kampüs içinde bulunan "Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi"nde Kışlalı'nın büstünün açılışını eşi Nilüfer Kışlalı ve Yekta Güngör Özden yaptılar. Büstü çok beğendiği belirten Nilüfer Kışlalı'nın burada, gözleri dolu dolu oldu. Nilüfer Kışlalı, "Çok beğendim. Onun yüzündeki o gülümsemeyi çok güzel vermişsiniz" diyerek sanatçıları tebrik etti.

Şirin Dilek ACUN

Uyanık hayaliciyi istedik
Türkiye'de kurduğu sahte şirketle toplu kaçakçılık yapmak suçundan aranan iş adamı Mehmet Fatih Keser (37), Romanya'da vergi kaçırmak ve düzenlediği sahte belgelerle devletten 39 milyon dolar kaçırdığı gerekçesiyle tutuklandı. Köstence Cezaevi'nde yatan Türk İşadamı Keser ve şirketin önde gelen beyin takımından olan bir Ürdünlü ile 3 Romen mahkeme gününü beklerken, Türkiye Romen Hükümeti'nden tutuklu bulunan işadamı Mehmet Fatih Keser'in iadesi için talepte bulundu.

Hüseyin ŞENTÜRK

Osman Ak DGM'de ifade verdi
Eski Terör ve İstihbarattan Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak, DGM Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel hakkında soruşturma yürüten Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerine "tanık" sıfatıyla ifade verdi. Ak, Yüksel hakkındaki iddiaları soruşturmak için Ankara DGM'de çalışan bir başmüfettiş ve müfettişin, kendisini çağırmaları üzerine dün DGM'ye geldi.

Merdan KAÇAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır