kapat

10.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telsim
Yahudi evleri garnizona dönüştü
Çatışmalarla birlikte İsrailli yerleşimciler evlerinin bir bölümünü savaş odasına çevirdiler

* Laurie Copans, Los Angeles Times

Mermiler, Filistin kasabaları yakınlarındaki yerleşim yerlerinde uçuşuyor. Bir Yahudi yerleşimci daha önceki gün Batı Şeria'da öldürüldü. İsrail-Filistin arasındaki şiddet olaylarının tırmanmasından sonra, birçok İsrailli yerleşimcinin Batı Şeria'da sürmek istediği sakin hayat hayalleri de bir anda uçuverdi. İsrailli yerleşimcilerin evleri adeta bir garnizona dönüştü.

Çok değil, bir hafta önce 220 aileyi barındıran Psagot kasabasının giriş-çıkış kapısında şimdi tanklar bekliyor. Psagot'un yerleşimcileri de evlerinin bir bölümünü "savaş odası"na çevirdi. Kilit noktalardaki askerler ve artık seyahat güvenliği kalmayan yollar rehberi, evde herkesin görebileceği bir duvara asılmış durumda. Bu savaş odalarında ne mi var...

Savaş adası
Telefon hattı, televizyon, haritalar ve Filistin bağlantı bürolarının da aralarında olduğu acil numaralar rehberi ile donatılmış "savaş odaları"nda oturan kişi ve son durumu haber alır almaz uyarıları yapıyor. "Savaş odası"nda oturan gönüllüler, tehlikeli yolların listesini çıkarıyor, polis, itfaiye ve ambülans servisleriyle sürekli bağlantı halinde kalıyorlar.

Psagot'ta Thia Atsar adlı kadın, mutfağında yemek pişirecek yerde, evinin "savaş odası"nda oturmuş telefonlara cevap veriyor. Atsar, üstünde 6 yolun kapalı 3'ünün de açık olduğunu yazan genişçe bir ilan tahtasının önünde oturuyor. Salona geçince, penceresinin kurşun delikleriyle kaplı olduğunu görüyorsunuz. 28 yaşındaki Atsar, 5 kişilik ailesinin Yom Kippur için sinagoga gidebileceğini sanmıyor ve ekliyor: "Eğer bir savaş çıkarsa, savaşa gideceğiz".

Cephanemizi sonuna kadar kullanacağız...
Filİstin kasabası Ramallah yakınlarında bulunan Psagot, son 7 gündür Filistin ateşinin altında... Silah sesleri genellikle karanlık bastırdıktan sonra duyuluyor. Bölgedeki İsrailli komutan Albay Gal Hirsch, "Filistinliler ateş açmaya devam ederse, Psagot yakınlarındaki Filistinli yerleşimcilerin ateş hattından kaçmak için evlerini boşaltmaları gerekecek. Biz en sert şekilde karşılık vermeye niyetliyiz. Cephanemizdeki her şeyi kullanacağız" şeklinde konuştu.

Batı Şeria'da çoğu kendi halinde beyaz badanalı kırmızı kiremitli köy evlerinden oluşan 140 Yahudi yerleşim yeri var. Bu arada Filistinliler de Yahudi yerleşimcileri kendilerine ateş açmakla suçluyorlar. Yerleşimciler bazen, Filistin plakalı araçların camlarını kırıyor ve Filistinli şoförleri de taşlıyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır