|
Tavuk suyuna çorba bütün dertlere deva
Soğuk algınlığı ya da gripten yatağa düştüğümüzzaman sıcak sıcak içtiğimiz tavuk çorbasının tedavi edici özelliği bilim adamları tarafından da doğrulandı
Amerika'nın Nebraska Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, tavuk çorbasının soğuk algınlığı için en iyi ilaçlardan biri olduğunu ortaya koydu. Ninelerimizin yüzyıllardır pişirdiği bu çorbanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki çalışmada incelendi.
Bronşit, grip, anjin, nezle gibi soğuk algınlığıyla oluşan rahatsızlıklarda tavuk çorbası içindeki maddelerin olumlu etkilerini araştıran Dr. Stephen Rennard ile meslektaşları, bulgularını Chest (Göğüs) adlı tıp dergisinde yayınladı. Dr. Rennard, tatillerde hep tavuk çorbası yapan eşine, "Bunun ateş düşürücü özelliği var gibi görünüyor, bunu laboratuvarda inceleyelim" önerisinde bulundu.
Bunun üzerine, doktor Rennard ve eşinin yaptığı tavuk etiyle birlikte çeşitli sebzeleri de içeren çorba, üniversitenin laboratuvarında incelemeye alındı.
BUHARI DA FAYDALI
Akciğerlerde astım, anfizem gibi hastalıklarda akciğerdeki tahribatın, yükselen ateşin ve neticede balgam salgılamanın tavuk çorbasıyla nasıl normale döndüğü araştırıldı. Laboratuvara alınan çorba, hem bütün olarak hem de içindeki malzemeler ayrı ayrı yarar testine tabi tutuldu.
Tek başına tavuk suyu bulyonlarının (tablet) bile soğuk algınlığına faydası olduğunun saptandığı araştırmada ayrıca, piyasadan 13 ticari tavuk suyu tozu markası alındı ve incelendi. Piyasadan toplanan markalardan bir-ikisi tamamen yararsız bulundu.
Dr. Rennard, "Geçmişte, tavuk suyunu inceleyen bazı araştırmacılar, çorbanın suyundan yükselen buharın solunum sistemini rahatlattığını ve bünyeye iyi geldiğini açıklamıştı" dedi ve şunları ekledi: "Bu husus tamamiyle doğru olabilir. Tabii, çorbanın etkisi fiziki olmakla da kalmıyor. Kendine çorba sunulan hasta, bir şefkatli elden aldığı etkiyle morali de yükselebiliyor ve vücut kuvvetleniyor."
Tam teşekküllü tavuk çorbası
* Tavuk eti
*Tavuk suyu
* Soğan,
* Şalgam,
* Havuç,
* Yabani havuç,
* Patates,
* Saplarıyla kereviz
* Maydanoz
Tuz konulmuyor. Ancak mayasız hamur parçaları ya da erişte eklenebilir.
Türk usulü tavuk çorbası
* Tavuk eti
* 5 su bardağı tavuk suyu
İsteğe göre şehriye ya da pirinç
|
Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|