kapat

18.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Bu çocuklarla gurur duyuyorum
Yetişme yurdunda büyüyüp üniversiteyi kazanan 4 gencin ziyaret ettiği Devlet Bakanı Hasan Gemici, "Biz bir aileyiz, onların başarısıyla mutlu oluyorum" diyor

Bu yıl Sosyal Hizmetler çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK)bağlı yurtlarda kalan 652 genç üniversiteye girmek için sınavlarda ter döktü ve bu gençlerin 144'ü çeşitli üniversitelere yerleştirildi. 1997'de 634 çocuktan 58'i, 1998'de 698 çocuktan 80'i ve 1999'da 695 çocuktan 145'inin üniversiteye girmeyi başardığı göz önüne alınırsa, yetiştirme yurdunda büyüyen gençlerin her geçen yıl daha başarılı olduğu ortada.

Bu yıl üniversiteye giren bu 144 gençten 4'ü dün Devlet Bakanı Hasan Gemici'yi ziyaret etti. Bakan Gemici'ye duygulu anlar yaşatan gençlerden Volkan Türkmen ODTÜ Makine Mühendisliği'ni, Ergin Yaman, İsrafil Pehlivan ve Özgür Pişkin ise Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu'nu kazanmış.

Bakan Hasan Gemici, kurumun çocuklara mesleklerini ellerine alana kadar destek olmayı sürdüreceğinin altını çizerek ekledi, "Biz de bir aileyiz. Bir anne-baba evlatlarının başarısı ile nasıl gurur duyuyorsa, şu anda aynı duyguları hissediyorum".

NEDEN SOSYAL HİZMETLER
Yetiştirme yurdunda büyüyen gençlerin üniversite seçimlerinde daha çok Sosyal Hizmetler okullarını tercih ettikleri dikkat çekiyor. Bu bölümü kazanan Ergin Yaman, İsrafil Pehlivan ve Özgür Pişkin, tercihlerinin nedenini, "Kendimizi daha iyi tanıyoruz. Yurtta büyümüş çocukların psikolojisini anlayabileceğimizi düşünüyoruz ve onlara destek olmak istiyoruz" diye açıklıyor. Öte yandan yetiştirme yurtlarından çıkan gençlerin başarılarının gittikçe arttığına dikkat eçen Bakan Gemici, bu gençlerin geleceklerini kurtarmaları için hiç bir fedakarlıktan kaçınılmayacağını belirtiyor. Üniversiteye giren gençlerin isterlerse Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurtlarda, isterlerse SHÇEK'in yurtlarında kalabileceklerini belirten Bakan Gemici, başarılı olmaları halinde, bu gençlerin yüksek lisans eğitimlerinin de sağlanacağını söylüyor.

Başarıyı kendin yaratacaksın
YetİŞtİrme yurtlarında geçen çocukluk yıllarının ardından parlak geleceklerine yelken açan gençler, başarının gururunu yaşıyor. Bakan Gemici ile birlikte SABAH'a konuşan gençler, geleceğe ilişkin duygu ve düşüncelerini anlattı. ODTÜ Makine Mühendisliği'ne giren Volkan Türkmen, lisans öğreniminden sonra Almanya'da master yapmayı kafasına koymuş. 10 yaşından itibaren Bursa Yetiştirme Yurdu'nda kalan Türkmen, babası ile zaman zaman görüşüyor. 9 yaşındayken Siirt'ten Ankara Yetiştirme Yurdu'na getirilen Ergin Yaman ise, ailesini hiç tanımıyor. "Başarıyı kendin yaratacaksın. Hep çalışırken kendime ait bir masam olsun istedim" diyen Yaman, üniversiteye hazırlık kursu veren kuruluşların yetiştirme yurdu çocuklarına daha çok kontenjan ayırmasını istiyor.

Yetiştirme yurduna 8 yaşındayken getirilen H.Ü Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu 2'inci sınıf öğrencisi İsrafil Pehlivan, "Anne-baba özlemi, 10 yaşından sonra azalıyor. Sonra başka beklentiler başlayor, hayatta başarılı olmak gibi" diyor.

Fatma SİBEL YÜKSEK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır