kapat

18.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Hidrojen enerjisine hazırlık
Enerji Bakanı Cumhur Ersümer alternatif enerji kaynaklarından hidrojen enerjisi üzerinde de çalışma başlatacaklarını söyledi

Enerjİ Bakanı Cumhur Ersümer, dün, partisinin Meclis Grup toplantısında, enerji brifingi verdi. Enerji amaçlı barajlardaki su seviyelerinin alarm verdiğini ve elektrik tüketiminin tahminlerin üzerine çıktığını belirten Ersümer, herkesi tasarrufa çağırdı ve Ekim-Mart dönemini "kritik dönem" olarak adlandırdı. Ersümer, tüm zorluklara rağmen YPK'dan geçen 29 enerji santrali projesinin hayata geçirilmesiyle 2003 yılından itibaren enerji sorununun kalmayacağını söyledi.

Ersümer, çevreyi kirletmeyen enerji santralleri konusunda TEAŞ bünyesinde daire başkanlığı oluşturduklarını, ilk kez rüzgar santralini kendilerinin kurduklarını, YPK'dan geçen 29 enerji projesinden 16'sının rüzgar santrali olduğunu anlattı. Ersümer, ayrıca Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan bir kararnameyle hidrojen enerjisi üzerinde çalışma başlatacaklarını bildirdi. Ersümer'inşu bilgileri aktardı:

* İlk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre enerji talebi yüzde 9.6 ve 7.5 milyar Kwh artarken, 85 milyar Kwh olarak gerçekleşti.

* İlk 8 ayda barajlardaki su seviyesi tüm barajlarda yüzde 85, Fırat havzasındaki Keban, Karakaya ve Atatürk'te yüzde 66 olarak gerçekleşti.

* Ağustos sonu itibariyle barajlarda 5.3 milyar Kwh enerjiye eşdeğer su bulunuyor. Bu rakam geçen yıla göre, 5.5 milyar Kwh daha az.

* Ekim-Mart arasında sonbaharda gelecek su gelirlerine bağlı olarak enerji barajlarında 12.5-14.4 milyar Kwh enerji üretilmesi mümkün olabilecek.

* Ekim-Mart döneminde 3.2 milyar Kwh, günlük bazda ise Kasım ayında 10, Aralık-Mart döneminde ise 30 milyon Kwh açık görülüyor.

* Kasım ayından itibaren ciddi bir enerji açığı olacağı ve bu açığın 2002 yılı ortalarından itibaren bitecek yatırımlarla nisbi olarak azalacağı görülmektedir.

350 milyon dolarlık tahsilat
Cumhur Ersümer yılsonuna kadar 350 milyon dolarlık işletme hakkı devir bedelinin tahsil edileceğini söyledi. Bu alanda tahkimin ardından gelişmelerin hız kazandığını belirten Ersümer, "Yavaşlatan neden ise bu konuda açılmış davalara karşı verdiğimiz savaştır. 299 dava açıldı, ancak yaptığımız hiç bir işlem bu manada iptal edilmemiştir" diye konuştu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır