kapat

03.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Yüzde 20 bile hayal
2001 yılında hükümet memura yüzde 16 zam öngörürken, ürün bedelleri de 10'lu rakamlarda artacak. Bu yılki ek vergilerden bir tanesi 2001'de de sürecek

Enflasyonla mücadele programı çerçevesinde bu yıl yüzde 29'lara varan kamu kesimi maaş zamları önümüzdeki yıl yüzde 10'larda kalacak. Maliye Bakanlığı'na göre önümüzdeki yıl bütçede personel giderlerinde yüzde 16'lık bir artış öngörülüyor. Bu yıl tarım ürünlerinde yüzde 27-30 arasında zamlı fiyat alabilen tarım kesimi de önümüzdeki yıl 10'lu rakamlarda zamlarla yetinmek zorunda kalacak. Bütçenin harcamalar kaleminde yüzde 18.5'lik düşüş öngörülüyor. Bu oran KİT'lere yapılan transferlerin azaltılması anlamına geliyor. Buna karşın yatırım harcamlarında yılsonu yüzde 4-4.5'lük büyüme hedefinin tuturulması için yüzde 27.5'lik artış öngörülüyor. Hükümet özellikle enerji, sağlık ve eğitim yatırımlarından ödün vermek istemiyor.

Herkes bekliyor
IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları'nda başarılı bir sınav veren Türkiye ekonomisinin 2001 yılı görünümü 15 gün içinde tam şeklini alacak. Özellikle IMF 1. Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in Prag'da ekonomi kurmaylarına söylediği, "2001 yılı bütçesi ile iç ve dış piyasalara güçlü sinyal vermelisiniz. Cari işlemler açığını frenlemek için aldığınız talep kısıcı önlemler yetmeyebilir" şeklindeki uyarıları, Ankara'daki çalışmaların ana noktasını oluşturacak.

Ekonomi yönetimi, 2001 yılında cari açığın GSMH'ye oranını yüzde 3-3.5'te, ekonomik büyümeyi de yüzde 6'da tutmak istiyor.

Vergiye devam
Bütçenin kaderini etkileyecek kararlar ise 2000 yılında alınan bir defalık vergilerin hangilerinin 2001 yılına taşınacağı ve özelleştirme gelirlerinin boyutunun ne olacağı üzerinde belirginlik kazanacak.

Bu yıl planlanan Telekom özeleştirme gelirinin, 3 milyar dolardan az olmamak üzere 2001 yılı gelirleri arasında değerlendirilmesi, ayrıca 3. GSM lisans satış gelirinin 500 milyon dolarlık ilk taksidinden kalan 2 milyar 25 milyon dolarlık kısmın ise 2001 yılında tahsil edilmesi bekleniyor.

Bütçedeki sorunlar
* 2000 yılında alınan Deprem Vergisi paketinin, Özel İletişim Vergisi, Özel İşlem Vergisi gibi bazı kalemlerinin 2001-2002 yıllarında da sürdürülmesi gerekecek.

* Enerji ve eğitim dışındaki yatırım harcamaları ile diğer bütçe giderlerinde 2000'e göre reel artış sağlanmayacak.

* 2001 yılında 7 katrilyon liralık faiz tasarrufu harcamaya dönüştürülmeyecek.

* Eğitim, sağlık, adalet ve savunma gibi temel devlet hizmetlerine bütçeden gerçek anlamda kaynak ayrılması ancak program dönemi sonu olan 2002 yılından sonra mümkün olabilecek. Bu nedenle yatırımcı bakanlıkların harcama talepleri frenlenecek.

* Kamu toplu sözleşmeleri, 2001 yılı enflasyon hedefi olan yüzde 12-15 aralığında bağlanacak.

* Tarım sübvansiyonları ile KIT'lere aktarılacak transfer ödenekleri kısılacak.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır