kapat

18.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
banner
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

YeniBinyil
Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Clinton istedi oldu
Amerika Başkanı Bill Clinton, Mısır'daki zirvede sabaha kadar sürdürdüğü çabaların sonunda İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin Lideri Yaser Arafat'ı ateşkese razı etti

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde İsrail ile Filistinliler arasındaki şiddetin sona erdirilmesi amacıyla düzenlenen zirve umutsuz başladı. Ancak Başkan Clinton'ın olağanüstü çabası sonrası taraflar şiddetin derhal durdurulması konusunda anlaştı ve zirve ateşkes anlaşmasıyla sonuçlandı.

Önceki gün, İsrail Başbakanı Ehud Barak, Filistin lideri Yaser Arafat, Amerika Başkanı Bill Clinton, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Ürdün Kralı Abdullah, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve AB Dış Politika Yüksek Komiseri Javier Solana'nın katıldığı zirvenin ilk gününde 16 saat süren maratona rağmen sonuca ulaşılamadı. Sabaha karşı 04.00'te ara verilen görüşmelerde taraflar "hiçbir konuda" anlaşamadı.

Liderler "birkaç saat uyumak" için odalarına çekildiği sırada herkes umutsuzdu. Geceki görüşmeler sert suçlamalar ve kavgalarla geçti. Arafat ve Barak açılış toplantısı ve yemekler hariç aynı odada bulunmadı. İki lider arasında karşılıklı bir görüşme dahi gerçekleşmedi.

ÜÇ SAATLİK UYKU
Biraraya gelmemeye gayret eden Barak ve Arafat koridorlarda karşılaştıklarında bile soğuk ve resmi bir şekilde el sıkışmakla yetindiler. Eski zirvelerde görmeye alışık olduğumuz sarılmalar ve şakalaşmalardan eser yoktu. Bu olumsuz ve gergin ortamda hiç kimse ikinci gün görüşmelerinden olumlu bir sonuç beklemiyordu.

İkinci tur görüşmeler dün sabah 07.00'da başladı. Amerika Başkanı'nın öğlen saatlerinde zirveden ayrılması gerekiyordu. Dışarıya yansıyan atmosfer oldukça olumsuzdu. Ancak öğle saatlerinde tarafların anlaştığı haberi geldi. Basının önüne çıkan liderler, İsrail ve Filistin taraflarının ateşkes konusunda anlaştığını ve Batı Şeria ile Gazze'de durumun normale dönmesi için gerekenin yapılacağını bildirdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır