kapat

02.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
AHMET TAN(tana@sabah.com.tr )


Keşif gezisi

Meclis 5 eksik ile açıldı. 5 partiden 5 milletvekilimiz Ermeni Tasarısı için Washington'da politikacıları ikna kulisindeler. Amerikan siyasetçilerinin çok sevdiği bir deyim var:

- All politics is local!

Yani, politika hep yerel, siyasetin ardında hep yerel hesaplar vardır! Bu Ermeni Tasarısı, Süper Devlet'in uzun vadeli "evrensel" bir süper planının parçası olabileceği kadar, bir yönüyle de "yerel" hesapların ürünü. Ermeni asıllı Amerikalıların yarısı Kaliforniya'da oturuyor. Kaliforniya Ermenilerin ikinci vatanı durumunda. Öyle ki Eyalet Valisi seçtirdikleri bile oluyor. (Dökmeciyan). Kaliforniya eyalet olarak tek başına dünyanın en az 100 ülkesinden, (evet yüz ülkesinden) daha zengin. Bu zenginliğin bir bölümünü de Ermenilerin ellerinde. Ermenilerin para vererek istedikleri politikacıyı Amerikan Kongresi'ne seçtirme olanakları var.

FON KALDIRMAK
Siyasetçiye para verme işi, Amerikan siyasetinde yüz kızartıcı değil. Aksine göğüs kabartıcı bir etkinlik. Para vermenin adı "fon sağlama". En fazla parayı, yani fonu, sağlayan politikacı , en saygın, en sevilen dolayısıyla en başarılı politikacı sayılıyor. Yeter ki verilen ve alınan para saydam olsun.

En çok parayı toplayan politikacı, Amerikan Kongresi'nde çok sağlam bir koltuğun uzun yıllar sahibi oluyor. Kaliforniya çok büyük bir eyalet. Temsilciler Meclisi'nin yüzde 13'ünü Kaliforniyalı politikacılar dolduruyor. 435 milletvekilinin 52'si bu eyaletten.

Ermeni "fonları" bir çok politikacının ekmeğinin yağı balı. Bir Kongre üyesinin, kimden para aldıysa ona, aldığı para ölçeğinde hizmet sunması, Amerikan siyasetinin bir nolu "etik kuralı".. Ermeni Tasarısı'na bu kadar asılmalarına bakılırsa bu yıl, Kongre üyeleri Ermenilerden iyi "fon" kaldırdılar. Dünyada bu nedenle cirosu en yüksek olan parlamento Amerikan Kongresi'dir. Bildiğimiz kadarıyla, her 2 yılda bir Temsilciler Meclisi üyelerinin tümünü değiştirmek üzere, genel seçim yapan yeryüzünde başka bir ülke yok.

Bu, işin yerel ve Kongre ile ilgili yanı. Bir de konunun evrensel ve yönetim ile ilgili yönü var.

Amerikan Ermenileri öteden beri Amerikan Yahudileri'ni ağızlarının suyu akarak izlerler. Zaten bu iki kavim arasındaki benzerlik ikisinde de ırk ile dinin birbirinden önde gelmesinde de görülür. Yahudiler, çok uzun yıllar, Amerika'da "dünyanın en mağdur, en mazlum kavmiyiz" diye dolaşırken, ticarette siyasette büyük mevziler ele geçirmişlerdir. Sonunda da 2. Dünya Savaşı'nın yarattığı koşullardan yararlanarak "Vaadedilmiş Topraklar"da bir devlete kavuşmuşlardır. Bu devlet, ABD'nin Orta Doğu'daki Evrensel çıkarlarına çok uygun düşmüştür.

Amerikan Yahudiliği'yle, Amerikan Amerikanlığının et tırnak gibi içiçe geçmesi bu yüzdendir.

Amerikan Ermenileri de, şimdi şans sırasının kendilerine geldiği kanısındalar. Onlar da 'diaspora'da, yani sürgünde yaşamaktadırlar. Yahudilerden tek eksikleri, bir katliam geçirmemiş olmalarıdır.

Şimdi, bu sözde eksiklerini paragöz Amerikan politikacıları aracılığıyla tamamlamaya çalışıyorlar. Bu uğurda her yıl, milyonlarca doları Amerikan politikacılarına, Amerikan medyasına ve lobi şirketlerine akıtmaktadırlar.

Amaç Ermeni dayanışması olsa, Ermenistan'da sefalet içinde yaşayan 3.5 milyon Ermeniye lobilere dökülen paranın yarısını gönderirler ve soydaşlarının sıkıntılarını hafifletirlerdi.

Belli ki, Amerikan Ermenileri, tıpkı Amerikan Yahudileri gibi Süper Güç'e, süper bir olanak sunmak istemektedirler. Nasıl ki, Ortadoğu'da Yahudi Amerikalılar, 2. vatanları için İsrail'in yaratılmasında önayak oldular. Ermeni Amerikalılar da, Kafkasya'da, uzun dönemde Büyük Ermenistan'ı yaratırlarsa, 2. vatanlarına en büyük hizmeti sunmayı hesaplıyorlar.

ABD yönetimi, bu olanaktan yararlanmak ister mi?

A- BE- DE- DE?
Kafkaslar Ortadoğu'dan sonra, petrol ve doğal gaz geçiş ve üretim bakımından dünyanın en kritik ikinci bölgesi. Önce Osmanlı, sonra Araplardan kopartılan topraklarda Ortadoğu'nun ortasında yaratılan İsrail gibi, Kafkasya'nın ortasında da başka bir kayıtsız şartsız müttefik ABD için hiç de azımsanacak bir imkan değil.

Yahudiler devlet sahibi olmak için 2500 yıl, Amerikadaki Yahudiler ise yüz yıl beklediler.

Ermenilerin bekleyişi ise, henüz Osmanlı'yı arkadan vurmaya çalıştıkları 1. Dünya Savaşı'nda başladı. Şunun surasında sadece 85 yıl, bir insan ömrü. Ameriken Ermenilerinin, paragöz siyasetçiler eliyle sağlamak istedikleri düzmece soykırım belgesi harekatının özü bu...

Bu harekata, Kafkasya'nın geleceğinin yeniden "dizayn" edilmesine Amerika Birleşik Derin Devleti (ABDD) ne kadar sahip çıkabilir? 5 partimizden 5 milletvekilimiz keşke bunun yanıtıyla dönebilseler...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır