kapat

21.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
ABD iflastan kurtuldu
Yeni ekonomi, 15 yıl önce iflasın eşiğine gelen ABD ekonomisini ayağa kaldırdı. Yeni ekonomi ürünleri, eski döneme oranla yüzde 30'luk bir kârlılığa karşılık geliyor

Yeni ekonomi konusunda geçen hafta arka arkaya yapılan toplantılarda iki uzmanın görüşleri, yeni ekonominin devreye girmesinin somut faydalarını gözler önüne serdi. Yunanistan Milli Araştırma Vakfı Başkanı Ion Siotis ve OECD Enformasyon, Bilgisayar ve İletişim Politikaları Komitesi Başkanı John Dryden, yeni ekonominin etkin faydalarını Amerikan ekonomisinin düzelme süreçlerinde gözlenebileceğini belirtti. 1985'lerde iflas noktasına gelen Amerikan ekonomisinde, 1990'lara gelindiğinde işsizlikte yüzde 3.5-4, enflasyonda yüzde 2-2.5'luk düşüş yaşanırken GSMH'de yüzde 3.5-4'lük büyüme yaşandı. Siotis, tüm bunların enflasyonist baskı yaratmamasını eski ekonomistlerin mucize olarak değerlendirdiklerini belirtiyor.

FARKLI BİR KAVRAM
İnternetin geleceği konusunda Intel'in kurucusu Moore'un sözleri fazlasıyla uyumlu görünüyor. Moore, "Çok yakında bütün firmalar, internet firması olacaklar ya da kalmayacaklar" diyor.

İnternet kullanıcılarının sayısının ABD'de her yıl yüzde 40 arttığını belirten John Dryden, dünyada sayıları giderek artan internet kullanıcılarının yanında ABD'deki kullanıcıların azınlık durumuna düştüğü görüşünü taşıyor. Türkiye'de ise internet kullanımı henüz 800 bin kullanıcıya ulaşabilmiş durumda.

Bu sayının yılsonuna kadar 1.5-2 milyon arasında olacağı tahmini yapılıyor. E-ticaretin boyutu ise dünyada 300 milyar dolara ulaştı. 2003 yılında bu rakamın 1 milyar doların üzerine çıkacağı tahmini yapılıyor. Türkiye'de şirketlerin yüzde 22'si e-ticaretle iş yapıyorlar. Yılsonunda bu rakamın yüzde 37'ye çıkacağı belirtiliyor.

Türkiye'nin içine girmeyi planladığı Avrupa Birliği bloğunda ise başta elektronik ticaret olmak üzere politikaların uyumlaştırımasını makul bir amaç olsa da küresel çapta mümkün görmeyen Dryden, "Küresellik birçok alanda ufkumuza bile giremedi. İnternet gibi değişen bir alanda küresel düzenleme makul değildir" dedi.

EŞİT KOŞUL
Enformasyon teknolojilerinin, digital teknolojilerle geleneksel ekonomi ve ticaret arasında eşit koşullar sağlanmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Dryden, "Çünkü hükümetler bu işe ne kadar az karışırsa o kadar iyi. Bu yönde öz denetimi sağlamaya yönelik proje üretmeliler. Biz OECD olarak düzenleme ve öz denetimin birlikte nasıl olacağı konusunda hükümet ve özel sektörle sıkı temaslar içindeyiz. Şu ana kadar bulduğumuz çözümler daha çok davranış ilkeleri, uzlaşma, uzlaşmazlık çözümleri üzerinde yoğunlaştı. Fakat bununla iligili ilke kararlarının özel sektörün geliştirmesinde büyük fayda var. Ancak böylece küresel çapta bir düzenleme yapılır. Çünkü biz, sivil toplum örgütleri, işadamları, hükümetler ve sendikalarla sürekli görüşüyoruz.

Bu düzenlemeler Türkiye'de de yapılırken, iş aleminin sesine kulak verilmelidir" dedi.

Formül olarak OECD'nin, yumuşak hukuk düşündüğünü belirten Dryden, görüşlerini şöyle özetledi:

"Tüketici mahremiyetinin korunması, Türkiye'de ön plana geçmedi. Elektronik ticaret geliştikçe tüketici mahremiyetinin gelişmesi çok önemli olacaktır. İş dünyası, ticari işlemlerde tüketicinin korunması kendi kendine önemlidir. Altyapıda Türkiye gerilerde kaldı. Sabit şebekelerde tekel var. Elektronik hükümette, bürokratlar kendileri bu işi bilmek zorundalar."

YENİ EKONOMİ VERİMLİLİĞİ ARTIRDI
Yunanistan Milli Araştırma Vakfı Başkanı Ion Siotis'in söylemlerini John Dryden, ABD Ticaret Bakanlığı'nın raporundan şu örneklerle destekledi:

* Digital ekonomi, ABD ekonomisi içinde son 10 yıl içinde 2 katına çıkarak hızlı büyüdü.

* GSMH'deki payı yüzde 8'e ulaştı.

* Ekonomik büyümenin %0'nu sağladı.

* Verimlilik artışının yarısına imza attı.

* Ticari yatırımların 2/3'ünü oluşturdu.

* ABD'de bilgisayar fiyatlarında her yıl yüzde 25'lik düşüş yaşanıyor. Bu da genel fiyatların üzerinde yüzde 0.25'lik düşüş etkisi yaratıyor.

* Enformasyon teknolojileri istihdamın yanında karlılığı yüksek işler yaratıyor.

Bu eski ekonomi ürünleriyle kıyaslandığında yüzde 30'luk bir kârlılığa karşılık geliyor.

NUR ÖZTÜRK İLK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır