kapat

21.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Washington'a balans ayarı
Türkiye'de, TSK sık sık siyasete müdahale etmekle eleştirilirken; Amerika'da Genelkurmay Başkanı Shelton, Ermeni tasarısının geçmesini Meclis Başkanı Hastert'a yazdığı sert mektupla önlemeyi görev bildi

Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert'ı en çok "terleten" isim Amerika Genelkurmay Başkanı Henry Shelton oldu. Meclis Başkanı Hastert, Ermeni tasarısını neden gündemden çektiğini anlatırken söze General Shelton'ın 16 Ekim tarihli mektubunu hatırlatarak başladı. Hastert ordudan kendisine "büyük baskı" geldiğini hatırlatarak konuşmasına devam etti. İşte Shelton'ın tartışma konusu olan mektubu:

Sayın Başkan,
Her ne kadar kabine düzeyinde birçok yetkiliyle görüştüğünüzü bilsem de, kendimi 596 numaralı tasarının Genel Kurul'dan geçişinin Amerika'nın Ortadoğu'daki ulusal güvenlik çıkarlarına zararlı etkiler getirebileceği konusunda duyduğum büyük endişeleri eklemek zorunda hissediyorum.

(Yemen'de intihar saldırısına uğrayan) USS Cole gemisinde dün meydana gelen trajik kayıplar, askerlerimizin her gün gerçekleştirdiği barış ve güvenliği sağlama görevinin ne kadar zor ve tehlikeli olduğunun önemini göstermektedir. "Ermeni soykırımını" içeren, bağlayıcı olmayan karar tasarısının geçişinin ne gibi yararları olabilir.

Çok dikkatli olun
Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nin güçlü ve stratejik bir ortağı olduğunu uzun yıllarca ispatlamıştır. Büyükelçimiz ve Türk parlamenterleri, bu tasarı geçerse Türk-Amerikan ilişkilerinin zarar göreceği konusunda uyardı. Balkanlar ve Kuzey Irak Denetim ve Gözetleme operasyonlarını desteklemede gösterdiği güvenilirliği nedeniyle Türkiye'ye, özellikle de şimdi, minnettarlığımızı gösteren her sinyali göndermemiz temeldir.

Bu tasarının geçişinin gerektirebileceği ima ve sonuçlara karşı ilerlemenin zararlarını dikkatlice ölçmenizi takdir ediyorum. Üzerinde durduğunuz bu tasarı hakkında görüşlerimi açıklama fırsatı için teşekkürlerimi sunarım. Henry H. Shelton

Genel Kurmay Başkanı


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır