kapat

03.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Filistin ateş cemberi
İsrail askerleriyle Filistinliler arasında beş gündür devam eden çatışmalar durulmak bilmiyor. İsrail ordusunun dünkü helikopter saldırılarıyla birlikte ölü sayısı 45'e ulaştı

İsrail'de sağcı muhalefet lideri Ariel Şaron'un Kudüs'te bulunan Haremüş Şerif'e giderek Müslümanlar'ı kışkırtmasıyla başlayan ve 12 yaşındaki küçük bir Filistinli'nin öldürülmesiyle alevlenen çatışmalarda bilanço artıyor. Dün İsrail helikopterlerinin Gazze kentinde 2 ev, 1 askeri karakol ve 2 otomobile roket atmasıyla devam eden çatışmalarda ölü sayısı 45'e yaralı sayısı ise 1000'e ulaştı. Nablus, Ramallah, El Halil, Gazze, Netzarim, Beytüllahim ve Eriha kentlerinde yaşanan çatışmaların İsrail sınırları içindeki yerleşim bölgelerine de sıçradığı belirtiliyor. Yıllar sonra Filistinliler İsrail askerlerine taş, sopa yerine silahla karşılık verirken, sokaklarda İsrail tankları göze çarpıyor.

"Organize harekat"
İsrail Başbakanı Ehud Barak, olaylardan Filistin tarafını sorumlu tuttu. Ve çıkan çatışmaların kendilerine barış masasında taviz verdiremeyeceğini söyledi. İsrail hükümeti halkın güvenliği için, "ne gerekirse yapacaklarını ve bundan kaçınmayacaklarını" vurguladı.

İsrail yönetimi, Ariel Şaron'un Haremüş Şerif'e yaptığı ziyaretin hata olduğunu kabul ediyor ancak Filistinliler'in başlattığı hareketin "önceden planlı" olduğunu öne sürüyor. Filistin lideri Yaser Arafat ise, olayların nasıl son bulacağını "Kentlerimizden sadece İsrail askerlerinin çıkarılması durumunda olaylar yatışır" sözleriyle özetledi.

"Sokağa çıkmayın"
Bugüne kadar alınan önlemler ciddi anlamda bir fayda sağlayamayınca İsrail hükümeti çatışmaların 5'inci gününde yeni bir karar aldı. Hükümet sözcüleri, halkı "Mecbur kalmadıkça sokağa çıkmayın. Bir yere gitmeniz gerektiğinde mutlaka bir askerden yardım isteyin ve onun korumasında gidin" şeklinde uyardı.

Hükümetin bu uyarıyı yapmasının nedeni özellikle Gazze Şeridi'nde sivillerin de hayatlarını kaybetmesi ve günlerdir bunun önünün kesilememesi. İsrail hükümeti, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da yolları sivillere kapama kararı aldı.

Dışişleri'ne mektup
İSRAİL Dışişleri Bakanı Vekili Şolomo Ben Ami, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e önce telefonda daha sonra da bir mektup göndererek Kudüs ve çevresindeki olaylar hakkında bilgi verdi. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Uri Barner de dün bakanlığa yaptığı ziyarette gelişmeleri bildirdi. İsrail Büyükelçiliği'nden ismini vermek istemeyen bir diğer yetkili de, Filistin polisine güvenliği sağlamaları için verdiğimiz silahlar şimdi bize yöneldi. Çatışmalarfsonafermezse,fbarışfsürecinefelvedafdemekfzorunda kalınacak" dedi.

"İsrail'e ölüm"
İSRAİL Başbakanı Ehud Barak, askerlerine halkı korumaları için her türlü yöntemi kullanmaları talimatını verdi ve çatışmalarda kan akmasına engel olmak için gerekirse tank bile kullanılabileceğini kaydetti. Pazar sabahı Filistinli ve İsrailli askeri yetkililer ortak ateşkes ilan etmişlerdi. Ancak aynı gece Batı Şeria'da ilk kez İsrailli bir sivil öldürüldü.

İsrail Dışişleri Bakanı Vekili Şolomo Ben Ami, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e önce telefonda daha sonra da bir mektup göndererek Kudüs ve çevresindeki olaylar hakkında bilgi verdi. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Uri Barner de dün bakanlığa yaptığı ziyarette gelişmeleri bildirdi. İsrail Büyükelçiliği'nden ismini vermek istemeyen bir diğer yetkili de, Filistin polisine güvenliği sağlamaları için verdiğimiz silahlar şimdi bize yöneldi. Çatışmalarfsonafermezse,fbarışfsürecinefelvedafdemekfzorunda kalınacak" dedi.

İsrail Başbakanı Ehud Barak, askerlerine halkı korumaları için her türlü yöntemi kullanmaları talimatını verdi ve çatışmalarda kan akmasına engel olmak için gerekirse tank bile kullanılabileceğini kaydetti. Pazar sabahı Filistinli ve İsrailli askeri yetkililer ortak ateşkes ilan etmişlerdi. Ancak aynı gece Batı Şeria'da ilk kez İsrailli bir sivil öldürüldü.

Batı Şeria'daki Filistin radyosu dün İbranice yaptığı yayında İsrail tarafına açık bir tehdit mesajı gönderdi. Filistin radyosu "Sizin bebeklerinizin kanlarının da bizimkiler kadar kırmızı olduğunu göreceksiniz" uyarısında bulundu. ayrıca yayında ölen Filistinliler'in kanlarının yerde kalmayacağı belirtildi.

Batı Şeria'daki Filistin radyosu dün İbranice yaptığı yayında İsrail tarafına açık bir tehdit mesajı gönderdi. Filistin radyosu "Sizin bebeklerinizin kanlarının da bizimkiler kadar kırmızı olduğunu göreceksiniz" uyarısında bulundu. ayrıca yayında ölen Filistinliler'in kanlarının yerde kalmayacağı belirtildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır