kapat

18.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Sezer Türkmen çıktı
Türkmenistan'a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer'i büyük ilgiyle karşılayan Saparmurad Türkmenbaşı, "Rus araştırmacılar, Sayın Sezer'in de Türkmen olduğunu tespit etti" dedi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün Orta Asya gezisinin ikinci durağı olan Türkmenistan'a gitti. Burada Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurad Türkmenbaşı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda biraraya gelen Sezer, büyük bir ilgiyle karşılandı. Heyet görüşmelerinin ardından yapılan basın toplantısında Türkmenbaşı, bu yoğun ilgiye neden olan sırrı şöyle dile getirdi: "Rus araştırmacıların yaptığı incelemeler sonucunda Sayın Sezer'in de Türkmen olduğunu öğrendim ve bundan büyük gurur duydum!"

HER ZAMAN YANYANA
Türkmenbaşı, daha sonra, Türkmenistan'ın gelişmesinde Türkiye'nin büyük rol oynadığını ve bundan dolayı Türkler'e teşekkür borçlu olduklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: "Kötü gününde Türkiye'nin yanındayız ve biliyoruz ki, Türkmenistan'ın başına bir şey gelirse, Türkiye'de bizim yanımızda olur. Türkiye ile Türkmenistan arasında bugüne kadar herhangi bir siyasi problem olmamıştır ve olmayacaktır. Enerji alanında Nisan ayında yeni anlaşmalar yapacağız" dedi.

TÜRKİYE'YE DAVET ETTİ
Sezer, ise basına yaptığı açıklamada, Türkmenbaşı ile yaptığı görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını, Türkiye ile Türkmenistan'ın aynı milletin iki farklı devleti olduğunu ifade etti. "Sayın Türkmenbaşı ile enerji, petrol ve Hazar geçişli doğalgaz projeleri konusunda görüşmeler yaptık ve kendisini Türkçe konuşan yedi Türk devletinin katılacağı ve gelecek yıl Türkiye'de yapılacak olan toplantıya davet ettik" diyen Sezer sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu ana kadar iki ülke arasında mevcut olan ticaretin iki ülkenin ekonomik hacmine göre düşük olduğu, artırılması için iki ülkenin de bunun için gerekli fedakarlıkları yapmaları gerektiği görüşü doğrultusunda birleştik".

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye Büyükelçiliği'ne giderek Türk işadamlarını kabul etti. Bu görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Sezer başkentteki Türkmenbaşı Tekstil Kompleksi'ni gezdi ve oradan da Sheraton Grand Türkmen Oteli'ne giderek dinlenmeye çekildi. İki Cumhurbaşkanı daha sonra heyetleriyle başkentteki konser salonunda icra edilen halk danslarını izledi. Sezer, bugün Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e hareket edecek.

CUMHURBAŞKANI SEZER'DEN YORUM YOK
Ahmet Necdet Sezer ve eşine büyük ilgi gösteren Türkmenistan Cumhurbaşkanı Türkmenbaşı (solda), birlikte yaptıkları basın toplantısında, "Sezer'in Türkmen olduğunu öğrenince gurur duydum" diye konuştu. Sezer konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır