kapat

21.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
En yoksullar İç Anadolu'da
Türkiye'de nüfusun en yoksul yüzde 1'lik kesimi İç Anadolu'da 'yaşıyor'. Bu grup ayda sadece 23 milyon lira ile geçiniyor

Türkiye'de 147 bin ailenin ortalama aylık geliri 32 milyon lira. İstanbul'da "süper zengin" 19 bin ailenin ortalama aylık geliri ise 27.4 milyar

Türkiye'nin 2000 yılının ilk yarısına ait gelir bölüşüm göstergeleri, en fakirlerin İç Anadolu Bölgesi'nde yaşadığını ortaya koydu. Bu bölgede nüfusun en yoksul yüzde 1'lik kesiminin evine ayda sadece 23 milyon lira giriyor. Kum Ajans'ın Mustafa Sönmez yönetiminde yaptığı "Gelir Dağılımı 2000" araştırması, bu bölgenin en fakir kesiminin zannedilenin aksine hem Doğu Anadolu, hem de Güney Doğu'da yaşayanlardan daha az kazançla geçindiğini ortaya koydu. Bu iki bölgenin "en fakirlerinin" geliri Ege ve Karadeniz'de yaşayanlardan da fazla.

Depremin izi
Büyük kentler sıralamasına bakıldığında, 19 il arasında en yoksul yüzde 1'lik kesim 32 milyon liralık gelirle depremin izlerini silemeyen Kocaeli'nde yaşıyor.

Rakamlara bakıldığında yaklaşık 14.7 milyon toplam hane bulunan Türkiye'nin yüzde 1'lik kesimi yani 147 bin 727 hane, ortalama 32 milyon liralık aylık gelirle geçiniyor. Bu ortalamanın altında Ege, Karadeniz ve İç Anadolu'nun en fakirleri var. Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz'in en alt yüzde 1'lik kesiminin kazancı da bu miktarın çok üzerinde değil.

Araştırma, Türkiye'deki en zenginler ve en fakirler arasındaki gelir uçurumunu da ortaya koydu. İstanbul'da yaşayan ve il nüfusunun en zengin yüzde 1'ini oluşturan kesimin aylık geliri tam 27.4 milyar lira. Yaklaşık 19 bin hanelik bu "süper zenginlerin" kazancı Türkiye'nin sanayi kentleri İzmit, Adana ve Bursa'da yaşayan 1 milyon 33 bin ailenin gelirinin üstünde.

İstanbul'un en zengin yüzde 4'lük grubunu oluşturan 75 bin aile, sayıları 1 milyon 836 bini bulan Karadeniz'in toplamına yakın bir gelir elde ediyor.

İstanbul'un en zengini ile İç Anadolu'nun en fakiri arasındaki fark ise tam anlamıyla kapanması imkansız bir uçuruma dönüşmüş durumda.

Adana yarışıyor
Adana, İstanbul'dan sonra en zenginleri barındıran ikinci il. Adana'nın en üst yüzde 1'lik kesiminin il gelirinden aldığı pay yüzde 29. Bu oran İstanbul'da da aynı. İki ilde de en üst ve en alt gelir grubu arasında 322 kat fark var.

En "fakir"zengin Antep'te
Kentlere göre en zenginler liginde çarpıcı sonuçlar var. İstanbul'daki en zengin yüzde 1'lik kesim, en yakın takipçisi Adana'ya bile yaklaşık yüzde 40 fark atıyor. Gaziantep'in en zengin yüzde 1'lik kesimi ancak ayda ortalama 1.3 milyar lira kazanıyor. Doğu'nun en üst yüzde 1'inin geliri, İstanbul'un ancak altıncı yüzde 1'inin gelirine denk düşüyor. Ankara ile İstanbul zenginleri arasında bile 6 kat fark var.

Sınırın altında"yaşayanlar"
Türkİye'nİn en yoksulları liginin ilk sırasında Kocaeli'de yaşayanlar var. Deprem sonrası yapılan araştırmaya göre, bu ildeki nüfusun en fakir yüzde 1'lik kısmının hanesine ayda 32 milyon lira giriyor. En yüksek gelirde 3'üncü sırada olan Antalya'nın en fakirleri 97 milyon lira kazanıyor. Bu ilin en yoksul yüzde 1'i, 19 kentin en varlıklısı gözüküyor. Adana'daki zengin fakir uçurumu ise diğer kentlerden daha çok.

Türkiye nüfusunun yüzde 78'i yoksul
Coğrafi olarak bakıldığında nüfusun yüzde 26.6'sının yaşadığı Marmara, toplam gelirlerin yüzde 38'ini alıyor. Buradaki yüzde 1'lik en yüksek gelirli kesim, ayda 16 milyar lira kazanıyor. Alt-orta ve düşük gelirliler Türkiye genelinde nüfusun yüzde 78'ini oluşturuyor. Bu oran Doğu Anadolu'da yüzde 80'e, Güneydoğu'da yüzde 90'a ulaşıyor. 200 milyondan az gelirle yaşayanların hane sayısı Marmara'da nüfusun yüzde 19'unda kalırken, bu oran Güneydoğu'da yüzde 47'ye, Akdeniz ve İç Anadolu'da yüzde 35'e ulaşıyor. Aylık geliri 200-500 milyon arasında olan alt-orta grup, Doğu Anadolu nüfusunun yüzde 53'ünü, Marmara ve Karadeniz'de yüzde 49'unu, Ege'de yüzde 47'sini oluşturuyor.

Doğu'da 2.2 milyon aile var
Türkiye'de yaklaşık 14.7 milyon hane bulunuyor. Hanede yaşayan ortalama kişi sayısı ise 4.4 kişi. Yapılan araştırmaya göre, en kalabalık bölge Marmara. Yarısı da İstanbul'da yaşıyor. Nüfusun yüzde 26.6'sının bulunduğu Marmara'yı, Türkiye'nin en fakirlerinin yaşadığı İç Anadolu izliyor. İç Anadolu, Türkiye'deki toplam hanelerin yüzde 15.4'ünü barındırıyor. Gelir düzeylerine bakıldığında ise İç Anadolu'daki tüm ailelerin geliri ancak İstanbul'un en varlıklı yüzde 12'sinin geliri düzeyinde.

2 milyar kazanan "süperler"
Türkiye'de hane başına ortalama gelir 454 milyon lira. En zengin yüzde 1'lik kesimin ortalama kazancı 7.5 milyar, en fakir yüzde 1'in kazancı da 32 milyon lira. En zengin kent İstanbul'da yaşayan ailelerin evine ayda ortalama 945 milyon giriyor. Ancak en zengin yüzde 1'lik kesim 27.4 milyar kazanıyor. Doğu Anadolu'nun en zengin yüzde 1'lik kesiminin aylık ortalama kazancı ise 2 milyar lira.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır