kapat

10.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
RUHAT MENGİ(rmengi@sabah.com.tr )


Papa neden Türkiye'ye gelmiyor?

Kültür Bakanı İstemihan Talay, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, eski Bakan ve milletvekili İmren Aykut'un da aralarında olduğu Türk heyeti'ne, yaşamının bir bölümünü İstanbul'da geçirmiş olan, Türk dostu Papa 23. Jean'ın evliya ilan edildiği Vatikan'daki görkemli törende nasıl önem verilerek en ön sıraya alındığının, Papa'nın elini sıkmalarının ve yaptıkları hazırlıkları nasıl başarıyla sunduklarının tüm detaylarını İmren Aykut'tan dinledim.

Hatırlayacaksınız, bu törene katılacakları sırada İmren Aykut'un Vatikan'laTürkiye arasında mekik dokuyarak Papa 23. Jean'la ilgili kitabın ve afişlerin hazırlanışını, Türkiye'nin törenlere davetini nasıl sağladığı, ayrıca inanç turizmini geliştirme konusundaki çalışmalarını size uzun uzun anlatmıştım.

İmren Aykut Hristiyanlığa ait en kutsal yerlerin Türkiye'de olmasına, bu dini yayan St. Paul'ün de Tarsus'lu Ğhemşehrisi- olmasına rağmen bundan yeteri kadar yararlanamadığımızı düşünüyor.

Konuşmamız sırasında 2001 yılında Papa'nın Suriye ve Yunanistan'a gideceğini ama Türkiye'nin gezi plânında olmadığını söyledi.

Papa nereye giderse gitsin, bütün dünya TV'leri onu izliyor. Her adım attığı yer ilgi topluyor. Ayrıca Papa'nın Türkiye'ye gelmesi imajımızı etkiler.

Dışişleri ve Turizm Bakanlıkları bu konuya eğilmeli!

Erdal İnönü'nün inadı
CHP Kurultayı'nda partinin "onursal başkanı" olarak büyük ilgi ve sevgi gösterilen Erdal İnönü'nün CHP'yle ilgili birkaç söz söylemek isteyeceğini düşünerek kendisini telefonla aradım.

"Teşekkür ederim ama biliyorsunuz ben konuşmak istemiyorum" dedi.

Babası İsmet İnönü'nün "İyiler de kötüler kadar cesur olmazlarsa gelecekten birşey beklemek de mümkün olmaz" sözünü hatırlayarak ve konuşmasını umarak israr ettim;

"Sayın İnönü, siz CHP'nin onursal başkanısınız, Kurultay'da size büyük ilgi ve sevgi gösterildi. Türkiye'nin CHP'ye ihtiyacı olduğuna, bu nedenle en kısa zamanda toparlanması ve eski etkinliğine kavuşması gerektiğine inanmıyor musunuz? Hiç değilse bu konuda kısaca birşeyler söylemek istemez misiniz?"

Cevap;

"Hayır, istemem"

Konuşmamızın bu noktasında, evlenme yıldönümü davetinde kendisinin anlattığı, yaşanmış bir olayı hatırladım bu kez.

Eşi Sevinç İnönü mutfaktan bağırıyor;

- Erdaal, çabuk yetiş!

Erdal İnönü rahatça oturduğu koltuğundan cevap veriyor;

"Ne var, neden bağırıyorsun?"

- Fare var, koş.

İnönü'nün cevabı;

- Neden geleyim, ben kedi miyim?

Aynı mentalite diye düşünüyorum. Orada eşinin yardım çağrısını "kedi olmadığı" için reddediyor, burada onursal başkanlığını kabul ettiği partiye (ve ülkeye) katkıda bulunmayı "siyasette olmadığı" için..

Kızmasın ama bence Erdal İnönü babasına fiziksel benzerlik dışında hiç benzemiyor. Onun olumlu yönlerini almamış. İsmet İnönü iyi bir devlet adamı, siyasetçi ve askerdi. Dinamizmi ve son nefesine kadar Türkiye siyasetine katkıda bulunma çabalarıyla hep sevgi ve takdir topladı.

Herhangi bir konuda "iyi" tanımını haketmek için "iyi bir şeyler" yapmış olmak gerekir. Kendinden başka kimseye bir yararı dokunmayanlara ise ancak "zararsız" denebilir.

Bilmem anlatabiliyor muyum?

Rencide edebiliriz
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in "Türk vatandaşı olmayan, ama Türkiye'de çalışmak, iş yapmak üzere bulunan 30 bin kadar Ermeni'yi sınırdışı edelim" teklifine Recai Kutan ve Deniz Baykal'ın "İnsanları rencide etmeden çözüm bulmalıyız" şeklinde karşı çıktıklarını gördük.

Oysa Çiller haklıydı. Onlar dünyanın gözleri önünde bizi rencide edecek kararlarını çıkarttıracaklar da, biz niye onların rencide olmamasını düşüneceğiz?

Zarar vermeye gelince düşmanımız, para kazanmaya gelince dostumuz mu olacaklar?

Gitsin kendi ülkelerinde veya dostları Amerika'da çalışıp kazansınlar. Bize de onlardan gelecek kazanç gelmeyiversin.

Tansu Çiller'in teklifinin değerlendirilmesi yerinde bir karar olur!

Carlos Paz İTÜ'de!
Londra'da dans okulu bulunan, Colombialı Salsa ve Merengue hocası Carlos Paz bu hafta sonu İstanbul'a geliyor. Ünlü dansçı 14-15 Ekim tarihlerinde İTÜ'nün Maçka Kampüsünde, İşletme Fakültesi dans salonunda saat 13.00'ten itibaren toplu dans dersleri verecekmiş.

Cumartesi akşamı Sultanahmet'teki "Theodora Dansing Hall" da düzenlenecek Latin Partisi'ne de katılacak olan Carlos Paz'ın toplu derslerini izlemek isteyenler hafta sonu İTÜ'de olmayı unutmasınlar.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır