kapat

21.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Nüfus sayımı olmasaydı İsa Roma'da doğacaktı
Roma İmparatoru Sezar Agustus, 2000 yıl önce nüfus sayımı günü herkesin doğduğu kente gitmesini emredince İsa'ya hamile olan Meryem, Roma'dan Kudüs'e yola çıktı

Nüfus sayımı yapmak için sokağa çıkma yasağı koyan ve o gün herkesin doğduğu kentte bulunması emrini veren Roma İmparatoru Agustus, bilmeden Hıristiyanlık tarihinde önemli bir dönüm noktası oluşturdu. İncil ve Kur'an-ı Kerim'e göre İsa, Kudüs yakınlarındaki Beytüllehem'de dünyaya geldi. İngiltere'deki Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Dairesi'nin arşivlerindeki kaynaklara göre, nüfus sayımı ve Agustus'un o kanunu olmasaydı, İsa Kudüs'te değil, Roma'da doğacaktı. Yaklaşık 2000 yıl önce zalim Agustus, nüfus sayımı yapacağı için Roma topraklarında yaşayan herkesin doğduğu yerde sayılmasını istedi.

SAYIMDAN ÖNCE DOĞDU
Bu sırada İsa'ya hamile olan Hz. Meryem ve evli bulunduğu Yusuf, Agustus'un emriyle, Meryem ve babası Davud'un doğduğu şehir olan Beytüllehem'e gitmek zorunda kaldılar. Günlerce süren yolculuk sırasında Meryem, birkaç kez doğum sancısı geçirdi ve Beytüllehem'e sayım günü güç bela yetişti. İsa da sayımdan birkaç gün önce doğdu. İmparator Agustus'un sayım memurları tarafından sayıldığı için de yeri kolayca tespit edildi ve ilerde Hıristiyanlığı yaymaya başladığı dönemde izini bulmak kolay oldu.

YOKSA ETKİLENDİK Mİ?
Bu bilgileri, İngiltere'de nüfus sayımı yapmak ve istatistiki bilgileri saklamakla görevli Ulusal İstatistik Dairesi'nde (ONS) bulmak mümkün. Bunun yanında Roma tarihçilerinin müşterek görüşüne göre Türkiye de, Ankara'da adına bir tapınak bulunan Agustus'un etkisinde kalmış.

İlkçağ yapılarının en ünlüsü sayılan Agustus tapınağı Ankara'dadır. 1926 yılında Alman ve Türk Bilim adamlarının ortak çalışması sonucu Agustus'a ait önemli bilgiler ortaya çıkarılmıştır. Dünya Agustus'la ilgili bilgileri bizdeki kazı sonuçlarından sonra öğrendi. Bu arada Sezar Agustus'un barbarca uyguladığı sayımla ilgili bilgileri de farkına varmadan kopyalamış olabiliriz!

İsa'nın nüfus sayımı nedeniyle Kudüs'te doğması, kenti Hıristiyanlık açısından da kutsal hale getirdi. Tarih boyunca Kudüs'te yaşanan din savaşları ve bu kent üzerindeki çatışmalar da hep Agustus'un nüfus sayımının bir sonucudur belki de...

Jan DEVLETOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır