kapat

27.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Ahırda 'antrenman'
Bu hikaye reklam değil, gerçek. Avukat Burhan Apaydın'ın dosyasından... Tekirdağlı çiftçi "antrenman"daki karısını nasıl bastı ve katil oldu. Sonra da hapisten kurtuldu

GİRİŞ
Basketbol yaşamını Atina'da sürdüren basketbolcu İbrahim Kutluay ile İstanbul'da kalan sevgilisi Demet Akalın arasında geçen telefon konuşmasını yansıtan reklam filmi ile "Aldatma"nın adı bir anda "Antrenmandayım" kod adıyla anılmaya başlandı.

Ve özellikle ünlü isimler arasında "Antrenmandayım sendromu" yaşanır oldu. Çeşitli meslek grupları "Antrenman" sözcüğünü kendilerine göre yorumladı. Bu yazı dizisinde ünlülerin "Antrenman" görüşlerini, Avukat Burhan Apaydın'ın dosyalarından gerçek "Antrenman" öykülerini, bulacaksınız. İstanbul Barosu'nun tanınmış avukatlarından Burhan Ayapdın'ın raflarında öyle "antrenman" dosyaları var ki, sormayın. Apaydın bu dosyalardan bazılarını bizim için açtı... Hele bir tanesi tıpkı fıkra gibiydi...

Tekirdağlı bir çiftçinin uykusu çok ağırdı. Uykuya daldıktan sonra kendisinden bir hayli genç olan güzel eşi uyanıyor ve ahırda çiftliğin çobanıyla buluşuyordu. Bu olayı çiftçiden başka çiftlikteki herkes biliyordu. Her nasıl olduysa sonunda onun da kulağına gitti.

SAMANLIK SEYRAN
Çiftçi, bu kez bir kurnazlık yapıp karısını suçüstü yakalamaya karar verdi. Bir gece her günkü gibi erkenden yatağına gitti. Ama bu kez uyumadı ve uyuyormuş gibi yaptı. Karısı çiftçinin uyumadığından habersiz yataktan kalkıp yine ahıra gitti. Çiftçi de tüfeğini kaptığı gibi gizlice karısının peşinden...

Ve karısıyla aşığını samanların üzerinde çırılçıplak sevişirlerken yakaladı. Çoban, çiftçinin karısıyla aşk yapmanın cezasını canıyla ödedi. Çiftçi, çobanı vurarak öldürdü. Kadın kaçmayı başardı.

SAVUNMA BÖYLE OLUR
Varlıklı bir çiftçi olan katil zanlısı kendini savunması için Burhan Apaydın'ı avukat olarak tuttu. Apaydın çiftçiyi, ahırda karısının aşığını değil de hırsız sandığı çobanı vurduğu şeklinde savundu. Avukatın mahkemede sunduğu hikayeye göre, çiftçi ahırda bir gürültü duymuş ve tüfeği ile ahırın dışına kadar gelmişti. Eli tüfeğin tetiğindeyken kapıyı aralayıp içeri bakmıştı. Bu sırada kapı aniden kapanıvermiş ve çiftçinin eline çarpınca tüfek ateş almıştı. Çıkan kurşun ahırdaki çobana isabet etmişti. Olay yerinde keşif ve tatbikat yapıldı. Bilirkişi raporlarıyla bu ispatlandı. Çiftçi beraat etti. Karısına ne mi oldu? İhanet ettiği ispatlanamadı. Bu yüzden de çiftçi eşini boşayamadı.

UYKU AĞIR OLUNCA
Yine Burhan Apaydın'ın dosyalarından gerçek bir hikaye daha... Çok iyi geçinen karı-koca arasındaki güven de sağlamdır. Ancak erkek, bir kadınla tanışmış ve akşamları eve geç gelmeye başlamıştır. Karısının akşam yemeğinden sonra çocuklarıyla uyuduğunu bildiği için geceyarısını çoktan geçen bir saatte sessizce eve girip karısının yanında yatağa girmektedir.

Karısı saatin kaç olduğunu sorduğu zaman ise onun yatış saatinden biraz sonrasını söylemektedir. Yine bir gün aynı yalanı söyleyince sabah ezanı okunur. Kadın hemen yataktan fırlar ve kocasının bunu hep yaptığını anlar. Aldatılan bir kadın olduğu kanısına varır ve çocuklarını alıp babasının evine gider. Ancak kocası bir süre sonra onu ikna eder hem de sevgilisini terkedip yuvasına dönerek...

DEMET AKALIN

"Yarım saatte bir telefonlaşıyoruz"
Reklam'In görünmeyen kadın oyuncusu manken Demet Akalın, sevgilisi İbrahim Kutluay'dan ihaneti hiç beklemediğini belirtiyor ve şunları söylüyor: "Ben açıkçası reklama espiriyle bakıyorum. Biz böyle bir şeyi hiç yaşamadık ve aldatılma kaygısı taşımıyorum. Yarım saatte bir telefonlaşıyoruz; kaldı ki aldatacak adam kapı arkasında da aldatır. İbo'ya güveniyorum.

ALİ TARAN: Masum bir yalan

Bu reklamda aldatma yok!
SON günlerde televizyonlarda yayınlanan ve tüm Türkiye'nin en çok konuştuğu reklamlar arasına giren reklamın yaratıcısı, Creative Workshop'tan Ali Taran. Taran'ın imzasını koyduğu daha önceki reklamlar da çok konuşulmuştu. İhanetin adını "antrenmandayım" koyarak Türkiye"de bir tartışma yaratan Ali Taran'ın yorumu şöyle: "Basketbolcu İbrahim Kutluay Türk toplumunun çok sevdiği bir sporcu. Doğal olarak zamanının çoğu da antrenmanda geçiyor. Bu yüzden sevgilisi telefonla aradığında kızlarla olduğunu söyleyemiyor ve masum bir yalana başvurarak 'antrenmandayım'diyor. Sevgilisi Demet de ona misilleme yapıyor ve 'ben de antrenmandayım' diyor. Ama burada aldatma yok. Sporcu bir insanın söyleyebileceği en masum yalan da herhalde antrenmandayım olurdu. Ama ne kadar inandırıcı olur buna siz karar verin.

EBRU ŞALLI

Kadın da aldatır
Ünlü komedyen Hamdi Alkan'ı eşinden ayıran sonra da evli erkeklere tövbe diyen Ebru şöyle diyor: "Seven insan aldatmaz. Gerçek aşkı yaşayan bir insanın aldatacağına inanmıyorum. Sevgi biterse ve bazı şeyler alışkanlıklara dönüşürse o zaman aldatmalar yaşanabilir. Sanmasınlar ki sadece erkekler aldatır. Kadınlar da erkekler kadar aldatır. Bu bir gerçek. Ama birbirini sevenler ihanet etmez."

EVLİ ERKEKLERLE BERABERLİĞE TÖVBE
Manken Ebru Şallı, ünlü komedyen Hamdi Alkan'la beraberliğe başlamış ve eşinden ayrılmasına neden olmuştu. Ondan ayrıldıktan sonra 'bir daha evli erkeklerle olmayacağım' demişti.

DOKTOR GÖRÜŞÜ

İhanet nedeni psikolojiktir
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç.Dr.Arif Verimli ile konuştuk.

* Reklamı nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Reklam filmi yapımcılarının bu reklamla iyi ya da kötü akılda kalmayı mı hedeflediği, yoksa kötü enformasyon vermek ve toplumsal değerleri hiçe saymak uğruna mı böyle bir film çektiği tartışma konusu. Ancak doğru olmayan bir enformasyonu iletmeyi hedefliyorsanız, ki bu zaten yanlıştır. Kaldı ki, reklamda gençlerin idolü olan basketbolcu İbrahim Kutluay sadakatsizliği yansıtıyor. Başarılı ve eşini aldatan bir sporcu olmasına rağmen 'antrenmandayım' diyor. Bu da aldatmayı sevimli bir şekilde ambalajlamadır.

* Aldatılan kadın ne hisseder?

Aldatılma psikolojisi kadın açısından ruhsal bir travma yaratır. Kadın, bizim toplumumuzda daha çok aldatılan konumundadır. Doğru ya da yanlış. Ancak kesin olarak bilinen bir şey var; aldatılan kadın, aldatılmasının ardından çok büyük bir üzüntü yaşar. Bu üzüntü, kadını kökünden değiştiren ruhsal bir travmaya sürükleyebilir.

* Peki ya erkek için?

Erkek açısından ise aldatma, toplumumuzda namus meselesi olarak görülmüyor. Onun yaptığı genellikle sevimli bir kelime olarak görülen 'çapkınlıkla' geçiştiriliyor. Oysa her iki cins için de aldatma kesinlikle 'aldatmadır'.

* Erkek neden aldatır?

Eşini aldatan erkeklerin psikolojik durumlarında çoğunlukla küçüklükte ya da ergenlikte cinsel bakımdan yaşadığı yeterli olup olmama korkusu ağır basar.

Bu dönemlerde kompleks yaşayan erkek aldatmaya ve Don Juan olmaya yönelebilir. Bu erkeğe ancak yapay bir güven duygusu verir.

SUNA TANALTAY

İlişkide aslında aldatan aldanır
Psİkolog Suna Tanaltay, erkeklerin karşı cinsle ilgili berberlikleri konusunda "çikolatalı pasta dondurma" yorumu yaparak şöyle konuştu: Erkekler arasında karşı cinsle beraberliklerde 'çikolata mı, pasta mı, dondurma mı' diye sorulduğunda 'çikolatalı pastalı dondurma' yanıtı alınır. Yine genellikle kadın açısından çeşitleme zor, korkutucu ve yaralayıcıdır. Çünkü kadın çok sevdiği ve sevildiği insanla bütünleşmek ister. Kimi durumlarda cesaretsiz ve güvensiz kişi aldatmalarda güç arar. Ne yazık ki yanılır. Kısacası aldatan aldanır. Güven duygusu zayıf olan kişide aldatılma korkusuna rastlanır. Hatta zaman içinde aşırı şüphelenmeye dönüşerek 'paranoid reaksiyon' haline gelebilir.

SİBEL TURNAGÖL

İhanet faturası aldatana çıkar
Uzun yıllar birlikte yaşadığı ve oğlu Sadri'nin de babası olan Kerem Alışık'tan, uğradığı ihanet sonucu ayrılan Sibel Turnagöl, aslında aldatanın kendini aldattığı görüşünde... İşte Turnagöl'ün ihanet konusundaki düşünceleri:

"Aldatmanın karşılığında söylenecek ne 'antrenmandayım' sözcüğü ne de başka bir sözcüğü açıkçası hoş karşılamıyorum. İnsanlar doğru bulmadıkları bir şeye 'antrenmandayım' da diyebilirler, başka bir şey de. Ancak aldatan kendisini aldatır ve yaptığı bir gün mutlaka ortaya çıkar. Yaptığının faturasını da kendisi öder. İnsanların birbirlerine açık ve net olması gerekir."

SEVGİLİSİNİ YATAKTA YAKALADI
POP müziğin ünlü ismi Aşkın Nur Yengi de ihanetten payını alan bir kadın... Kendisiyle yaptığımız kısa söyleşide uğradığı ihaneti anlattı.

-Hiç aldatıldınız mı?

-Evet. Yıllar önce. Güzel bir ilişkim vardı. Ahmet Demiral ile birlikteydim. O beni aldattı.

-Ahmet Demiral kimdi?

-Sezen Aksu'nun yeğeniydi...

İhanete uğradığınızı nasıl anladınız?

-Ahmet'i yatakta başka bir kadın ile yakaladım.

-Neler hissettiniz o an?

-Çok kötü bir duygu... Bunun tarifi yok ki.. Üzüldüm, mahvoldum. Güzel bir ilişki sürüyordu. Ve uzun bir ilişkiydi. Böyle olmasını beklemiyordum. Ondan sonra uzun süre erkeklere karşı güvenim kalmadı. Ama yapılacak bir şey yok. İlişki bu yüzden hemen bitti. Şimdi o yurt dışında yaşıyor. Onun da güzel bir birlikteliği var. Benim de. Zaman zaman görüşüyoruz. Şimdi iyi dostuz.

Bu yüzden evlenmiyorum

Türk sinemasının maço aktörü Kadir İnanır'ın, aldatma konusu açıldığı zaman tepesi atıyor. Bu yüzden evliliği zorlaştırdığını belirten İnanır sorularımızı şöyle cevaplandırdı:

-Evli olsaydınız eşinizi aldatır mıydınız?

-Asla.. Asla.. Kesinlikle böyle bir şey olamaz. Zaten bende bunun için evliliği zorlaştırıyorum. Hemen karar vermiyorum. Böyle bir şeye, aldatma olayına, karar verirsem ayrılırım.

-Aldatıldınız mı? Aldattınız mı?

-Aldatanın kendisi kaybeder. Zaten aldatmak ve aldatılmak evlilik kavramı olduğu zaman ciddiye alınmalı.

YARIN:
Hangi meslekte aldatmanın kod adı nedir?

İhaneti tadanlar neler anlattı?


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır