kapat

21.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Hükümete tam not
28 Ekim'de Ankara'ya gelecek olan Wim Kok, ziyareti öncesi Türkiye'ye mesajlar gönderdi. AB yolundaki adımları ve hükümeti takdir ettiğini söyleyen Kok, "Yine de çok yolunuz var" dedi

Hollanda Başbakanı Wim Kok, ay sonunda yapacağı 3 günlük ziyaret öncesi Türkiye'ye mesajlar gönderdi. Her ne kadar Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı yaptığı 1997'den bu yana AB yolunda her zaman Türkiye'nin yanında olsa da desteği Türk kamuoyunda "gizli" kalan Kok, Helsinki Zirvesi'nden sonra Türkiye'ye gelecek olan ilk AB lideri olacak. Yarım saatlik röportajda oldukça temkinli konuşan Kok, gündemdeki soruları cevapladı.

* 28-31 Ekim arasındaki Türkiye ziyaretinizde mesajınız ne olacak?

- İki ülke arasındaki ilişkilerin ne muazzam seviyede olduğunu ve bu ilişkinin kuvvetlendirilmesini ne kadar takdir ettiğimizi göstermek olacak. Şu andan itibaren politik ve kültürel bağlarımızı geliştireceğiz. Burada yaşayan 350 bin Türk kökenli vatandaş da iki ülke ilişkilerine tat katıyor. Türkiye'ye gidiyorum, çünkü gezim sırasında ne gibi deneyimler kazanacağım merak ediyorum.

* Türkiye'nin AB üyeliği Hollanda için ekonomik ve politik açıdan ne yararlar sağlayabilir?

- Hollandalılar'ın çoğu Avrupa'nın doğu ve batısını sanal olarak da bölen çizgilerin kalkmasından yana. Türkiye, Avrupa ülkeleriyle ne kadar ortak çalışırsa, kendi bölgesinde o kadar istikrara ulaşır. İkinci konu da "birliktelik." Biz AB'yi tek bir din grubu olarak görmüyoruz. Üçüncü konu da ekonomik değerler. Genişleyen bir AB, daha çok iç pazarın dışarı açılması anlamına gelir.

* Türkiye'deki koalisyon hükümetini ve yeni cumhurbaşkanını nasıl buluyorsunuz?

- Hem başbakanınıza hem de göreve gelmeden önce dikkat çekici bir geçmişe sahip olan cumhurbaşkanınıza saygı duyuyorum. Onlarla yapacağım diyalog benim için çok önemli olacak. Yeni Cumhurbaşkanı ile Ecevit çok takdir ettiğim ve çok saygı duyduğum politikacılardır.

* Türkiye'nin adaylık yolunda hız kazanması için neler tavsiye edersiniz?

- Türkiye, geleceği için üzerine düşeni yapmalı. Bazı adımların atılması gerekiyor. Bana göre bu adımlar yalnızca AB için değil, Türkiye'nin geleceği için çok önemli. Demokrasi, azınlık hakları, insan hakları ihlalleri, sivil toplum için önemli. Türkiye ekonomisini global dünyaya uyarlama konusunda iyi bir yolda. Ancak Kopenhag kriterlerine uymazsanız, ne şimdi ne de üye olduğunuzda sorumluluk sınırlarını genişletemezsiniz.

* Hollanda kamuoyu, Türkiye kadar büyük bir İslam ülkesini AB'ye kabule hazır mı?

- Kişisel olarak iyimserim. İslam halkı kendini AB'de diğer dinlerden insanlar kadar evinde hissetmeli. Bu, NATO'da sorun olmadı. AB'de de sorun olmamalıdır. AB tek bir dinin birliği değildir.

Savunma kimliği Türkiye'siz olmaz
Hollanda Başbakanı Kok, Türkiye ve Avrupa Savunma Kimliği (AGSK) konusunda ise şöyle konuştu: AGSK, NATO çatısı altında yapılacak operasyonların kalitesini artırmaya yardımcı olacak. Onu güçsüzleştirecek bir birim olmayacak. Barışı ve istikrarı en yüksek seviyede sağlamaya çalışan NATO'ya da ihtiyacımız var. AB'nin çözüm isteyen olaylardaki sorumlulukları nedeniyle Batı Avrupa'da daha etkili askeri güç sağlama çabasındayız. Karar mekanizması içinde yer almayan tek ülke Türkiye değil. Oluşturduğumuz güvenlik organizasyonlarının hiçbirini Türkiye'siz düşünmedik. Türkiye jeostratejik önemi büyük olan bir ülke. Yapmak istediğimiz, Avrupalı devletlerin özel güçlerini birleştirerek, tabii AB üyesi olmayan NATO üyesi ülkelerin de desteğiyle, güvenliği sağlamak.

Rüya hükümeti başbakanı
Wim Kok, 29 Eylül 1938 Bergambacht doğumlu. Nijen Rode İdari Bilimler Akademisi'nde eğitim alan Kok, Hollanda Ticari Birliği'nde görev yaptı. 1965'te aynı birlikte ekonomi üyesi oldu. 1972 yılında milletvekili olan Kok, uzun süre İşçi Partisi'nin başkanlığını yaptı. 1989 yılında Uluslararası Sosyalist Parti'nin başkanı seçildi. Bugüne kadar Endüstriyel İşçi Konseyi Başkanlığı, Avrupa Komisyonu danışmanlığı, De Nederlandsche Bank ikinci Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı yapan Kok, 22 Ağustos 1994'te başbakan oldu. "Dünya Ekonomik Forumu"nun yayın organı 'Worldlink' dergisinin dünya çapında yılın en başarılı siyasetçilerini belirlediği "1999'un Rüya Hükümeti"ne Başbakan seçildi. Aynı yıl Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile Yunanlı meslektaşı Yorgo Papandreu, kendi alanlarında finale kalmış ancak bu ünvanı Alman Joschka Fischer'a kaptırmıştı.

Kıbrıs'ta çözüm için çalışıyoruz
Başbakan Kok, Kıbrıs sorunu ile Türkiye'nin müzakereye başlaması arasında bir bağlantı olmadığını söyledi. Kok, şöyle konuştu: Kıbrıs için uygun bir zamanda konu ile ilgili faktörler ele alınacak. Biz her iki tarafı da ciddiye alıyoruz. BM liderliğinde ve bu iş için özel olarak atanmış temsilcilerin çabasıyla sonuca laşacağız. Türkiye'ye, öğrencisine ne yapması gerektiğini söyleyen okul müdürü gibi davranmak istemiyoruz. Türkiye kendi geleceğine kendisi karar verecektir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır