kapat

18.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Mektup diplomasisi
Dışişleri Bakanı Cem, Clinton yönetimini Ermeni tasarısı konusunda mektupla uyardı. Cem'in mektubu ses getirdi

Amerİkan Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda bugün oylanması beklenen sözde Ermeni soykırımı karar tasarısının geçmemesi için yoğun bir "mektup diplomasisi" yapılıyor. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, tasarı konusunda duyduğu endişeleri, bir mektupla Amerikalı meslektaşı Madeleine Albright'a iletti.

'ENDİŞE DUYUYORUZ'
12 Ekim tarihini taşıyan mektubunda Cem, Albright'a ikili ilişkilerde gösterdiği çabalar için teşekkür ettikten sonra, tasarının Türk-Amerikan ilişkilerine vereceği zarardan büyük endişe duyduğunu yazdı. Ayrıca, Türkiye ve ABD'nin, Ortadoğu başta olmak üzere bölgedeki istikrara yönelik çabalarını zorlaştıracağının da altını çizdi.

'İLİŞKİLER ZARAR GÖRÜR'
Cem'in uyarısı üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Albright ve Savunma Bakanı Willam Cohen, Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert'e aynı gün bir mektup gönderdi. Albright ve Cohen, Cem'in endişelerini paylaştıklarını ve Clinton hükümetinin de konudan büyük endişe duyduğunu ifade etti.

Tasarının kabul edilmesinin, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere, ABD'nin bölgedeki çıkarlarına zarar vereceğini belirten Amerikalı Bakanlar, Türkiye'nin NATO'nun vazgeçilmez bir parçası olduğunu hatırlatarak, tasarıyı geçirmek isteyen Hastert'ten "görüşlerinin dikkate alınmasını" rica etti. Albright ve Cohen, mektupta, Türk-Ermeni ilişkilerinin de çok ciddi boyutlarda zarar göreceğine dikkat çekti ve ekledi: Süregelen Kıbrıs ve Yukarı Karabağ sorunlarına çözüm bulmada ve Ege'deki tansiyonu düşürmede, Türkiye'nin çabaları da vazgeçilmezdir.

CEM'DEN UYARI
Cem'in, Albright'a mektubu samimi bir üslupla yazılmış. Mektup "Sevgili Madeleine" diye başlıyor ve tasarının geçmesi durumunda ikili ilişkilerinin çok kötü bir döneme gireceğinin sinyalini veriyor.

ALBRIGHT MESAJI ALDI
Cem'in mektubunu alan Albright, aynı gün harekete geçti. Ve altında Savunma Bakanı'nın da imzasının bulunduğu sert bir mektup kaleme aldı.

Albright ve Cohen'in mektubun-da, Meclis Başkanı Dennis Hastert'ın çok büyük bir hata yaptığı belirtiliyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır