kapat

03.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Türkiye, DuPont'un yatırım listesinde
DuPont, yeni kuracağı Lycra tesisi için listeye Türkiye'yi de aldı. Türkiye en şanslı iki adaydan biri

Yabancı yatırımcıların yatırım listesinde uzun zamandır alt sıralarda yeralan Türkiye, yeniden ilgi odağı olmaya başladı. Elastan iplikte dünya devi olan DuPont, yeni kuracağı Lycra tesisi için Türkiye'yi de listesine aldı. 100 milyon dolardan başlayacak olan yatırım için Uzakdoğu ve Türkiye'yi inceleyen DuPont yönetimi, tercih yapmakta bir hayli zorlanıyor.

Uzak Doğu'nun ucuz işçilik avantajıyla Türkiye'nin pazar büyüklüğü arasında seçim yapacak olan DuPont, Avrupa'ya yakınlığının Türkiye'nin şansını artırdığını belirtiyor. Yaklaşık bir yıldır bu konuda çalışma yapan DuPont, Eylül ayında açıklayacağı yatırım kararını, 16 Ekim'de Türkiye'de yapmaya karar verdiği global liderler toplantısından sonraya bıraktı. DuPont Lycra Türkiye Ofisi Müdürü Ayfun Çiçek, Türkiye'nin son yıllarda çok büyük bir değişim içine girdiğini söyledi.

Türk firmalarının artık ucuz mal satarak bir satış sürekliliği sağlanamayacağını anladığını vurgulayan Çiçek, "Çin, Romanya, Malezya varken Türkiye'nin işçiliğinin ucuz olduğunu söyleyemeyiz. Dolayısıyla kaliteye ve hızlı servise ağırlık vererek fark yaratabiliriz. Türkiye'de birçok firma bunu idrak etmiş durumda. Biz Türk şirketlerine 'yeni bir ürün istiyoruz' deyince, Türk üreticisi 'yaparım abi' diyor ve o iş en kısa zamanda yapılıyor. Oysa Çin'e böyle bir şey yaptırmak için altı ay önceden program göndermek gerekiyor" dedi.

İKİ BÖLGE ADAY
DuPont'un uzun zamandır böyle bir yatırımı düşündüğünü belirten Çiçek, seçilen iki bölge bulunduğunu kaydederek, "İki bölgeden biri Türkiye, biri Uzak Doğu. Türkiye pazarı Avrupa'ya yakın. Hızlı gelişiyor ve dinamik. Bu proje üzerinde bir yıldır çalışıyoruz. Serbest bölgeler de dahil, çeşitli bölgeleri dolaştık. İki fizibilite raporu hazırladık. Ancak iki tarafın da avantajları var. 16 Ekim'de Lycra'nın üst düzey yetkilileri Türkiye'ye gelecek. Karar, bu tarihten sonra netleşecek" dedi.

Türkiye'nin şansının büyük olduğunu dile getiren Çiçek, "Avrupa'da İtalya'dan sonra ikinci büyük pazar. Sürekli çift haneli rakamlarla büyüyoruz. Bunun dışında Türkiye'nin çevresindeki pazarlar da orta ve uzun vadede gelişmeye müsait pazarlar. Bu yatırım çok fazla insan gücüne dayanmıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin şansı var" yorumunu yaptı.

TESCİLLİ FABRİKALAR AĞI
DuPont Lycra Türkiye Ofisi Müdürü Ayfun Çiçek, Türkiye'de "tescilli fabrikalar ağı" diye bir projeleri bulunduğunu kaydederek, bu proje içinde 15 civarında şirket belirlediklerini söyledi. "Bizden Lycra alan bu şirketleri belirli bir testten geçiriyoruz" diyen Çiçek, şöyle devam etti: "Testi kazanan firmaları yurtdışı fuar ve reklam filmi gibi organizasyonlarda tanıtıyoruz. 16 Ekim'de de tescilli fabrikalarımız önce Türkiye'ye tanıtılacak. Bunun için Lycra'nın üst düzey yöneticileri Türkiye'ye geliyor.

Leyla ŞEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır