kapat

03.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Yatırım indirimi stopajının iade şekli

Onbinlerce yatırımcıyı yakından ilgilendiren bir konu daha açıklığa kavuştu. Maliye Bakanlığı, bir "iç genelge" ile; yatırım indirimi stopajını beyan edip ödeyenlerin, ödedikleri taksitlerin iade durumunu ve ödenecek taksitlerle ilgili olarak da yapılacak işlemleri açıkladı.

Bilmeyenler için özetleyelim, vergi yasalarında; yatırım indiriminin stopaja tabi olduğu yönünde herhangi bir hüküm yeralmıyordu. Bu durum farkedilince, bir kararname ile yasanın ilgili maddesine "yatırım indirimi dahil" ibaresi eklenerek stopaj alınmaya çalışıldı. Yapılan işlem, verginin kanunla alınabileceğine ilişkin Anayasa maddesine aykırıydı. Nitekim Danıştay 4. Dairesi de, doğru olanı yaptı ve 3 Mayıs 2000 tarihli kararıyla, kararnameyle eklenen "yatırım indirimi dahil" ibaresini iptal etti. Maliyenin bu kararla ilgili "yürütmeyi durdurma" başvurusunu ise, Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu, 7 Temmuz 2000 tarihinde reddetti.

DANIŞTAY'DAN YİNE RET
Maliye Bakanlığı, bu red kararından bir süre sonra, bir başka yatırım indirimi uyuşmazlığı nedeniyle, Danıştay Dördüncü Dairesi'nce verilen aynı yöndeki karara yine itiraz etti. Danıştay Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu'da geçtiğimiz cuma günü toplandı ve 29 Eylül 2000 tarihli kararında, Maliye'nin başvurusunu yine reddetti...

Tüm bu gelişmeler olurken, bizim iki yıl önce uyardığımız noktaya gelindi ve kararname ile değil yasa ile vergi alınabileceği farkedilerek, yatırım indiriminin stopaja tabi olacağı yönünde bir yasa tasarısı hazırlandı. Tasarının ne zaman yasalaşacağı ise, şu aşamada belli değil. Ancak geçmişe dönük uygulanamayacağı kesin...

ÖDENEN VE ÖDENECEK VERGİ
Bu gelişmeler sırasında, yatırımcı şirketlerin de iyice kafası karıştı. En çok merak edilen husus şuydu; Danıştay'ın kararına rağmen, yatırım indirimi stopajı ile ilgili beyanname verilecek ve taksitler ödenecek miydi? Köşemizi izleyenler bu konuda şanslılar. Ne şekilde hareket edeceklerini bu köşede açıkladık, bizi izleyenler avantajlı duruma geçtiler.

Bu arada son bir gelişme; Maliye Bakanlığı, yatırım indirimi stopajlarının birinci ve ikinci taksitlerini ödeme süresi geçtikten sonra, konuyla ilgili bir genelge yayımladı. Tam metnini, Yaklaşım Dergisi'nin Ekim sayısında bulabileceğiniz 2000/3 Sıra No.lu Kurumlar Vergisi Kanunu İç Genelgesi ile yapılan açıklama, özetle aşağıdaki gibi:

1- Yatırım indirimi stopajı ile ilgili beyannameyi, itiraz kaydı koymadan verip, vergiyi ödeyenlerin; ödedikleri ve ödeyecekleri taksitle ilgili olarak, yapılacak birşey yok. Onlar, kalan taksitlerini de, Ekim ayında ödeyecekler.

2- Yatırım indirimi stopajı ile ilgili beyannameyi "ihtirazi kayıtla" verip, ardından vergi mahkemesinde "yürütmeyi durdurma" talebiyle dava açanların ise durumu farklı. Vergi mahkemesince, yürütmeyi durdurma kararı verilen mükellefler;

a) Vadesi gelmemiş taksitleri ödemeyecekler.

b) Geçmiş taksitleri ödeyenlere ise, ödedikleri taksitler, şu aşamada iade edilmeyecek.

Maliye Bakanlığı'nın İç Genelgesi'nden de farkedileceği üzere, beyannamesini hiç itirazsız kuzu kuzu veren yatırımcının, yapacağı birşey yok. Stopajların tamamını ödeyecek. Ödemediği taksitleri de, vadesi gelince ödeyecek. Buna karşılık, itiraz edenler yani stopaj beyannamesini "ihtirazi kayıtla" verip ardından 30 gün içinde dava açıp, yürütmeyi durdurma kararı alanlar, bundan sonra ödeme yapmayacaklar. Ödedikleri de, şimdilik iade edilmeyecek.

Kafanız karıştı galiba... Haklısınız. İki yıl önce hem de birkaç kez uyardığımızda, hata da direnilmeyip, yasa çıkartılsaydı, hem bu karmaşa yaşanmayacak ve yüz trilyonlar uçmayacak, hem de idare-mükellef ilişkileri olumsuz yönde etkilenmeyecekti...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır