kapat

21.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
E-ticarette sırdaşımız bankalar
İnternette alışveriş yapan Türk halkının yüzde 65'i gizlilik ve kişisel verilerin saklanması konusunda en çok bankalarına güveniyor

Dünyanın önde gelen ödeme sistemlerinden MasterCard'ın 15 Avrupa ülkesinde 15 bini kapsayan ve internette ticaret ve ödeme sistemleri konularını kapsayan araştırma sonuçlarına göre Türk halkının yüzde 65'i gizlilik ve kişisel verilerin saklanması konusunda en çok bankalara güveniyor. Bu konuda telefon şirketlerine güven duyanların oranı yüzde 33 iken, internet üzerinden satış yapan sitelere duyulan güven ise yüzde 20.

Bankalara güven konusunda Avrupa ortalaması yüzde 68. Bu oran Almanya'da 86, Belçika'da 77. Araştırma sonuçlarına göre Kuzey Avrupa ülkeleri, Almanya ve Belçika'da bankalara duyulan güvenin en yüksek oranlarda olduğu gözleniyor. Araştırmada Türkiye ile ilgili sonuçlara baktıldığında ön plana ilk olarak güvenlik ile ilgili veriler çıkıyor. Türk halkının yüzde 65'i bankaların kişisel bilgilerini güvenli olarak saklayacağına inanırken, telefon şirketlerine bu konuda yüzde 35 düzeyinde güven duyuyor. Web konusundaki deneyimsizlik ve bilgi eksikliği sanal perakendecilere duyulan güveni yüzde 20'lere kadar düşürüyor. Katılımcıların yüzde 39'u ise kişisel veri saklanmasında hiçbir organizasyona güvenmiyor.

KARTLA ÖDEMEYİ ÇOK SEVDİK1
İnternetten alışverişlerde en çok tercih edilen ödeme yöntemi ise kartlı sistem. Araştırmaya katılanların yüzde 36'sı kartlı ödemeyi tercih ediyor. İnternet alışverişlerinde Norveçliler yüzde 58, İngilizler yüzde 50 ve Portekizliler yüzde 43 oranında kart kullanımını tercih ediyor. Türkiye'de kullanıcıların yüzde 33'ü bankaların güvenlik listelerinde bulunan siteleri tercih ediyor. Bu oran 15-29 yaş grubunda yüzde 39'a yükseliyor. Tüm Avrupa genelinde banka listelerini tercih edenlerin oranı ise yüzde 25.

Araştırmanın Türkiye sonuçlarındaki başka bir önemli nokta kullanıcıların sanal alışverişte Türk sitelerini tercih etmesi. Alışveriş yapanların yüzde 63'ü Türk sitelerinden yana. Diğer sitelerden alışveriş yapan Türk kullanıcıların oranı ise yüzde 3. Bu durum hemen hemen her ülke için aynı. Net'ten alışveriş yapanlar kendi ülkelerinin sitelerine daha çok güven duyuyor. Avrupa'da araştırmaya katılanların yüzde 33'ü de sanal alışverişte kendi ülkelerinin sitelerini tercih ediyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır