kapat

21.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Cep'ten alo % 25 azaldı
Turkcell Genel Müdürü, yüzde 25 İletişim Vergisi'nin bu yıl konuşmaları yüzde 25 azalttığını belirterek, "Oranın artacağı söyleniyor. Bu herkes için kötü olacak" dedi

Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan, yüzde 25 İletişim Vergisi'nin bu yıl cep telefonuyla konuşma süresini yüzde 25 azalttığını söyledi. Oranın bu yıl daha da artacağı duyumunu aldıklarını belirten Türktan, "Bu hem bizim yatırımlarımızı, hem de aboneleri olumsuz etkileyecek. Yüzde 25 zaten yüksek bir oran. Daha da yükselmesi kötü olacak" dedi. Genç Yönetici ve İşadamları Derneği'nin (GYİAD) bu ayki konuğu olan Türktan, sorularımızı yanıtladı.

* Özel İletişim Vergisi'nin bu yıl da devam etmesi sektörü nasıl etkileyecek?

Vergiler telekom sektörünün genelini etkiliyor. Maliyetlerin yükselmesi abonelere yansıyacak. Servis fiyatları yükselecek. Bu yıl oranın daha da yükseleceğini duydum. Yüzde 25 bile kötü. Şu anda yatırımları etkilemiyor ama devam etmesi kaliteyi düşürebilir. Biz 6 yıldır belli bir altyapıyı kurduk. Ama yeni gelenler daha girer girmez nasıl kaliteli hizmet sunabilir? 100 liralık tarifenin yüzde 25'i İletişim Vergisi. Yüzde 17 KDV ve yüzde 15 Hazine payını düştüğünüz zaman şirkete yüzde 43 kalıyor. Gelirin yüzde 57'si vergiye gidiyor. Yüzde 25 arttırılırsa çok kötü olur. Abonelerimizin yüzde 50'si telefonu iş için kullanıyor.

*Vergi abone sayısını azalttı mı?

Orada bir sorun yok. Bu yılı da yüzde 100 artışla 10 milyon aboneyle kapatacak gibi görünüyoruz. Ama önemli olan abonenin konuşması. Bu yıl konuşma süreleri geçen yıla göre yüzde 25 azaldı. Biz de abonelere destek olalım diye ilk yarı yılda tarifeyi neredeyse hiç arttırmadık. Vergiler ağırlaşırsa abone sayısını da etkiler.

*İş-Tim'in abonelerden hat ücreti almayacağı söyleniyor...

Bu tamamen ticari bir karar. Biz piyasa şartlarının gerektirdiğini yapacağız. Amacımız, kaliteli hizmet vermek, fiyat savaşına girmemek.

'170 milyon dolar KDV'yi ödeyemeyiz'

* KDV ve ara bağlantı sorunu çözülmedi, değil mi?

Ara bağlantı Türk Telekom, Telsim ve Turkcell arasında çözümlenmesi gereken bir sorun. Daha önce gündem, sorunu Üst Kurul'un çözebileceği şeklindeydi. Ama Üst Kurul'un görev tanımında o yok. Maliye Bakanlığı'na göre ödememiz gereken lisanstan doğan KDV, cezası ve faiziyle birlikte 170 milyon dolar. Daha önce gündeme getirmedikleri bir şeyi 2 yıl sonra ceza ve faiziyle istiyorlar. KDV olarak istense gelirlerinizden düşebilirsiniz. Ama faiziyle tamamen bir yük.

* Hisselerinizin 30 bin liraya kadar düşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bütün dünya borsalarında bir düşüş trendi var. Petrol fiyatlarının yükselmesi, 3. nesil cep telefonu lisanslarının 6-9 milyar dolarlarla verilmesi, teknoloji şirketlerinin kârlı, kârsız diye sınıflandırılması olumsuz etkiliyor. Deprem vergisi yabancıları da rahatsız ediyor.

* Baz istasyonu eleştirileri hakkında ne söyleyeceksiniz?

Batı'da nüfusun yüzde 65'inde cep telefonu var. Oralarda her binanın tepesinde baz istasyonu var ama böyle bir sorun yok.

Nuray TARHAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır