kapat

02.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Paraları uçurdu
Hakim Öztuğral, gübre skandalı ile Hindistan'ı 40 milyon dolar dolandıran iki Türk işadamının ailesi adına açtığı hesaplardan tedbiri kaldırınca, 2 milyon dolar kaçtı

Hindistan'ı 40 milyon dolar dolandırıp hükümetin düşmesine neden olan 2 Türk işadamından Tuncay Alankuş'un eşi ve kızlarına ait hesabın üzerindeki ihtiyati tedbir ani bir mahkeme kararıyla kaldırıldı. Hesaptaki 2 milyon dolardan fazla para, aynı gün Almatı'ya uçtu. Kararı veren Ankara 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hüseyin Öztuğral hakkında soruşturma açıldı.

Karsan Limited ve Karancı A.Ş'yi kuran Başkan Tuncay Alankuş ve Başkan Yardımcısı Cihan Karancı, 1995'de Hindistan'a gübre ihraç etmek için ihale kazanarak, National Fertilizing Company (NFC) ile anlaştı. İhale bedeli olan 40 milyon doları "peşin" alan ortaklar, 380 bin dolarlık sigorta ücretini bahane ederek malı göndermedi. Paraları İsviçre'deki hesaplarında tutan
2 ortak yurtdışına kaçtı.

KARA PARA DAVASI
Hindistan hükümeti, uluslararası girişimlerde bulunarak Tuncay Alankuş ve Cihan Karancı hakkında "Kırmızı Bülten" çıkartılmasını sağladı. Bunun üzerine harekete geçen İnterpol, 4 Ekim 1997'de, Alankuş ve Karancı'yı İsviçre'de yakaladı. Hindistan'a iade edilen ve halen Tihar kentindeki hapishanede tutuklu bulunan 2 ortak, NFC'nin 6 yöneticisiyle birlikte tutuklandı ve "dolandırıcılık" suçundan yargılanmaya başlandı.

Türkiye'de de, haklarında "kara para aklamak" suçundan soruşturma yürütülen Tuncay Alankuş ve Cihan Karancı'nın "ani bir şekilde zenginleştiği" buna rağmen hiç vergi vermedikleri belirlendi.

Soruşturma sonucunda, elde ettikleri 40 milyon doların büyük bir kısmıyla gayrimenkul ve otomobil aldıkları, yakınlarının adına banka hesapları açtırdıkları belirlenen ortaklar hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Bu sırada, hakem ülke olan Fransa da
2 Türk'ü Hindistan'a 40 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

Ankara 7'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan "kara para davası" kapsamında Tuncay Alankuş ve Cihan Karancı ile yakınlarının malvarlığı üzerine 40 milyon dolarlık tedbir konuldu. Tuncay Alankuş'un eşi ve çocuklarının da aralarında bulunduğu "yakınlar" hakkında takipsizlik kararı verildi.

2 MİLYON DOLAR UÇTU
Alankuş'un avukatları, takipsizlik kararına dayanarak, Ankara 5'inci Sulh ceza Mahkemesi'ne başvurdular ve Solmaz Alankuş ile 5 kızının adına açılan hesabın üzerindeki ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasını istediler. Mahkeme de, bu başvuruyu kabul ederek Kızılay Şubesi'ndeki hesabın üzerindeki tedbiri kaldırdı. Bu karar, ilginç bir şekilde, hakim tarafından hemen bankaya gönderildi. Aynı gün, yani 8 Şubat 2000 tarihinde, banka hesabında bulunan 2 milyon doların üzerindeki para Almatı'ya transfer edilerek kaçırıldı.

Mali Suçları Araştırma Kurumu'nun başvurusu üzerine de "jet" Hakim Hüseyin Öztuğral hakkında Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma açıldı.

Hükümeti bile düşürmüştü
HİNDİSTAN'DA dönemin Başbakanı Narashima Rao'nun oğlu Sambasima Rao'nun, ihalenin Türk ortaklara verilmesi için rüşvet aldığı ortaya çıktı. Bunun ardından hükümetin düşmesine kadar giden ihalede "olay gübre", NFL'in standartlara uymadığı gerekçesiyle reddetmesi üzerine Çin'e oldukça yüksek bir fiyata peşin ödemeyle satıldı. NFL ile Karsan arasında yapılan anlaşma gereği gübrenin son teslim tarihi, 4 Ekim 1996 idi. Teslimat gerçekleşmeyince NFL 6 Ekim'de anlaşmanın Karsan tarafından bozulduğunu belirtti ve Uluslararası Ticaret Odasına başvurarak zarar ve peşin ödenen 40 milyon doların tazminini istedi. Karsan ise, gönderilen gübrenin kabul edilmemesi üzerine uğradıkları nakliye ve diğer zararların ödenmesini ısrarla talep ediyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır