kapat

27.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Fazilet'e 'laiklik' uyarısı
Belçika Temsilciler Meclisi üyesi Lefevre "Bunlar din işleriyle politikayı birbirine karıştırıyor" dedi

FP Genel Başkanı Recai Kutan Brüksel'deki temaslarının ikinci gününde aradığını bulamadı. Kutan'ın temasları nispeten alt düzey yetkililerle devam etti. Kutan İlk olarak Avrupa Parlamentosu üyesi ve Türkiye Avrupa Karma Komisyonu Üyesi Türkiye eski Raportörü Johannes Swoboda ile görüştü. Kutan görüşmede 312'nci maddenin Avrupa üyeliği için değiştirilmesi gerektiğini söyledi, ancak Erbakan'ın ismini zikretmedi. Sosyalist gruba mensup Swoboda ise "Biz ayrıntılar ve kişilere bakmıyoruz. Bize göre Kopenhag Kriterleri'nin konu başlıkları itibariyle yerine getirilmesi önemli. Ama 312'nci maddenin değiştirilmesi de önemli. Eski belediye başkanınız Tayyip Erdoğan ne söyledi de hapse girdi. Akın Birdal'ın da hapisten çıkmasına sevindim" diye konuştu. Swoboda'nın görüşmede Tayyip Erdoğan ve Akın Birdal'ın isimlerini özellikle belirtmesine rağmen Erbakan'ın ismine değinmemesi ise dikkat çekti.

Swoboda kökten dinciliğe karşı olduklarını belirterek, "Biz Türkiye'yi laik bir ülke olduğu için AB'ye almak istiyoruz. Bize göre kökten dincilik ciddi bir tehdittir.

Daha sonra Belçika Temsilciler Meclisi Üyesi M. Jacques Lefevre ile görüşen Kutan antidemokratik yasalar ve özellikle TCK'nın 312'nci maddesi nedeniyle başta eski Başbakan Necmettin Erbakan olmak üzere birçok siyasi, yazar ve gazetecinin hapis cezasına çarptırıldığını anlattı.

FP lideri Kutan bu nedenle 312'nci maddenin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda destek istedi. Lefevre ise "Ben 312'nci maddenin içeriğini tam olarak bilmiyorum. Ama gerçekten söylediğiniz gibi değiştirilmesi halinde Erbakan ve diğerleri hapisten kurtulacaksa elbette değişmeli" dedi.

ERBAKAN SORUSU
Lefevre'nin "Partinizin Erbakan'la ilgisi nedir?" sorusu üzerine ise Kutan, "Bizim partimizin Erbakan'la ilgisi yok. Partimiz, Erbakan'ın partisi RP kapatılmadan önce kuruldu. Üyelerinin yüzde 70'i de farklıdır" dedi. Görüşmeden sonra gazetecilere bilgi veren Lefevre ise, "Bunlar din işleriyle politikayı birbirine karıştırıyorlar. Biz de Hıristiyan Demokratız ama böyle yapmıyoruz" dedi.

Kutan temaslarını dün de alt seviyede sürdürdü. İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Philippe Lievin'le görüşen Kutan, Fehriye Erdal'la ilgili uygulamalardan şikayetçi oldu. Lievin konunun hukuki bir mesele olduğunu belirterek "Fehriye Erdal Belçika'da işlediği suçlardan dolayı yargılanabilir. Ancak biz Belçika'da terörist eylemlere müsaade etmeyiz" diye konuştu. Kutan ayrıca Türk mahallesinde yemek yiyip vatandaşlarla sohbet ettikten sonra Fatih Camii'nde öğle namazı kıldı.

Hüseyin ÖZALP-Fikret AYDEMİR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır