kapat

10.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Ek kontenjan heyecanı
Öğrenci Seçme Sınavı'nda geçerli puan aldığı halde herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen veya Açıköğretim Fakültesi'ni kazanan üniversite adayları, şanslarını 'ek kontenjan'larda deneyebilecekler.

Dün yayınlanan ek kontenjanlarla ilgili yazımızdan sonra, üniversite adaylarından telefon ve faksla birçok soru geldi. Bu soruları rehber öğretmen arkadaşlarım Nuray Ünal, Nilgün Şişman ve Aytekin Günel tek tek incelediler, grupladılar. Geleceğiniz ile ilgili doğru kararı verebilmeniz amacıyla, bu soruları sizin için yanıtlıyoruz.

* Ek kontenjanlara başvurular ne zaman yapılacak? (Hatice İNCEKARA/Kars)

Ek kontenjana başurular 09-16 Ekim 2000 tarihleri arasında yapılacak.

* Ek kontenjanlar nasıl oluşturuluyor? (Aydın ÖZCAN/ Muğla)

2000-2001 Öğretim Yılı için yükseköğretim programlarına yapılacak merkezi ek yerleştirme kontenjanlarını,

- 2000-ÖSYS merkezi yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar,

- 2000-ÖSYS merkezi yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar,

- 2000-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu basıldıktan sonra açılan ve bu yüzden merkezi yerleştirme işlemlerine girmemiş olan yeni yükseköğretim programlarının kontenjanları oluşturacak.

* Ek kontenjanda en fazla kaç tercih yapabilirim? (Demir ÜNLÜLER/Malatya)

2 veya 4 yıllık programlardan en çok 8 tercih yapabilme hakkınız var.

* Ek kontenjanlardan tercih yaparken daha önceki tercihlerimden de yapabilir miyim? (Fatma ÜNAL/ Sinop)

Daha önceki tercihlerinize zaten puanınız yetmediği için yerleştirilemediniz. Dolayısıyla ek kontenjanlarda yapacağınız tercihler önceki tercihleriniz olamaz. Çünkü, o bölümlerin puanı sizin puanınızdan yüksek olacak. Siz de tercih listenizi puanınızın yettiği yeni bölümlerden oluşturacaksınız.

* Ek kontenjana başvurabilmek için gerekli olan şartlar nelerdir? (Aslı EMİR/ Niğde)

- 2000-ÖSYS'ye girmiş fakat hiçbir yüksek öğretim programına (Açıköğretimi kazananlar hariç) yerleştirilmemiş olmanız,

- Başvurulan 2 yıllık programlar için öngörülen ÖSS puan türünde 105 (A.Ö.F. İngilizce öğretmenliği için 110 ÖSS-DİL) ve daha fazla puana, başvurulan 4-6 yıllık programlar için ise, öngörülen ÖSS puan türünde 120 ve daha fazla puana sahip olmanız,

- Ek yerleştirmede tercih edilen yükseköğretim programının 2000 ÖSYS merkezi yerleştirme sonunda oluşan en küçük puanına eşit veya daha yüksek bir puana sahip olmanız gerekiyor.

Örneğin: Eğer puanınız 165.000 EA ise 165.001 EA ve üzerindeki yüksek puanlı yerleri tercih edemezsiniz.

* Ağustos'ta tercih listemi ÖSYM'ye teslim etmedim. Yine de ek kontenjanlara başvurabilir miyim? (Serap İNCELİ/ İzmir)

Tercih listenizi ÖSYM'ye teslim edip etmemeniz önemli değil. Geçerli ve hesaplanabilir puanınız varsa ek kontenjanlara başvurup tercih yapabilirsiniz.

* Açıköğretim Fakültesi'ne yerleştirildim. Ek kontenjana başvurabilir miyim? (Devrim İNAN/ Bursa)

Evet. Yalnız aynı dönemde birden fazla programa kayıt yaptıramayacağınız için, ek kontenjanla bir programa yerleştirilirseniz, her iki program arasında kayıt açısından tercih yapmak zorundasınız.

* Özel Yetenek Sınavı ila kazandığım bölüme kaydımı yaptırdım. Yine de ek kontenjana başvurabilir miyim? (Pelin KARMIŞ/ Isparta)

Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre kesin kayıt yaptırmış olanlar da 2000 ek kontenjana başvurabilirler. Ancak aynı dönemde birden fazla programa kayıt yaptıramayacağınız için, ek kontenjanla bir programa yerleştirilirseniz, her iki program arasında tercih yapmak zorundasınız.

* Tercih yaparken dikkat etmem gereken bir nokta var mı? (Ayşe GÜRSOY/ Ankara)

Hangi bölümü tercih ederseniz edin, her bölüm için kılavuzun arka sayfalarında "Özel Koşullar ve Açıklamalar" bölümünü mutlaka okuyun. Çünkü bölümlerin özel koşullarını taşımıyorsanız yerleştirilseniz bile o bölüme kayıt yaptıramazsınız. Bu da önümüzdeki yıl ÖSS'ye girmek istediğinizde puan kaybınıza neden olur.

* Ek Kontenjanlar Kılavuzu'nda bazı bölümlerin karşısında puan yazmamaktadır. Bu bölümleri nasıl tercih edebilirim? (Merve AK/ Şanlıurfa)

Tercih etmek istediğiniz programın karşısında eğer puan yazmıyorsa bu bölümü, tercih listenizde istediğiniz yere yazabilirsiniz. Bu bölümleri tercih ederken bir kriter yoktur. Sadece dikkat etmeniz gereken nokta ek puan alıp almadığınız bir bölüm olmasıdır. Eğer ek puan aldığınız bir yerse puan kaybınız olmayacaktır. Puanınız ne olursa olsun bu bölümü tercih ederken tamamen isteğiniz önemli.

* Ek kontenjanla yerleştirme işlemi nasıl yapılacak? (Demet KÜÇÜK/ Muş)

Ek kontenjanla yerleştirme işlemi 2000 Öğrenci Seçme Sınavı Kılavuzu, 2000 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ve bu kılavuzda belirtilmiş olan esaslara göre yapılacaktır. Bu esaslara uyularak sizler, tercih ettiğiniz programların kontenjanları, koşulları ve en küçük puanları göz önünde tutularak, puanınızın elverdiği en yüksek tercihinize yerleştirileceksiniz.

* Ek kontenjan sonuçları ne zaman açıklanacak? (Mutlu GÜNEŞ/ İstanbul)

Ekim ayının sonlarına doğru...

* Bir programa yerleştirilirsem ne zaman kayıt yaptıracağım? (Melis GENÇ/ Erzurum)

06-10 Kasım tarihleri arasında...

En çok 8 tercih yapacaksınız...

* Ek kontenjana nasıl başvuracağım? (Hasan POLAT/ Ağrı)

Ek yerleştirmeye başvurmak istiyorsanız öncelikle 1 milyan 250 bin TL karşılığında "Yükseköğretim Programları Ek Yerleştirme Kılavuzu, Ek yerleştirme Başvurma Formu ve Ek Yerleştirme Ücreti Banka Belgesini" 9 Ekim'den itibaren ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliği yetkililerinden alacaksınız.

Başvuru formunuzu kılavuzda belirtilen esaslara uygun olarak doldurduktan ve ek kontenjan ücreti olan 1 milyon 750 bin TL'yi belirtilen banka hesabına yatırdıktan sonra, banka belgesinin ÖSYM Kuponu ile formunuzu 16 Ekim akşamına kadar ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliği yetkilisine teslim edeceksiniz. Ve size başvurma formu alındı belgesi onaylanarak geri verilecek.

TABAN PUANLARA DİKKAT
* Ek kontenjan sonucunda bir programa yerleştirilip, kayıt yaptırmadığım takdirde bir sonraki yıl puan kaybım olacak mı? (Yetkin CAN/ Bolu)

Açıköğretim programına yerleştirelecek adaylar haricinde kayıt yaptırıp yaptırmamanız farketmez, ek kontenjanla bir programa yerleştirilirseniz 2001-ÖSS'ye girmek istediğinizde puan kaybınız olacak.

* Ek kontenjanlarda nasıl tercih yapacağım? (Mehmet AKIN/ Karaman)

2000 Ek Kontenjan Kılavuzu'nda Tablo 3 (2 yıllık) ve Tablo 4'te (4-6 yıllık) yer alan programların karşısında taban puanlar yazmaktadır. En fazla 8 tercih hakkınızın olduğu bu listeyi doldurabilmek için öncelikle tercih ettiğiniz programlarla ilgili geçerli ve hesaplanabilir puanınızın olmasına dikkat edin. Daha sonra kılavuzdan Y-ÖSS puanlarınıza göre kendi puanınıza eşit veya puanınızdan daha düşük yerleri belirleyin. Ve bu belirlediğiniz programları tamamen istek sıranıza göre sıralayıp tercih listenize kodlayın.

SAİT GÜRSOY


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır