kapat

02.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner

Asfalt kokusu özlemi

Bedrettin Dalan belediye başkanlığını kaybettiği gün, o zamanlar yazdığım Cumhuriyet'te bu olaya tarih düşmüş ve "Bundan sonra yerel yönetim tarihi 'Dalan'dan önce - Dalan'dan sonra' diye ikiye ayrılacak" demiştim. Rahmetli dostum sevgili Ergun Balcı da benzer şeyler yazınca, Cumhuriyet'in kimi okurundan bayağı tepki gelmişti. "Siz gazete olarak Özal-Dalan yönetiminin karşısında değil miydiniz? Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" diyerek. Onların anlayamadığı, Balcı ve benim Dalan'ın yapıp yapmadıklarına bakarken ideoloji gözlüklerini bir yana atmamız ve bu kentin tarihinde ilk kez son derece enerjik, yapıcı, "işbitirici" biçimde yönetilmesine karşı duyduğumuz şaşkınlıkla karışık hayranlık duygusuydu.

Şimdi tüm bunları nerden çıkardım? Kentin en önemli ana yollarında, diyelim ki Ortaköy Dereboyu Caddesi'nde, Tarlabaşı'nda, Boğaz yolunda veya hala bir tarla halinde olan Mecidiyeköy-Zincirlikuyu yolunda giderken, Beyoğlu'nun göbeğinde, üzerinde bir cami, üç tarihi lokanta ve en eski film şirketimiz olan Özen Film bulunan Ağacami Sokağı'nı arabamın aksını kırmadan inmeye çalışırken, Dalan'ı anmayayım da kimi anayım?

Daha önce de yazmıştım: Onun döneminde, baharla birlikte (Sonbahar değil, İlkbahar) her yerde asfalt kokuları yükselmeye başlar, asfaltlama makinaları vızır vızır çalışırdı. Şimdi bunu yapmayanlar diyor ki: Efendim, bu işlerde bürokrasi varmış. İhaleler ancak sonuçlanır ve asfaltlama işi ancak Eylül'de başlarmış. Yani soğuk ve yağmurla birlikte...

Peki Dalan nasıl yapıyordu? Bürokrasiyi en aza indirgeyerek, işi tam yapılması gereken zamanda yaparak...Gel de bunca beceriksizlik karşısında Dalan'ı anma.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır