kapat

18.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim

Tadilat

İSKİ, kendi özeleştirisini yaparken 1998'de çıkardığı Su Kirliliğini Kontrol Yönetmeliği'nin hatalarını kabul ediyor. İSKİ yöneticileri bu yönetmeliğin Terkos, Sazlıdere, Alibeyköy, Büyükçekmece, Elmalı, Darlık ve Ömerli baraj havzalarında çarpık yapılaşmayı önlemek konusunda yeterli olamadığını belirtiyor. Yönetmelik su havzalarında 300 ile 1000 metre arasını kapsayan kısa mesafe koruma alanları imara açık tutuyor. Konut yapımı yüzde 2.5'la sınırlanıyor, bina yüksekliklerinin ise 6.5 metreyi geçmemesi öngörülüyor. Ne var ki İSKİ yetkilileri de denetimsizlik yüzünden kimsenin bu ölçülere uymadığından, havzalarda kaçak ve yönetmeliğe aykırı yapılaşmanın önünün alınamayışından yakınıyor.

BU gerçeği kabullenmesine rağmen İSKİ'nin, yeni hazırlamakta olduğu yönetmelik tadilatında da, bizzat yakındığı sakıncaları doğuran hataları, kapsamlarını genişleterek tekrarladığı yolunda iddialar var. İddialara göre tadilat, "mutlak ve kısa koruma mesafeler"in genişletilmesini öngörüyor. Bu da su havzalarında yapı yoğunluğunun daha da artacağı anlamına geliyor.

ANLAŞILAN böyle bir tadilatla İSKİ, "uzlaşmacı ve barışçı yaklaşım"la mevcut çarpık yapılaşmayı legalize ve ıslah etmek; bundan sonrakini ise denetim altında tutmak hesapları yapıyor. Ancak, bu noktada "iyimser hesaplar"ın "yağma duvarı"na çarpıp bozulabileceği gözönüne alınmalı. Daha önceki hataların, "çok daha vahim sonuçlara yolaçabilecek bir tekrarı"nın yaşanabileceği hesapta tutulmalı. Kaş yapayım derken göz çıkartılmamalı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır