kapat

21.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
'Son sayım' müjdesi yok
Sistem değişmedikçe sokağa çıkma yasağının devam edeceğini söyleyen Tunca Toskay, valilerin sokağa çıkma yasağını saat 17.00'ye indirebileceklerini bildirdi

Devlet Bakanı Tunca Toskay, Türkiye'de nüfus sayımında uygulanan "De Facto" sistemi değişmedikçe sayımların, sokağa çıkma yasağı uygulanarak yapılmak zorunda olduğunu söyledi. DİE yetkilileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Toskay, bu sistemin terkedilmesi için, haritalara dayalı adres çerçevesi ve nüfus kayıt sisteminin oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Taslak soru kağıtlarının, tüm kurum ve kuruluşlara bildirildiğini daha sonra da ortak toplantılar yapıldığını kaydeden Toskay, "Eleştiriler çok da haklı değil. Her kurumdan resmi yazı ile görüş istendi. Turizm Bakanlığı'nın eleştirileri üzüntü verici. Kendileri 16 Ağustos 1999'da resmi cevap yazdılar. Özel bir istekleri yok" diye konuştu.

Buldukları yerde
Sayımın yapılması için ikamet adresinde bulunma şartının aranmayacağını belirten Toskay, "Vatandaşı nerede bulursak, orada sayacağız. Sokakta yaşayanlar dahil, sayılmamış kimseyi bırakmayacağız. Nüfus kağıdı olmayanların, bilgiler kendilerine sorulacak" diye konuştu.

Valiliklere, sokağa çıkma yasağı uygulamasına ilişkin genelge gönderildiğini belirten Toskay, valilerin kendi insiyatifleri ile sokağa çıkma yasağını saat 17.00'ye indirebileceklerini bildirdi.

Depremzede iller
Deprem bölgesindeki şehir, belde ve ilçe belediyelerinin, İller Bankası'ndan alacakları payın düşeceği yönünde bir endişeleri bulunduğunu belirten Toskay, "Bu konu Bakanlar Kurulu'nun gündemine geldi. Deprem bölgesindeki il ve ilçelerimiz, bu anlamda mağdur edilmeyecek. Çözümü zor bir sorun değildir" dedi.

'İngilizler de uyguluyor'
Türkiye'de uygulanan nüfus sayımı sisteminin "De Facto" olarak isimlendirilen uygulama olduğunu ve aynı sistemin İngiltere tarafından da kullanıldığını belirten Toskay, yapılan hazırlıkları şöyle anlattı:

* Merkezde Genel Nüfus Sayımı 2000 Komisyonu oluşturuldu.

* Hazırlanan taslak soru kağıtları, tüm kurum ve kuruluşlar ile üniversitelere gönderildi. Ortak toplantılar yapıldı ve her kurumdan resmi yazı ile görüş istendi.

* Nisan/Temmuz 2000 tarihinde Türkiye'de bütün binalar numaralandı. Bu çalışma için, belediyelere 6 trilyon kaynak aktarıldı. Yapılan çalışma 520 DİE uzmanı tarafından denetlendi.

* Sayım memurları ve sayım kontrol memurları asgari lise mezunu, kamu görevlilerinden seçildi.

* Tüm yurtta 9 bin 691 eğitici eleman eğitildi. İl ve ilçelerde ise, 69 bin 925 kontrol memuruna, 910 bin 720 sayım memuruna eğitim verildi.

* İl ve ilçe merkezlerinde ortalama 20, bucak ve köylerde 25 hane sayım bölgesi olarak oluşturuldu ve buna göre, her sayım memuru ilçede en fazla 100, bucak ve köylerde ise 120 kişiyi sayacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır