kapat

10.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Cilalı imam devri başlıyor
Diyanet, camilerde büyük bir reform başlattı. İmamların görev alanları ve yetkileri arttırıldı. Yeni dönemde tarikat tuzaklarını imamlar yıkacak; her caminin bilgisayarlı kütüphanesi olacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, camilerde yepyeni bir dönem başlattı. Diyanet'in talimatı uyarınca, onbinlerce imamın görev kapsamı genişletildi ve imamlara, halkın yaşamına doğrudan yansıyacak kritik görevler verildi.

Reform çalışması öncelikli olarak, "dini bilgilerin birinci elden doğru bir şekilde öğretilmesi, hurafelerin ayıklanması, halkın tarikat tuzaklarına düşmemesi ve din adamlarının her türlü sorunla yakından ilgilenip çare bulması" amaçları ile başlatıldı.

CAMİLERDE YENİ DÖNEM
Çalışma, imamların görev yaptıkları bölgedeki insanlarla içiçe olmasını, onları 'çok yönlü olarak' tanımasını ve sorunlarının çözümü konusunda aktif rol oynamasını öngörüyor. Bu tanışmanın, zenginden yoksula, sağlıklı insanlardan hasta insanlara yönelik bir 'çare köprüsü' oluşturacağına dikkat çekiliyor. Yeni dönemde camilerin iç yapıları da değişiyor. İbadet saatleri dışında camiler hem okuma yazma, hem de iletişim teknolojisinden yararlanma amacıyla kullanılacak.

TOPLUM AYDINLANACAK
Her caminin içine kütüphane ve bilgisayar sistemi kurulacak. Valiliklere gönderilen genelgede, toplumu din konusunda aydınlatma görevinin Anayasa ile Diyanet İşleri Başkanlığı'na verildiği ve bu görevin en yaygın biçimde camilerde icra edildiği hatırlatıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın imzasını taşıyan genelgede, camilerin, Allah'ın adının anıldığı birer ibadet ve kulluk ocağı olduğu belirtildi.

Ancak camilerin aynı zamanda sevgi ve samimiyet duygularının, birlik ve beraberlik bağlarının kuvvetlendiği, her kesimden insanın ayrıma tabi tutulmaksızın yan yana gelebildiği, ilim ve irfanın coştuğu, sosyal yardımlaşma ve dayanışma konusunda halkın birbiriyle yarıştığı kutsal mekanlar olduğuna dikkat çekildi.

ENTELEKTÜEL MÜFTÜLER
Camilerin çok yönlü ve işlevsel hale gelebilmesinin ancak cami görevlilerinin bilgi seviyesi yönünden yeterli hale gelmesi, imamet, hitabet, ezan gibi cami hizmetlerinin yanı sıra sosyal hayatın içinde daha aktif görevlere yönelmeleriyle mümkün olacağı vurgulanan genelgede, şu görüşlere yer verildi:

"Müftülerimiz, cami görevlilerini, topluma rehber ve örnek olabilecek tarzda mesleki ve kültürel açıdan kendilerini yetiştirmeleri, yenilemeleri, bu çerçevede cami derslerine katılmaları, dini ve genel kültür alanında yeni çıkan yayınları takip etmeleri, görev çevresinde tertip edilen seminer, sempozyum, panel gibi kültürel etkinliklere iştirak etmelerini sağlamak hususunda teşvik edeceklerdir."

İMAMLARA 12 EMİR
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın genelgesi ile imamlara 12 talimat verildi. İmamlara birçok özel görev, yetki ve sorumluluk tanındı

1İmamlar, kılık kıyafet, tavır ve davranışları ile aile yaşantısı bakımından topluma iyi örnek olacaklar. Estetik açıdan uygun olmayan kıyafetlerle halk arasına çıkmayacaklar.

2Her görüşten kişilere karşı tatlı dilli, güler yüzlü, açık kalpli davranacaklar.

3İslama uygun olmayan uygulamaları takip edip, kırıcı olmadan düzeltmeye çalışacaklar.

4Görev bölgesindeki halkı çok yönlü tanımak için özel bir gayret gösterecekler. Varlıklı kimselerle muhtaç kişiler arasında bağlantı kuracaklar.

5Çevre halkını özellikle de gençleri uyuşturucu, alkol ve kumardan korumak için çalışacaklar.

6İmkanlar ölçüsünde camilerde okuma odaları oluşturacak, buralara müftülükçe uygun görülen kitaplar konulacak.

7İmamlar, halkın ilgisini çekmek için sosyal faaliyetlere yönelip, camilere bilgisayar sistemi kuracaklar.

8Halka, özellikle de kadınlara yönelik konuşma, seminer ve konferanslar düzenleyecekler.

9Okul, hastane, ıslahevi, huzurevi, cezaevi gibi yerleri belirli aralıklarla ziyaret edecekler.

10Nişan, nikah, düğün, cenaze merasimlerine ayrım yapmaksızın katılacaklar.

11Hizmetlerini aksatacak, toplumda itibar ve güven duygusunu sarsacak söz ve davranışlardan uzak duracak, diğer meşguliyetlerini arka plana itecekler.

12 Ekolojik dengenin korunması hususunda duyarlı olacak ve cemaatlerini bu konuda uyaracaklar.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır