kapat

03.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Ge-çi-ne-mi-yo-ruz
Geçim derdine düşen öğretim üyeleri üniversite açılışında isyan etti

Türkiye'de dün 12 üniversite 2000-2001 eğitim ve öğretim yılına başladı. Ama her üniversitenin rektöründen ayrı bir çığlık yükseldi. "Diplomanın hiçbir değeri kalmadı" diyen rektörlerden sadece birkaçı:

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu: Üniversitemiz 25 yılını tamamlamıştır. Bu yıl kayıt yaptıranlarla birlikte öğrenci sayımız, 17 bin 200'e ulaşmıştır. Üniversitelerde rektörlük seçimi, öğretim üyeleri arasında bölünmelere yol açmaktadır. Bu nedenle rektörlük seçimi kaldırılmalıdır. Rektörler, atamayla belirlenmelidir. Camilere ve kışlalara girmemesi gereken siyaset, şimdi de okullarımıza girmiştir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Emin Alıcı: 300 kişilik anfilerde verilen dersler 15 dakikayı geçmemesi gerekir. Ama üniversitelerde bu süre 8 saati buluyor. Bu anfilerde verilen ders eğitim değil, sadece işkencedir. Uzun süre anlatılan derslerde, öğrenci artık dersi değil, sevgilisini, akşamki maçı ve öğlen yemeğini düşünüyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tüdeş: Öğretim elemanları yüksek maaşlarla özel üniversitelere veya özel sektöre geçmektedir. Devlet üniversite personelinin maaşlarını mutlaka iyileştirmelidir. Geçim derdine düşen bir öğretim üyesinin uluslararası nitelikte bir araştırma ve üretim yapması imkansızdır.

DİPLOMANIN ÖNEMİ YOK
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Kekeç: Yabancı bilim adamlarına araştırmaları için birkaç milyar doları transfer eden ülkemiz, artık kendi bilim adamlarına ve bilimsel araştırmaların yapıldığı üniversitelerine yeterli kaynağı ayırmalıdır. Çağdaş gelişmelerde, yalnızca üniversite elemanlarının özverileri yeterli olmaz. Çağdaş donanımlar bilimin hizmetine sunulmalıdır.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Ferit Koçoğlu: Eskiden üniversite diploması bir amaç iken şimdilerde önemini yitirdi. Bu anlamda kalite devreye giriyor. Üniversitemizde eğitim kalitesini artırmak için klasik öğretmen ve öğrenci havasını ortadan kaldırarak interaktif öğretim yapacağız. Yeni dönemde, üniversitemizde demokratikleşme olacaktır.

Sivas Üniversitesi Rektörü Koçoğlu: Eskiden üniversite diploması bir amaçtı. Ama artık diplomanın hiç önemi kalmadı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır