kapat

03.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Tefeciler 2 milyar dolara hükmediyor
Son iki yıldır yüksek faizle borçlanan vatandaş ve işadamı, tefeci piyasasının da canlanmasına neden oldu. Tefecilikte dönen para 2 milyar dolar

Önce 1998'deki global kriz, ardından Türkiye'yi pençesine alan resesyon sırasında yüksek faizle borçlanan ve nakit sıkıntısına düşen vatandaş ve işadamı, yeniden tefecilerin kapısını çaldı. Tefeci piyasasında dönen paranın 2 milyar doların üzerine çıkması, Maliye Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. Yapılan incelemeler sonucunda, 10 milyarın üzerinde lehine ipotek tespit edilen 100 adet kayıt, İstanbul Defterdarlığı'na gönderildi.

Bakanlığın gönderdiği listede adı geçenlerin tamamı tefeci değil. Yapılan incelemeler sonucunda tefecilik yaptığı belirlenen kişiler, İstanbul Mali Şube ekipleri tarafından da sürekli olarak izlenecek. Defterdarlığa, haftada en az 3 tefecilik dosyasının intikal ettiğini belirten yetkililer, yaptıkları incelemeler sonucunda suçlu bulunan dosyalar için suç duyurusunda bulunuyorlar.

Tefeciye sıkı takip
Tefeciliğin merkezi olarak kabul edilen Sultanhamam ve Sirkeci piyasalarında günde 20 trilyon liraya yakın para döndüğünü belirleyen yetkililer, ipotek listesi dışında kalan denetimleri burada gerçekleştireceklerini belirtiyorlar.

Tefeciler karapara aklıyor
Özellikle İran, Lübnan ve Pakistan üzerinden gelen uyuşturucu trafiğinde, silah kaçakçılığından ve hayali ihracattan gelen kara parayı aklama mekanizmaları olarak devreye giren tefeciler, çek-senet mafyasıyla da iç içe çalışıyorlar. Mali sistemdeki tıkanıklıklar, işletme sermayesinin yetersizliği, iç piyasada tefeciliği körükleyen olayların başında geliyor. Genellikle factoring şirketi, beyaz eşya satıcısı, döviz büfesi, oto galerisi, antikacı, kuyumcu kimlikleri altında faaliyet gösteren tefecilik sisteminin iyileştirilmesi için bankacılık mevzuatının değişmesi gerekliliğini belirten Defterdarlık uzmanları, bu sistemin tefeciliği körüklediğini belirtiyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır