kapat

10.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Gecekondudan 5 katrilyon gelir
Maliye Bakanlığı, gecekonduların ve işgal altındaki diğer hazine arazilerinin vatandaşa satılması için kolları sıvadı

Devlete yeni gelir kaynakları yaratma çalışmaları çerçevesinde büyük bölümünü gecekonduların oluşturduğu işgal altındaki hazine arazilerinin vatandaşa satışı gündeme geldi. Maliyeciler, söz konusu satıştan 5 katrilyon lira dolayında bir gelir elde edilmesinin beklendiğini belirttiler.

Maliye Bakanlığı bir süre önce devletin işgal altında bulunan arazilerinin değerlendirilmesi için çalışmalara başladı. Bu çalışmalarda başta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Mersin olmak üzere Türkiye'nin birçok yöresindeki devlete ait taşınmazların gecekondular ve diğer yollarla işgal edildiği, buralardan tek kuruş gelir elde edilmezken, elektrik, su ve diğer hizmetleri götürerek buralar için devletin harcama yaptığı ortaya konuldu.

Envanter çıkarıldı
Kamu harcamalarının sadece vergi gelirleri ve borçlanma ile karşılanmaya çalışıldığı bir ortamda zaten işgal altında olan bu tür yerlerin devlete gelir getirici şekilde değerlendirilmesi gereğine dikkat çekilen bu çalışmada, söz konusu yerlerin vatandaşa satılması görüşü benimsendi. Bu arada, Milli Emlak Genel Müdürlüğü de, Türkiye çapında hazine arazilerine ilişkin bir envanter çalışması yaptı. DPT ve diğer kuruluşlarının gecekondulara ilişkin verileri de derlendi.

Çok sağlıklı bir envanter çalışması olmamakla birlikte devlet verilerine göre, Türkiye'de 2.5 milyon civarında gecekondu var. Bunların yarıya yakınının İstanbul'da, dörtte birlik bölümünün de Ankara'da olduğu sanılıyor. İzmir, Adana ve Mersin de gecekondulaşmanın yoğun olduğu diğer yöreler olarak sıralanıyor.

Oral, hükümete teklif sunacak
SatIŞIn ilkelerini belirleyen bürokratlar, Maliye Bakanı Sümer Oral'ın konuyu koalisyon ortaklarına ve hükümete götürmesi sonrasında nihai kararın verileceğini, buradan onay çıkması halinde satışa ilişkin yasal düzenlemeye de son şeklinin verileceğini belirttiler.

Yetkililer, konunun bütçenin ardından gündeme gelmesinin beklendiğini de ifade ettiler. Oral, kamu arazilerini, taşınmazlarını, değerlendirecek birçok projeleri olduğunu söyledi.

24 ay vadeyle satılacak
* İŞgal altındaki hazine arazileri ile orman alanı dışına çıkarılmış araziler, defterdarlıkların gözetiminde öncelik kullanıcılara verilmek üzere vatandaşlara satılacak.

*Satış için belediyelerle de işbirliğine gidilecek. İmar planlarını hemen yaparak, buralardan imar geçirmek ve altyapı hizmetlerini de kısa sürede yerine getirmek kaydıyla, belediyelere kendi yöresindeki satış gelirlerinin yüzde 25-30'luk bölümü aktarılacak.

*Rayiç bedel üzerinden gerçekleştirilecek satışlarda, vatandaşa ödemeleri 24 ay içinde yapabilme olanağı da tanınacak.

* Orman Bakanlığı da özellikle İstanbul'da Sultanbeyli, Ümraniye, Samandıra ve Beykoz gibi merkezlerde büyük sorun olan, orman alanı dışına çıkarılmış arazilerin satışı için harekete geçti.

*Maliye Bakanlığı ise işgal altındaki hazine arazileri ile orman alanı dışına çıkarılmış arazilerin birlikte satılması gerektiğini belirterek, bu yöndeki ön çalışmaları da tamamladı.

* Böylece gecekonduların yarattığı çarpık kentleşmenin önüne geçilecek. Belediyelerin de, satışlardan alacakları pay ile daha çağdaş mekanlar oluşturabileceği vurgulanıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır