kapat

27.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Yılmaz'dan 9 strateji
Son bir haftada 2 kere partisinin Başkanlık Divanını, bir kez de MKYK'yı toplayan Yılmaz 312'nci madde, türban, Ermeni soykırımı tasarısı ve af yasası gibi konuları masaya yatırdı

Önümüzdeki dönem çözümünü istedikleri öncelikli sorunları, hem parti divanında hem de MKYK'da ele alan Başbakan Yardımcısı ve ANAP lideri Mesut Yılmaz, partililerin fikirlerini aldıktan sonra bu sorunları çözebilmek için geliştirdiği stratejileri anlattı. Yılmaz'ın partisinin en üst yetkili kurullarında tartışmaya açıp strateji geliştirdiği öncelikli sorunlar ve çözüm yolları şöyle:

TÜRBAN KRİZİ
İMAM hatip okullarında sadece Kuran dersinde başörtüsü takılmasına izin veriliyor. Yılmaz'a göre, imam hatip okullarında mesleki eğitim görüldüğü için başörtüsü konusunda toleranslı davranılmalı. Yılmaz, Ecevit'le görüşerek tüm derslerde başörtüsü takılmasına izin verilmesi için yönetmelik değişikliği isteyecek.

"312" KORUNMALI
Rejİmİn ve devletin bölücü, yıkıcı ve irticai eylemlere karşı kalkanı olarak görülen bu madde sonuna kadar savunulacak. Ancak bu maddenin düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayacak şekilde yorumlanmasını önlemek için 2. fıkra değiştirilmeli.

GENEL SEÇİME HAYIR
FP kapatılırsa Türkiye ara seçimle karşı karşıya kalabilir. Başta MHP olmak üzere bazı partiler HADEP'in Meclise girme ihtimali veya ara seçimin genel seçime dönüşmesi endişesine kapılarak ara seçim yerine genel seçime gidilmesini isteyebilir. Bu durumda istikrar için ara seçim tercih edilecek.

EKONOMİDE İSTİKRAR
Program kararlılıkla uygulanacak. Seçim senaryoları nedeniyle belirlenen programdan hiçbir şekilde taviz verilmeyecek. Zira Mesut Yılmaz'a göre ekonomik istikrar ve enflasyonla mücadele programı başarıyla yürütülüyor. Yılmaz, bu programı Türkiye'nin son şansı olarak görüyor.

İÇ TÜZÜK DEĞİŞMELİ
Geçen yasama döneminde askıya alınan reform niteliğindeki yasaların bir an önce çıkarılması için Meclis'in hızlı bir tempoda çalışması şart. Bu amaçla Ekim'in ilk yarısında yapılacak başkanlık seçimlerinden sonra ele alınacak ilk düzenleme, TBMM İç Tüzük değişikliği olmalı. Yılmaz, iç tüzük değişikliğinin Ekim'de yapılmaması durumunda istenen reformların zamanında çıkarılmamasından korkuyor.

AYDIN'LA UZLAŞMALI
Kanun Hükmünde Kararnameye dönüştürülerek imzaya açılan, ancak MHP'li Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın çekincesi yüzünden çıkarılamayan yerel yönetimler reformu, mutlaka çıkarılmalı. Aydın'ın itirazları doğrultusunda uzlaşma yolu aranmalı.

MHP İKNA EDİLECEK
MHP ile diyalog güçlendirilecek, böylece ikna yoluyla idam ve 312'nci madde gibi sürekli sorun yaratan düzenlemeler kademeli olarak yeniden değerlendirilip hayata geçirilecek. Mesut Yılmaz'a göre, MHP bu konularda son derece uzlaşmacı tavır sergiliyor ve kriz çıkacağına inanmıyor.

ABD'YE UYARI ŞART
Sözde Ermeni soykırımı kararına karşı Amerika'ya karşı hükümet ortak tavır almalı ve ikili ilişkiler gözden geçirilmeli. Amerikalılar'a gözdağı verilmesi gerektiğini ima eden Yılmaz, "Türkiye gibi önemli bir müttefiği kaybetme ihtimali anlatılırsa Amerika bizi çok daha iyi anlar" diye konuştu.

AF ÇIKARILABİLİR
Koalİsyon ortakları arasında ortak bir yol bulunarak, binlerce insanın beklediği af kararının çıkarılması mümkün. Ancak yasanın 29 Ekim'e yani Cumhuriyet'in ilanının yıldönümüne yetiştirilmesi kesinlikle imkansız.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır