kapat

10.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
ABD Elçisi'ne gözdağı
Enerji Bakanı Ersümer, "Ermeni tasarısı geçerse 11 milyar dolarlık enerji ihalelerini unutun" deyince ABD Büyükelçisi Pearson bembeyaz oldu

Hükümetin sözde Ermeni soykırımı tasarısına karşı gösterdiği tepkiler sonuç vermeye başladı. Özellikle Amerikan firmalarının 11 milyar doları aşan enerji yatırımlarının askıya alınmasından tedirgin olan Beyaz Saray, Türkiye ile ilişkileri sıcak tutmak için harekete geçti. Ankara'ya yeni atanan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, dün, teamüllere aykırı olarak Dışişleri Bakanlığı'nın kapısını çalmadan Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'i ziyaret etti. Ersümer olay tasarı yüzünden iki ülke arasındaki dostluk köprüsünün siyasi ve ticari iki ayağından birisinin koptuğunu belirterek, diğer ayağın kopmaması için dikkatli olmalarını istedi.

Önce ersümer'e gitti
ABD'nin yeni atanan Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüşmeden önce Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'i ziyaret etti. Ancak Büyükelçi, hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaştı. Ersümer, Büyükelçi'ye olay tasarıyı hatırlatarak, hem uyardı hem dostluk dersi verdi. Ersümer, şöyle dedi: "Şanssız bir dönemde atandınız. Çünkü bu sözde Ermeni soykırımı tasarısı iki ülke arasındaki dostluğa zarar vermektedir. Ülkeler arasındaki dostlukların iki ayağı vardır; birisi siyasi diğeri ticari faaliyetlerdir. Bu tasarı yüzünden şimdi Türk-ABD dostluğunun sadece bir ayağı var. Bu ayağı korumak için çok dikkatli olmanız gerekiyor."

Elçiyi şok eden sözler
Ersümer'in mesajı açıktı: Eğer tasarı Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda geçerse, iki ülke arasındaki ticari faaliyetler de kopma noktasına gelebilir. Böyle bir gelişmeden en çok olumsuz etkilenecek taraf, ABD idi. Çünkü, Amerikan firmaları 37 ayrı enerji projesinde yer alıyor. Bu projelerin toplam tutarı ise 11 milyar doları aşıyor. ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Robert Pearson'un ayağının tozuyla Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'in kapısını aşındırması, bu ülkenin Türkiye'deki enerji yatırımlarına verdiği önemin bir göstergesi olarak yorumlandı.

ABD'li firmalar, 18'i termik santral, 13'ü hidroelektrik santrali (9'u kredili), 3'ü rüzgar santrali, 1'i jeotermal santral, 1'i çöp santrali, 1'i elektrik dağıtım bölgesi olmak üzere toplam 37 enerji yatırımında yeralıyor.

Ermeni tasarısı için geri sayım
TÜrkİye'nİn büyük tepkisini çeken sözde Ermeni soykırımı tasarısının bugün ABD Temsilciler Meclisi Tüzük Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor. Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde geçen hafta kabul edilen tasarının Genel Kurul'da hangi esasa göre ve ne zaman ele alınacağı henüz açıklık kazanmadı. ABD'de dün resmi tatil olduğu için konuyla ilgili değerlendirmelerin en erken bugün belirlilik kazanabileceği kaydedildi. Ancak tasarının 12 Ekim Perşembe günü oylanmasının güçlü bir olasılık olduğu belirtiliyor.

Bir darbe de Avrupa'dan
Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, Fransız parlamenter Philippe Morillon tarafından hazırlanan Türkiye raporunu bugün oyladıktan sonra Genel Kurul'a aktaracak. Genel Kurul öncesi, Ermeni lobisinin etkisinde kalan çok sayıda parlamenterin, "dört değişiklik önergesi" sunarak rapora sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin madde ve ifadeler sokturmak istedikleri gözlemleniyor. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nda oylanarak kabul edilenler, Morillon raporuna eklenecek. Rapor, gelecek ay AP Genel Kurulu'nun onayına sunulacak.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır