kapat

21.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
İşlemci savaşı kızıştı
Dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden biri olarak bilinen işlemci piyasasında rekabet hızla artıyor. Sektörün iki devi Intel ve AMD hız sınırlarını zorluyor

Teknoloji sektörü tüm dünyamızı etkiliyor. Konuşan buzdolapları, çalışkan cep telefonları bol marifetli avuçiçi bilgisayarları kısaca herşey hızla akıllanıyor. Hatta içerisinde yaşadığımız evlerin bile çok yakın bir gelecekte akıllanmaya başlayacağını duyuyoruz. Tüm bu gelişmelerin ardında gelişmiş bilgisayar ve işlemci teknolojileri yatıyor.

İşlemci ihtiyacının çığ gibi arttığı günümüzde sektörün iki dev şirketi Intel ve AMD arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. Şirketler işlemci pastasından en büyük payı kapabilmek için piyasayı farklı işlemci modelleriyle bombalıyor. Intel önümüzdeki altı ay içerisinde piyasaya birbirinden hızlı 7 işlemci sürmeyi planlıyor. AMD'de boş durmuyor ve 2000 yılı itibariyle toplam 10 işlemci piyasaya sürerek meydanı boş bırakmıyor.

Sektörün en büyük şirketi Intel yıllarca hükmettiği işlemci sektöründe artık yalnız değil. Özellikle AMD geride bıraktığımız son beş yıl içerisinde çok büyük bir çıkış yaparak, işlemci dünyasında kendisininde var olduğunu gösterdi. Hatta şirket yüksek hız işlemcileri alanında Gigaherz sınırını Intel'den önce geçerek büyük sükse yaptı.

Ama Intel farkın açılmasına fırsat vermeden 1.13 GHz hızındaki Coppermine'ı tanıttı. Piyasaya çıkan yeni işlemcilerin hata nedeniyle toplatılması ise büyük talihsizlik oldu.

Intel piyasaya çıkarmayı düşündüğü Pentium 4 ile tüm rakiplerini gölgede bırakmayı düşünüyor. Tamamen yeni bir yapı teknolojisine göre üretilecek yeni nesil Pentium'ların günümüz işlemcilerinden 30-40 kat daha hızlı olacağı belirtiliyor. Bu gelişmelere AMD'nin verdiği cevabın adı ise kısaca "Thunderbird". Ürünün Pentium 4'e rakip olacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır