kapat

03.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Kürsüde atıştılar
Rektör Alemdaroğlu kendisini eleştiren Bakan Mumcu'ya ilginç cevap verdi: O daha genç, anlamaz...

İstanbul Üniversitesi'nin 2000-2001 öğretim yılının açılış töreni kürsüde bir söz düellosuna sahne oldu. İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, yaptığı konuşmada Türkiye gündemindeki birçok soruna ilişkin düşüncelerini açıkladı. Bazı kişilerin dini ve etnik sömürüyle kitleleri kolaylıkla yönledirmeye çalıştığını söyleyen Alemdaroğlu, "Başta PKK olmak üzere son yıllarda ülke gündemine oturan İBDA-C ve Hizbullah vahşetlerinin, Fethullah Hoca, Adnan Hoca ve benzerlerinin çarpık ve sapık düşünceleri ile güzel ülkemizi Ortaçağ karanlığına götürmeye çalıştıklarını ve temiz insanlarımızı kandırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını artık anlamayan kalmamıştır sanırım" diye konuştu. Alemdaroğlu'nun dini çevrelere üstü kapalı mesaj gönderen bu sözleri salondakiler tarafından alkışlandı.

Alemdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Atatürk Türkiye'sini korumakta ve cumhuriyetin değerlerine sahip çıkmakta kararlı olan ulusumuz, başta TSK olmak üzere üniversitelerimiz ve çağdaş kurumlarımız, ülkeyi 'aklı ve vicdanı körleşmiş' bir grubun çağdışı emellerine terk etmeyeceğini ve asla bu konularda ödün vermeyeceğini göstermiştir."

Alemdaroğlu'nun ardından kürsüye Turizm Bakanı Erkan Mumcu çıktı. Düşüncelerin ifadesi için gerekli iklimin yaratılmaması halinde ordan bilgi beklenemeyeceğini söyleyen Mumcu, "Hiçbir sistem kendini yıkmaya dönük eylemleri hoşgörüyle karşılamaz. Ama, gelişmek isteyen her sistem kendini eleştiren her düşünceye serbestlik getirmek zorundadır. Düşünceye kısıtlama getiren hiçbir şeye katılmamız mümkün değildir" diye konuştu.

TSK AYRI...
Ve Mumcu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üniversitelerin duyarlılığı TSK'nınki ile aynı olamaz. Ontolojik varlıklarına aykırıdır. Abartılmış duyarlılık bizi taassuba, yobazlığa götürmemelidir. Bizim gibi düşünmeyenleri yok etme hakkına hiç sahip olmadık. Hele üniversiteler bu hakka hiç sahip olmadı. Benim üniversite kürsülerinden beklediğim, daha fazla özgürlük istemidir. Başka hiçbir şey değil."

DÜNKÜ ÇOCUK...
Mumcu'ya sinirlenen Rektör Alemdaroğlu, "Ben 1962'de Tıp Fakültesi'ni bitirdim. Sayın Bakan 1963'te doğmuş. Bu yaptığı gençliğinden ileri geliyor" dedi. Bakan Mumcu'nun bu sözlere cevabı ise şöyle oldu: "Ben burada ifade ettiğim her şeyi, yine burada öğrendim."

SLOGAN ATILDI
Mumcu'nun ardından kürsüye Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk çağırıldı. Türk, kürsüye gelirken, törendeki ikinci şok yaşandı. Töreni izleyen iki kız öğrenci F tipi cezaevini protesto ederek, "Hücreler ölümdür girmeyeceğiz" sloganları attılar. Daha sonra salonu terk eden öğrenciler polis tarafından gözaltına alındı.

Yusuf DEMİR-Celal YILDIZ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır