kapat

02.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Kadınların çoğu tecavüzü arzuluyor
Adli Tıp Enstitüsü'nün araştırmasına göre, polislerin yüzde 66'sı, hakim ve savcıların yüzde 52'si 'kadınların dış görünüş ve davranışları tecavüze kışkırtır' diyor

Cinsel saldırılarla ilgilenen meslek grupları arasında yapılan bir araştırma, büyük tartışma yaratacak sonuçlar ortaya koydu. Adli Tıp Enstitüsü'nden Doç. Dr. Fatih Yavuz tarafından yapılan araştırmaya katılan polislerin yüzde 66'sı, stajyer hakim ve savcıların yüzde 52'si "kadınların dış görünüş ve davranışları tecavüze kışkırtır" görüşünde birleşti. Aynı ankete katılan psikologların yüzde 82'si, psikiyatrların yüzde 73'ü ise bu görüşün yanlış olduğunu savundu. Yine hakim, polis ve savcıların büyük çoğunluğu, "Kadınların çoğunun tecavüze uğramayı gizli şekilde arzuladıkları" konusunda fikir birliğine vardı.

'PARA VERDİYSE HAKKIDIR'
"Psikolog, psikiyatr, polis, hakim, savcı, stajyer hakim, savcı, avukat ve adli tıp uzmanı" olan 198'i kadın, toplam 565 kişi arasında yapılan araştırma sonucunda "polisin mağdurlara kuşkuyla baktığı, psikolog ve psikiyatrların ise mağdurların yanında olduğu" belirlendi.

"Bir erkek bir kadına para harcamışsa kadın istemese bile cinsel ilişkide bulunma hakkına sahiptir" görüşüne yüzde 8 oranında, en çok avukat, hakim ve savcılar inandıklarını açıkladılar.

SALDIRGANLAR AKIL HASTASI
Araştırma sonuçlarına göre, "kadın tecavüzü istiyor" görüşüne yüzde 2 ile en az psikologlar katılırken, yüzde 16 ile en çok polisler onay verdi. "Çoğu durumda kadına tecavüz edilmişse kendisi istemiştir" yargısına ise yüzde 11 ile en çok avukatlar, yüzde 10 ile de adli tıp uzmanlarının inandığı belirlendi. Saldırganları diğer meslek gruplarına oranla daha az suçlu bulan polisler, bu kişileri akıl hastası olarak kabul ediyorlar.

Araştırmaya göre "tecavüze uğrayan kişi, suçlanan kişiyle daha önce cinsel ilişkide bulunmuş ise bu durum saldırının ciddiyetini azaltır" görüşü yaygın. Adli tıp uzmanları, hakim, savcı ve polislerin yarısından fazlası da, sevgilisi veya eşi tarafından tecavüze uğrayan kadınlara şüphe ile yaklaşıyor.

ŞİDDET YOKSA TECAVÜZ YOK!
Polislerin yüzde 27'si, stajyer hakim ve savcıların yüzde 24'ü, mağdurda fiziksel şiddet yoksa tecavüz iddialarının asılsız olduğuna inanıyor. Tecavüzde, fiziksel şiddetten çok psikolojik şiddetin ağırlıkta olduğu savunularak "mağdurlar öldürülecekleri ya da yaralanacakları korkusuyla karşı koyamıyorlar" denildi.

(SHA)

ASLINDA 'EVET'DİYORLAR!
Adlİ Tıp Enstitüsü'nün araştırmasında meslek gruplarına "Kadın, cinsel ilişkiye 'hayır' derken aslında 'evet' diyordur" görüşünün doğru olup olmadığı yönünde bir soru yöneltildi. Bu soruya psikologların tamamı "bu görüş yanlış" yanıtını verirken, avukatların yüzde 12'si, polislerin de yüzde 13'ü 'evet' dedi.

Polis ile stajyer hakim ve savcıların yaklaşık yarısı, hayat kadınlarının tecavüzle ilgili iddialarının kuşkuyla karşılanması gerektiğini savunuyor. Polislerin yüzde 35'i, avukatların yüzde 15'i ise, olaydan 2 gün sonra yapılan tecavüz suçlamasının gerçek dışı olduğuna inanıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır