kapat

21.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Verginin kaynağı yeniden değerleme
Kasım'da enflasyon yüzde 1 bile çıksa yeniden değerleme oranı yüzde 55'i buluyor

Yeni yıldaki gelir hede lerine ulaşabilmek için Bakanlar Kurulu kararıyla bazı vergilerde artışa dönük çalışmalar sürerken, hükümet yeni yılda hiç yetki kullanmasa dahi, vergi ve harçlarda hede enflasyonun 3-4 katı üzerinde bir artış olacak.

Bu arada 3 Kasım'da açıklanacak enflasyon rakamları sonrası kesinleşecek yeniden değerleme oranı ile vergilerde meydana gelecek artış ve bunun getirisi de, bu çalışmalarda gözönünde tutuluyor. Gelirler Genel Müdürlüğü'nde yapılan hesaplamalara göre, 1999 sonunda 52.1 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı, bu yıl söz konusu rakamın üstünde gerçekleşecek. Ekim sonu itibarıyle toptan eşya fiyatında 12 aylık ortalamalara göre artışı ifade eden yeniden değerleme oranı, Ekim en lasyonu yüzde 1 dahi çıksa yüzde 55'i bulacak.Bu durumda Bakanlar Kurulu, hiç yetki kullanmasa dahi de latörün yüzde 18, yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 12 olduğu 2001'de, birçok vergi ve harç en az yüzde 55 zamlanacak. Bu orana göre vergilerdeki artış oranı şöyle gerçekleşecek:

Taşıt vergileri: Motorlu taşıtlar ve taşıt alım vergisi tutarları, 1 Ocak 2001'den geçerli olmak üzere yüzde 55 artacak.

Damga vergisi: Maktu hadlerdeki yüzde 55'lik artış ile makbuz senedi 1 milyon 230 bin liradan 1 milyon 907 bine yükselecek.

Emlak vergisi: Vergiye tabi değerler de 2001'de yeniden değerleme oranının yarısı kadar artacak ve yüzde 27.5 zamlanacak.

Gelir vergisi: Ücretliler için yüzde 15, diğer mükelle ler için ise yüzde 20 olan gelir vergisinde ilk orana tabi 2.5 milyar liralık dilimde yüzde 10-15 artış planlanıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır