kapat

02.10.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
YeniBinyil
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Halis Ağa, devlere motor üretecek
Eskişehir'deki döküm fabrikasında 35 ülkeye hammadde satan Halis Toprak, Mercedes veya General Motors ile anlaşarak motor üretecek

Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak, Bozüyük'teki demir-döküm fabrikasından dünyanın 35 ülkesine ihraç ettiği motor hammaddesini, fabrikanın yanında kuracağı tesislerle işlenmiş motora dönüştürecek. "Hammaddenin kilogramını 2 marka satıyoruz, işlenmişini yaparsak iki katına satarız. Neden başkası kazansın?" diyen Halis Toprak, otomobil motoru üretimi konusunda Mercedes ve General Motors ile görüşme içinde olduklarını söyledi. Halis Toprak, Diyarbakır'ın Lice ilçesindeki yatırımlarını gezip İstanbul'a dönerken, uçakta sorularımızı yanıtladı:

* Memleketinizde çok büyük ilgiyle karşılandınız. 50 yıl aradan sonra üç yıl önce temel attığınız, bugün de yeni yatırımları açıkladığınız Lice'deki ilgi, "keşte daha önce gelseydim" diye düşünmenize neden oldu mu?

Aslında daha önce istedim ama gelemedim. Bugünkü bu değişimi görünce çok duygulandım. Temelini attığımız tesislerin bu kadar büyük olacağını tahmin etmiyordum. Yürüyerek gezemedik, otomobille gezdik. Şu bina kimin, bu kimin diye sorarken baktım ki hepsi bizimmiş. Ama buralara varmak zor.

* Siz bugünkü coşkunuzla ikinci bir Doğu Holding girişiminin başını çeker misiniz?

Daha Türkiye'nin batısında bile ortaklık müessesesi Avrupa gibi kökleşmedi. Güneydoğu ve Doğu'da zor kökleşir. Önce tek başına başlamalı müesseseler. Tek olduğun zaman kararı erken alabiliyorsunuz, karışan olmuyor. Zaten bu bölgede en fazla yatırıma ihtiyacı olan yerler Diyarbakır ve çevresi. Kimse gelmese de ben yeterim. Yalnız devlet geriye dönük karar almasın. Bir kararname çıkarıyor diyor ki 'şunu şunu vereceğim'. Sen tam işe başlıyorsun, diyor ki 'kaldırdım'. Ya kardeşim ben hesabımı buna göre yaptım. Sen bana verecektin, bunun altına imza attın. Teşvik belgesi verdin, nasıl dersin ki ben vermem. Onu yaptığı zaman sanıyor ki ben kazandım, halbuki kazanmıyor. Müteşebbis ortada kalıyor. 1978'de bu yüzden üç tane sanayi tesisi battı. Biz batmayız ama sıkıntı yaşarız.

* Yeni yatırım alanları düşünüyor musunuz?

Şimdi biz demir çelikte motor, piston yapıyoruz, hammaddesini üretiyoruz. Renault'ya, Volvo'ya, Mercedes'e ihraç ediyoruz. Şimdi onun işlenmişini yapacağız. Bozüyük'te demir-döküm fabrikasının yanında 850 dönüm yerimiz var. Hammaddesinin kilogramını iki marka veriyoruz. İşlenmiş satarsak iki misline satacağız. Katma değeri yükselecek. Biz hammadde olarak ihraç ediyoruz ve mal bütün dünyada oturdu. 35 ülkeye satıyoruz. ABD'ye General Motors'a da satıyoruz. Onu işlersek Mercedes ile anlaşacağız. Çünkü onlara çok hammadde veriyoruz, bir kısmını burada yapalım diyeceğiz. Bu General Motors da olabilir. Fabrikanın yıllık 40 bin ton döküm kapasitesi var. Herkese yeteriz.

'Hazıra konmam'
* Otomotive ilgi duyuyor musunuz?

Biz montaj peşinde değiliz. Allaha şükür muhtaç da değiliz. Bizim burada aradığımız tek şey hem ülkeye hem kendimize fayda sağlayan iş yapmak. Kendi kendime düşünüyorum, Lice'den gelmişim, okumamışım. Bugün 20 bin kişi çalışıyor benimle, yılda 1000-2000 kişi alıyorum. Ben şimdi niye gideyim montaj kurayım, rant ekonomisinin peşinde gideyim?

Otomobil fabrikasını kurup dışarıdan montaj getireceğime onun ana parçasını üreteyim, paranın anası da ülkeme gelsin. İthalat olarak gitmesin. Ülkem kazansın ben de kazanayım; bütün davam bu. Eğer ben buna teşne olsaydım, çok hazır sanayi alırdım. Her şeyimi ben kurdum. Kimse diyemez ki 'Toprak şunu hazır aldı.' Hepsini ben yaptım, evim dahil. Milletin malını almam. Önünden geçtiğim zaman demeliyim ki 'bu benim eserim.' Almadım da ne oldu? Alanlar benden zengin mi, ben hepsinden zenginim. Tek başımayım, ortağım da yok.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır