kapat

18.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
'Dijital Rönesansı kaçırmayın'
HP'nin Başkanı ve "ABD'nin en güçlü kadını" Carly Fiorina, Türkiye'nin önündeki en önemli fırsatın bilişimin getirdiği "Dijital Rönesans" olduğunu söyledi

Fiorina, "Türkiye'nin hem yabancıları çekmesi hem de yerli üreticileri rekabete dayanıklı hale getirmesi şart. Yani biraz cambazlık yapmanız gerekiyor" dedi

ABD'nin en güçlü kadını ünvanının sahibi olan bilgisayar devi Hewlett Packard'ın Başkanı Carly Fiorina, Intel tarafından düzenlenen Exchange 2000 Fuarı'nda, internet ve teknolojinin dünyayı nasıl şekillendireceğine ilişkin bir konuşma yaptı. Konuşmasının ardından kuliste sadece SABAH'ın sorularını yanıtlayan Fiorina, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin önündeki en büyük fırsatın bu internet devrimi olduğunu, bu devrimden yararlanamaması halinde Türkiye'nin geri kalacağını söyledi. Fiorina, sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Türkiye sizce nasıl bir pazar?

Türkiye bizim en hızlı büyüdüğümüz ülkelerden biri. Büyük bir gelişme potansiyeli var. Ticaret global bir hal aldığına göre hiçbir üreticinin böyle bir pazarı görmemezlikten gelme lüksü yok.

* Türkiye'nin önündeki en önemli fırsatlar neler?

Şu anda tüm dünya inanılmaz bir değişim yaşıyor. İnsanların her bildiklerini yenilemek zorunda kaldıkları bir süreç. Ben buna "İkinci Rönesans" ya da "Dijital Rönesans" diyorum. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelerin seviyesini yakalayabilmeleri için önlerindeki en önemli fırsat bu rönesans. İyi değerlendirebilen ülkeler için gelecek çok parlak. Umarım Türkiye de bu şansı iyi değerlendiren ülkeler arasında yer alır. Çünkü İnterneti etkin kullanamayan ekonomiler geride kalacak.

* İnterneti etkin olarak kullanabilmek derken neyi kastediyorsunuz?

Türk şirketlerinin tamamı yüzde 100 internet teknolojisiyle çalışmak zorunda. Bunu söylerken sadece bir web sitesi açıp oradan mal satmaktan sözetmiyorum. Bunları zaten yapacaksınız. Ama bunun yanında tüm hammaddelerinizi internet üzerinden alacak, çalışan ve sermayedarlarınızla internet üzerinden gerekli aktarımı sağlayacaksınız. Böyle bir model her zaman kazanır.

* Bir yabancı yatırımcı gözüyle Türkiye'nin profili nasıl?

Eskiden Türkiye işgücü ucuz olduğu için tercih ediliyordu. Bu Tayland ya da Endonezya'da da aynıydı. Ama artık öyle değil. Şartlar tüm ülkeler için yaklaşık olarak aynı. Sizin amacınız, bir özelliğinizi öne çıkararak ileri adım atmak olmalı. Yani bir şekilde üreticiyi kendinize çekecek şeyler yapmalısınız. Bunun için de en önemli fırsat bilişim teknolojileri. Bu doğrultuda iki şansınız var. Birincisi know-how'ınızı geliştirerek lokal şirketlerin interneti etkin şekilde kullanmasını sağlamak; ikincisi ise yabancı sermayeyi cezbetmek. Kısacası bir yandan uluslararası şirketleri kendinize çekecek, diğer yandan kendi şirketlerinizin performansını artıracaksınız. Bunun için biraz cambazlık yapmanız gerekecek.

* Sadece teknoloji yatırımı başarı için yeterli mi?

Kesinlikle hayır. Çünkü artık tüm dünya, teknolojiye yapılan yatırımın stratejileri şekillendirmekte değil, desteklemekte kullanılması gerektiğini gördü. Sadece teknolojiye yönelik olarak belirlenen stratejilerin çok uzun vadeli olacağını düşünmüyorum; çünkü bu yatırımlar sadece sizin tekelinizde değil. Parası olan tüm şirketler sizin yaptığınız yatırımı yapabilir. Onun için hedefiniz teknoloji için strateji geliştirmek değil, stratejiniz için gereken teknolojiye yatırım yapmak olmalı.

Bilgisayar devini bir yılda ayağa kaldırdı
Forbes dergisinin bu ay açıkladığı "ABD'nin en güçlü kadınları" listesinde ilk sırayı, yanda resmini gördüğünüz küçük kız, yani şimdinin bilgisayar devi Hewlett Packard'ın Başkanı Carly Fiorina aldı. Geçen yıl da zirvede yeralan Fiorina, zor günler geçiren bilgisayar devini bir yılda ayağa kaldırdı. Fiorina, şirkette imza attığı yeniden yapılanma ile büyük bir maliyet kesintisi sağladı. Fiorina'nın uyguladığı strateji ile Hewlett Packard'ın 40 milyar dolar olan piyasa değeri, bir yıl içinde 110 milyar dolara çıktı. Bu performans ile Hewlett Packard, önceki yıllarda ilk 50'ye dahi giremediği "dünyanın en büyük şirketleri" listesinde 39'uncu sıraya kadar tırmandı.

Bilişimin geleceği mobil iletişimde
* Bilgisayar teknolojisiyle ilgili gelecek senaryolarınız neleri içeriyor?

Bilgisayar artık sadece masa üstünde ve bir fişe bağlı olarak çalışan bir alet olmayacak. İnternet de sadece fişin ucunda kalmayacak. Bilişim teknolojilerinde hâlâ son derece bakir olan ve geliştirilmeye açık alanlar var. Örneğin mobil iletişimin henüz yeterince keşfedilmemiş yönü; kısa mesaj servisleri. Avrupa'daki mobil iletişim gelirlerinin yüzde 8'ini, ki yaklaşık 10 milyar dolar, kısa mesaj servisleri oluşturuyor. Ayrıca cep telefonu olan insan sayısı, bilgisayarı olan insan sayısından daha fazla. Yani artık her şey mobil olacak. Biz de buna yönelik çalışıyoruz.

AÇIL SEZEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır