kapat

03.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
"Kürtler'e benzeriz"
Savaş suçlusu Sırp lider Slobodan Miloseviç, televizyondan halka yaptığı konuşmada saçmaladı: Muhalefet iktidara gelirse Yugoslav halkı Kürtler'in durumuna düşecek...

Geçen hafta aldığı seçim yenilgisinin ardından dün akşam ilk kez devlet televizyonundan halka seslenen Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç nereye saldıracağını bilemez hale geldi. 20 dakikalık konuşmasında ipe sapa gelmez açıklamalar yapan "Balkan Kasabı" lakaplı Miloseviç "ilginç" bir iddia ortaya attı: Muhalefetin iktidara gelmesi durumunda, yüzde 55'i Müslüman olan Sırbistan'ın güneyindeki Sancak bölgesi, Bosna Hersek, Makedonya gibi Yugoslavya'dan kopabilir. Ve biz Sırplar da Kürtler'e benzeriz.

KASAP'TAN İNCİLER
Halkını Kürtler'e benzen Miloseviç, "Batılı devletlerin Kürt kökenli halklar üzerindeki oyunuyla Yugoslavya'ya yaptıkları müdahalenin birbirlerine çok benzediğini" söyledi. Yugoslavya'nın Kürtler'in durumuna düşeceğini öne süren Sırp Kasabı, muhalefetin iktidara gelmesi konusuna da imalı bir açıklamayla cevap verdi: Onlar iktidara gelirse, Sırbistan Batılı devletler tarafından kurtulmuş olacak! Ancak ben gidersem, unutulmasın, Yugoslavya bunun sonuçlarını Kürtler'in karşılaştığından, ödenen bedelden daha ağır ödeyecektir...

ÇİN'E KAÇACAK
Bu arada, Miloseviç'in Çin'e kaçma hazırlığı içinde olduğu bildirildi. Miloseviç'in kaçacağına dair duyumlar alan NATO, Belgrad'dan kalkan bütün uçakları yakın takibe aldı. Miloseviç'in özel uçağı olan Falcon jeti ve Yugoslav hükümetinin resmi DC-10 uçağı sürekli izleniyor. Uzmanlara göre, Çin'deki gizli hesabına 200 milyon dolar aktaran Miloseviç, önce Macaristan ya da Romanya üzerinden Rusya'ya, oradan da Çin'e gidecek. Bu amaçla bütün mallarını da satmaya başladı.

SUİKASTLAR BAŞLAYABİLİR
Batı başkentleri Miloseviç rejiminin önde gelen isimlerini ve suç ortaklarını da yakın takibe aldı. İstihbarat kaynaklarına göre Çin'e kaçmayı planlayan Miloseviç, gitmeden önce delilleri ortadan kaldırmak için yakın çevresindeki isimleri temizleyebilir ya da kontrolü altında tutabileceği bir yerde toplayabilir. Geçen yıl başlayan siyasi suikastlar zincirinde Miloseviç'in yakın çevresindeki isimlerin birer birer öldürülmesi de Miloseviç'in kurmaylarının korkusunu artırıyor. Batılı bir kaynak, bu isimlerden bazılarının Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye gizli ziyaretler yaparak Miloseviç hakkında bilgiler karşılığında vize ve can güvenliği istediğini bildirdi.

MİLOSEVİÇ, TİTO'NUN MİRASINI 13 YILDA TÜKETTİ

1987
Miloseviç, Sırplar'ın desteğini alarak iktidara yükseldi. 6 eyaletten oluşan ülke, dönüşümlü başkanlıkla yönetiliyordu.

1991
Yugoslav orduları Hırvatistan'ın üçte birini işgal etti. 20 bin kişi öldü, 400 bin kişinın evsiz kaldı.

1992
Sırp lider, bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek'te bir kez daha sahneye çıktı. 3 yıl süren ve Avrupa'nın en kanlı savaşı olan Bosna Savaşı, Dayton Anlaşması'yla sona erdirildiğinde ardında 200 binden fazla katledilen ve evsiz kalan insan bıraktı.

1996
Miloseviç iktidarına karşı Sırbistan içindeki ilk ciddi muhalefet başladı. Muhalefetin kazandığı yerel seçimlerin iptali on binlerce insanı sokaklara döktü. 100 günü aşan protestoların ardından Miloseviç pes etti.

1999
Nüfusun yüzde 90'ını oluşturan Arnavutlar'a karşı etnik temizlik başlatıldı. 400'ü aşkın köy yok edildi,10 bine yakın insan yaşamını kaybetti.

2000
Bugün Yugoslavyaiflas etmiş bir ülke. Savaş suçlusu ilan edilen Miloseviç, Yugoslavya'yı Avrupa'nın en fakir ülkesi haline getirdi. Ülkede enflasyon yüzde 42, işsizlik oranı yüzde 30. Üretim Tito dönemine göre yarı yarıya düştü. Ticaret ise durma noktasında.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır