kapat

18.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Bakü-Ceyhan'da ilk imza
Azeri petrolünü dünyaya açacak Bakü-Ceyhan petrol boru hattı için ilk imza atıldı. İmzayla projeye sponsor olacak grup belirlendi

Azerbaycan ana üretim petrolünü dünya pazarlarına taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesinin hayata geçirilmesi sürecinde nihai anlaşmalara ilk imza dün Bakü'de törenle atıldı.

Cumhurbaşkanlığı konutunda düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in başkanlık ettiği törende, sponsor grubun oluşturulmasına ilişkin anlaşma ile "Ev Sahibi Ülkesi Anlaşması" parafe edildi. Türkiye'yi TPAO Genel Müdürü Osman Demirağ ve Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Türkoğlu'nun temsil ettiği imza töreninde, sponsor grubun oluşturulmasına ilişkin anlaşma, yatırımcı firmalar arasında, Ev Sahibi Ülkesi Anlaşması ise yatırımcı firmalar ile Azerbaycan hükümeti arasında imzalandı.

DÜNYA PAZARI
Cumhurbaşkanı Aliyev, imza törenin ardından yaptığı açıklamada, "Hazar petrolü, Bakü-Ceyhan boru hattı ile 2004 yılında dünya pazarlarına ulaşacak" dedi. Bakü-Ceyhan hattının ağır bir yolu başarıyla geçtiğini ifade eden Aliyev, projenin hayata geçirilmesi sürecinde yeni bir dönem başladığını ve ABD`nin gelecekte de devam edecek olan desteği ile projenin gerçeğe dönüşeceğini söyledi.

'SİYASİ ZAFER'
Törende konuşan uluslararası konsorsiyum (AIOC) Başkanı David Woodword da, projeye endişeyle bakan çevreler bulunmasına karşın, ilgili ülkelerin siyasi kararlığı sonucunda bugünkü aşamaya gelindiğini söyledi. İmzalanan anlaşma ile resmiyet kazanan sponsor grup, 8 ayda, mühendislik ve maliye planının hazırlanması ve mülkiyet hukuku çalışmalarını tamamlayacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır