kapat

18.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Bankalara dışarıdan kredi yağıyor
Enflasyonu düşürme programı ve kredi notu artışı bankalara dış borç musluğunu açtı. Bu yıl 4.5 milyar $'ın üzerinde sendikasyon kredisi alındı

Enflasyonu düşürme programı bankaların dış kredibilitesini artırdı. Türk bankaları bu yılın geride kalan döneminde 1999'dakinden 500 milyon doolar daha fazla dış kredi buldu. Bankaların 13 Ekim'e kadar bulduğu dış kredilerin toplamı 4.5 milyar doları aştı.

Bankacılar, kullanılan dış kredi miktarındaki artışın Türkiye'nin kredi notunun artmasına bağlı olduğunu belirterek, gerek hükümetin gerekse bankaların daha kolay ve daha ucuz dış borç bulduklarını söylediler.

EN YÜKSEK KREDİLER
Bu yıl alınan sendikasyon kredileri içinde bir defada en yüksek tutara sahip krediyi bulan banka 500 milyon dolarla İş Bankası oldu. Bu kredi libor artı 45 puan faizle tüm krediler arasında en düşük maliyetle alınanı oldu. Ancak bankaların ödedikleri komisyon ve ücretler genellikle açıklanmadığı için toplam maliyetler açısından bir karşılaştırma yapmanın oldukça zor olduğu kaydediliyor. 2000'de sendikasyon yoluyla en çok finansmanı sağlayan bankalar ise Akbank, Yapı Kredi ve Garanti Bankası oldu. Garanti Bankası Mart ve Temmuz aylarında iki borçlanma gerçekleştirdi. Banka, 400 milyon Euro ve 400 milyon dolarlık bu kredilerde sırasıyla Euribor artı 50 ve libor artı 47.5 baz puan faiz ödedi. Akbank ve Yapı Kredi Bankası iki defada toplam 750 milyon dolarlık sendikasyon kredisi kullanırken, her iki bankanın da borçlanma faizleri libor artı 50 baz puan olarak gerçekleşti.

Vakıflar Bankası'nıözelleştirme KHK'sına iptal
Anayasa Mahkemesi, Vakıfbank`ın özelleştirilmesini öngören 606 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname`yi (KHK) iptal etti. Yüksek Mahkeme, KHK`nın yürürlüğünün durdurulması istemini ise reddetti. Mahkeme Heyeti her iki kararı da oybirliğiyle aldı.

Vakıflar Bankası'nın Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK), 26 Temmuz 2000 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanmıştı. Söz konusu kararname kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü`ne ait B grubu hisse senetlerinin halka arz suretiyle satılabileceği hükmü getirilmişti.

Bankalar Birliği'nden bankacılara Egebank öğüdü
Fırtına Operasyonu'yla birlikte Egebank'ta ortaya çıkan olaylar bankacılıkta etik kuralları yeniden gündeme getirdi. Bankalar Birliği daha önce de yayınladığı "Bankacılara tavsiyeler" adlı bir dizi kuralı yeniden web sitesine koydu. Bu tavsiyeler aslında yeni değil. Aralık 1863'te o zamanki para otoritesi Comptroller of the Currency daha sonra Hazine Sekreterliği görevini yapan Hugh McCullocli'nin ABD'deki ulusal bankalara yolladığı bir mektuptan alınma. Mektup özellikle kredi konusunda tüm basiretli bankacıların izlemesi gereken prensipleri içeriyor. Söz konusu kurallarla ilgili geniş içerik Bankalar Birliği'nin www.tbb.org.tr adresindeki web sitesinde yer alıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır