kapat

03.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Internetin kaymağı 2001 yılında yenecek
Türkiye'de e-ticaretin en fazla kullanıldığı sektör bankacılık.

Teknik altyapısının güçlü olması nedeniyle yeni teknolojilere kolayca adapte olabilen bankaların işlem maliyetlerini düşüren internet bankacılığı yaygınlaştıkça rekabette kızışıyor. İnternet bankacılığının önde gelen isimlerinden Akbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı, yılsonunda toplam müşterilerinin yüzde 7'lik kısmının internet kullanabilecek duruma geleceğini söyledi. Halen 90 bin müşterilerinin bulunduğunu söyleyen Çulhacı Akbank'ın internetten asıl gelirini 2001 yılında elde edeceğini belirtti. Çulhacı internet bankacılığı ve Akbank'ın durumuna ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:

* Akbank internet bankacılığından beklediği faydayı sağlayabildi mi?
Bizim 2000 sonu için koyduğumuz kullanıcı hedefi 100 bindi. Ancak Eylül itibariyle bu sayı 90 bini buldu. Dolayısıyla yılsonunda hedefi aşacağız. 120 bin rakamını bulacağımızı tahmin ediyorum. Bu da toplam aktif müşterilerimizin yüzde 7-8'inin internet üzerinden işlem yapabileceği anlamına geliyor. Tabi bu iyi rakam. Müşterilerin interneti kullanmaları zaman alacak. Bize bunun fayda olarak dönmesi önümüzdeki yıl olur. Bu bireysel internet kısmı. Bir de ticari internet hizmetimiz var. Bu da Haziran 1999 sonu itibariyle devreye girdi. Şu anda 1000'in üzerinde internet müşterimiz var. Hedefimiz 20 bin rakamını bulmak.

Ödeme ajanı
*Mali sektörün internet üzerinden yapacağı işler nereye doğru gidiyor?

İnternet dipsiz bir kuyu. İnternet üzerinden yapılabilecek asıl iş borsada alım satım. İnternet üzerinden aracılık işleri. Bu çok gelişecek. İMKB'nin teknik imkanlarının oluşmasıyla bu işin ivme kazanacağını düşünüyoruz. İnternette artık uzmanlaşma başlıyor. Dikey portallar çıkıyor. Bunun aynısı mali sektörde de olacak. Mali sektörün alt dallarına ilişkin özel portallar çıkacak.

*Akbank bu işe geç mi girdi?
Akbank her işte olduğu gibi internet üzerinden bankacılıkta da işin altyapısını sağlam kurduktan sonra start verdi. Biz ATM'lerden, AkPC uygulamasına kadar belli süreçleri geçtik. AkPC ile intranet uygulamasına başladık. Daha sonra bireysel internet ve en son ticari müşterilerimiz için internet bankacılığı faaliyetine başladık. Bir bilgi birikimi ve çok maliyetli yatırımlara bir anda katlanmak zorunda kalmıyorsunuz. Zamana yayarak yatırım yapıyorsunuz.

Hedef mobil bankacılık
*Son dönemde teknolojiye bağlı bankacılık şekilleri ortaya çıktı. Örneğin Palm bankacılığı bunlardan biri. Sizin bu tip projeleriniz var mı?

Bizce Palm'ın geleceği çok açık görünmüyor. Bir noktada Palm cihazı ile cep telefonu buluşuyor. Bu buluştuğu noktadaki teknoloji çok açık değil. Orada ortaya çıkaçak melez ürün çok açık değil. Şu anda Wap'ta büyük eksiklikler olmasına rağmen, biz bu teknolojinin çok gelişeceğini düşünüyoruz. Bugün butik üst gelir grubuna hitap eden bir telefon iken, 6 ay sonra herkesin cebinde olan bir cihaz olacağını düşünüyoruz. Wap'tan sonra yeni jenerasyon cihazlar ortaya çıkacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır