kapat

18.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Petrol 'serinliyor'
Ortadoğu'da barış konusunda anlaşma, petrol fiyatını yaklaşık 1 dolar aşağıya çekti. Ama fiyatlar gerginlik öncesi seviyeye inse de fazla düşmeyecek

Mısır'da yapılan Ortadoğu Barış Zirvesi'nden iki tarafından anlaştıkları yönünde sonuç çıkması piyasalarda ihtiyatlı bir yumuşama yarattı. Dün öğleden sonra ABD Başkanı Clinton tarafından yapılan açıklama sonrası brent petrolün varil fiyatı bir önceki güne göre 1 dolar gerileyerek 30.70 dolara indi. Fiyat, krizin doruğa tırmandığı sırada 34.50 dolara doğru fırlamış, Batı Teksas ham petrolü 36 dolarla son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Fiyatlar, Suudi Arabistan'ın gerektiğinde arzı artıracağını duyurmasıyla düşüşe geçmişti.

Kriz öncesi 30 doların hemen altında duran petrol fiyatlarında çok hızlı bir düşüş beklentisi yok. Savaşın hemen öncesinde fiyatları aşağıya çekmek için arz artırımı kararı alan OPEC'in çabaları fazla bir sonuç vermemişti. Arz talep dengesizliği nedeniyle fiyatların ancak 2001 yılında düşebileceği tahmin ediliyor.

ALTIN SÜRÜNÜYOR
Ortadoğu krizi, savaş zamanlarının sığınağı olarak tanınan altının "yatırımın" dışında bu niteliğini de kaybettiğini ortaya koydu. Altın, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaya rağmen düşüşüne devam etti. Tansiyonun arttığı sıralarda 270 dolar sınırında gezinen altın, bu süre içinde gerileyerek 270 doların da altına indi.

Krizden kazançlı çıkanlar ise dolar ve İsviçre Frangı oldu. Dolar 2.21 marktan 2.30 marka yükseldi. Bu arada euro da dolar karşısında tarihinin en düşük değeri 0.84 düzeyine doğru indi. Fonların dolarla birlikte İsviçre Frangı'nı seçmesi sonucunda dolar/frank paritesi de 1.72'den 1.78'e tırmandı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır