kapat

21.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
'Her birimle sözleşmemiz var'
Tuğrul Günal, "İnsan kaynakları uygulamalarımız diğer şirketlere örnek oluyor" diye konuştu

Teknoloji konusunda Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen kuruluşlarından Simko Siemens, grup bünyesinde tüm şirketlere örnek olabilecek bir insan kaynakları uygulamasına yer veriyor. Şirketin tüm hizmetlerinin belirli fiyatları var. Ve bu doğrultuda tüm departmanlarla birer sözleşme imzalanıyor.

Böylece, tüm şirket yöneticileri, eleman alımından kişinin aylık tahakkuk hizmetleri maliyetine kadar tüm hizmetlerin maliyetlerinin bilincine varıyor. Şirket aynı zamanda bu yöntemle "fiyat-performans" rasyosunu piyasayla karşılaştırma imkânı buluyor. Uygulama ile ilgili detayları, "2001'e Doğru İnsan Kaynakları Araştırması"nda, Simko İnsan Kaynakları Daire Başkanı Tuğrul Günal anlattı.

* Siemens Simko, şimdiye kadar pek bilinmeyen bir insan kaynakları uygulamasıyla yola çıkıyor. Bu uygulama neleri içeriyor?

Kullandığımız sistem gerçekten farklı. Biz tüm hizmetlerimizi fiyatlandırıyor, bölümlerimizle bu kapsamda birer sözleşme imzalıyoruz. Şirketimiz yöneticileri böylelikle eleman alımından kişinin aylık tahakkuk hizmetleri maliyetine kadar tüm hizmetlerimizin maliyet bilincini taşıyabiliyor. Bu sistemle çalışmanın bir yararı daha var. Böylelikle fiyat-performans rasyomuzu daha sağlıklı olarak ölçüp, piyasa ile karşılaştırabilme imkânına sahip oluyoruz.

* Eleman seçme-yerleştirme sürecinde neleri dikkate alıyorsunuz?

Eleman seçerken ilk olarak açık pozisyonları kendi içimizden kapatmayı amaçlıyoruz. Bunun için açık pozisyonlar şirketimizin intranetinden tüm çalışanlarımıza duyuruluyor. Bu pozisyonlara talep olursa açığı oradan kapatıyoruz. Ayrıca kendi internet sayfamız ve üye olduğumuz danışmanlık şirketlerinin internet sayfaları üzerinden eleman temin edebiliyoruz.

* Şirkete eleman alımında interneti nasıl kullanıyorsunuz?

Oldukça yoğun olarak kullanıyoruz. 2001'de itibaren şirketimize yapılacak başvuruların %0'inin internetten elde edilmesini amaçlıyoruz.

* Nasıl bir insan kaynakları stratejisi izliyorsunuz?

İnsan kaynakları, artık şirketlerin iş veriminin artırılmasında çok büyük önem taşıyor. Personel seçiminde, doğal olarak ilk önce görev tanımına uygun kişileri bulmayı hedefliyoruz. Gerekli yeterliliklere sahip olan kişileri mülakata çağırıyoruz. Simko bünyesine yerleştirilecek tüm elemanlarla mülakatı insan kaynakları departmanı yapıyor. Ayrıca, eleman seçme-yerleştirme sürecinde belirli standartları yakalamak amacıyla, pozisyona uygun testler uyguluyoruz. Böylece gerçekten doğru isimlere ulaşabiliyoruz.

* Sadece size başvuruda bulunanlarla mı görüşüyorsunuz?

Hayır. Şirketlerimizi ve insan kaynakları politikalarımızı daha etkin olarak duyurabilmek ve yüksek nitelikli gençlere daha kolay ulaşabilmek amacıyla üniversitelerin düzenlediği Kariyer Günleri'ne katılıyoruz. Burada ya da üniversitelerle başka yollarla kurduğumuz iletişim sayesinde gençlere, yazları şirketlerimizde staj yapma imkânı tanıyoruz. Hem onlar şirket bünyesine hem de biz onlara alışıyoruz.

* İşletmenizde kariyer planlama, yeterlilik analizlerine dayalı ücret planlaması ve bireysel gelişim planları gibi insan kaynakları yönetim tekniklerini uyguluyor musunuz?

Ocak 2000 itibarıyla 'Yeterlilik Sistematiği' tamamlandı ve tüm birim-bölüm yöneticileri ile çalışanlara tanıtılarak uygulama çalışmalarına başlandı. Sistematiğin amacı, pozisyonun gerektirdiği yeterlilikler ile kişinin sahip olduğu yeterliliklerin ne ölçüde örtüştüğünü değerlendirebilmek. Yeterlilik kataloğunun tüm pozisyonlar ve çalışanlar için doldurularak insan kaynakları bölümüne ulaşmasından sonra değerlendirmeler analiz edilmek üzere SAP'a aktarılıyor. Amacımız, SAP'tan alınacak değerlendirme sonuçlarına göre yeterlilikleri tüm insan kaynakları süreçlerinde kullanmak.

Teknoloji desteği
* Teknolojiye yön veren bir kuruluş olarak, insan kaynakları bölümünde teknolojiyi hangi yoğunlukta kullanıyorsunuz?

Şirketin ihtiyaç duyduğu adaylara daha hızlı ve daha ekonomik yoldan ulaşabilmesi amacıyla tüm dünyayı kapsayan bir intranet sistemi kuruldu. Açık pozisyonların tamamı tüm dünyadaki ofislerden rahatlıkla izlenebiliyor. Ayrıca ülke bazlı intranet sayfalarında, Simko'nun faaliyet alanları, kariyer olanakları, sosyal olanakları gibi konular tanıtılıyor. Aynı zamanda bünyemizdeki tüm işlemleri elektronik ortamda gerçekleştiriyoruz.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır