kapat

27.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
KISA KISA KISA

Demirbank, Prag'da yabancıları ağırladı
Demirbank, yurtdışı müşterilerini ve muhabir bankalarını Prag'da Brevnov Manastırı'nın tarihi mekanında dün sabah verdiği bir kahvaltıda ağırladı. Demirbank Genel Müdürü Hasan Akçakayalıoğlu'nun yaptığı 'hoşgeldiniz' konuşmasından sonra gazetemiz yazarı Prof. Dr. Asaf Savaş, Türkiye'deki ekonomik ve politik beklentileri aktardı.

Akçakayalıoğlu, Demirbank'ın Türkiye'deki değişmekte olan piyasa koşullarını rakiplerinden önce öngörerek, gerek bireysel gerekse kurumsal alanda gerekli yatırım ve yapılanmayı önceden tamamladığını söyledi. Akçakayalıoğlu bankanın ayrıca Avrupa, Balkanlar ve BDT'de açtığı diğer banka ve şubelerle 12 ayrı ülkede geniş bir ağ oluşturarak, kendisine hem Türkiye'de hem de yurtdışı piyasalarda sağlam bir yer edindiğini vurguladı.

Prof. Akat ise uygulanmakta olan programı teknik olarak iyi hazırlanmış ve yapısal reformlarla zenginleştirilmiş bir program olarak tanımladı.

IMF yeni rol arayışında
IMF Başkanı Horst Koehler, kuruluşun küresel ekonomik büyüme ve istikrarı gözeten bir denetleyicilik rolü üstlenmesi gerektiğini söyledi. Koehler, açılışta yaptığı konuşmada, yürütülen reform çalışmaları doğrultusunda, IMF'nin uluslararası mali sistemin işlerlik merkezine dönüşmesi gerektiğini vurguladı. "IMF'nin küreselleşme sürecinde etkin bir rol üstlenmesi gerektiğini" belirten Koehler, "Küreselleşme işbirliği gerektiriyor, işbirliği de bu işbirliğini koordine edecek kurumlar" diyerek, fonun yeni koşullar karşısında üstlenmesi gereken işlev konusundaki görüşünü açıkladı. Koehler'in görüşü ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers'tan da destek gördü. Summers, IMF'nin, başlıca işlevi borç vermek olan bir kurum olmaktan çıkarılarak, uluslararası ekonomik sistemde olası krizleri önleyecek bir merkeze dönüşmesi gerektiğini söyledi. Summers, "IMF'nin çalışmalarının merkezine kriz önleme görevi yerleştirilmeli" dedi.

Cari açık % 4 olacak
Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, yılsonu cari açığın yüzde 4 olmasını beklediklerini, bunun da finanse edilebilir bir oran olduğunu söyledi. Gelecek yıl da açığın %3-3.5 bandında olmasını beklediklerini ifade eden Demiralp, "İthalattaki artış hammadde ve yarı mamül ithatlatından kaynaklanıyor. Yani açığın nedeni tüketim malları değil, yatırım" yorumunu yaptı. Bunun ağır durgunluktan çıkışı da yansıttığını da belirten Demiralp, euronun düşüşünün dış ticaret dengesindeki bozulmaya etki yaptığının altını çizdi. Devlet Bakanı Önal da, Prag'daki görüşmelerinde cari işlemler açığının turizm ve bavul turizmi geliriyle finanse edilebileceğini anlatıyor.

Yönetim hakkı sattırır
Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Telekom ihalesinde yaşanan ilgisizliği yönetim hakkı verilmeyişine bağladı. Bayar, konuyla ilgili bazı değişikliklerin yapıldığını belirterek, "Yüzde 34'e kadar olan hissenin satışına olanak tanındı. Ancak son açıklamalardan bunun 29 olduğunu öğrendim. Aslında burada önemli olan özelleştirilecek olan hisseyle verilecek yönetim hakkıdır. Yani yabancı yatırımcının gelmesini mantıklı kılacak bir oranda yönetim hakkı verilmesi gerekir" dedi. Bayar, yabancı ortağa yüzde 51 hak verilmesi şartının azaltılabilmesiyle ilgili çalışmalar da bulunduğunu söyledi.

Sanko'nun arzında fiyat 16 bin lira
Sanko Grubu'nun ürünlerini pazarlayan Sanko Pazarlama'nın yüzde 25'i halka açılıyor. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, önümüzdeki 5 yıl içinde grubun ana şirketlerinin hepsini halka açacaklarını belirtti. Sanko Pazarlama'nın arzdan yaklaşık 70 milyon dolarlık gelir bekleniyor. Konsorsiyum liderliğini İş Yatırım'ın üstlendiği halka arzda hisse fiyatı ise 16 bin lira olarak belirlendi. 28-29 Eylül tarihlerinde halka arzedilecek Sanko Pazarlama hisseleri, Ekim ayının ilk haftasında da İMKB'de işlem görmeye başlayacak.

Polibak Kasım'da halka açılacak
Polibak Plastik Film Kasım'da İMKB'ye geliyor. Bakioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, Bak Ambalaj'dan sonra Polibak'ı da halka arzetmeyi planladıklarını belirtti. Bakioğlu, halka arzın 9-15 Kasım tarihlerinde gerçekleştirileceğini belirterek, şirketi doğrudan İMKB'de satış yöntemiyle halka arzetmeyi düşündüklerini söyledi. 2 milyon lot tutarındaki hisse senetlerinin 7 bin 500 liradan işlem görmeye başlayacağını ifade eden Bakioğlu, 5.5 trilyon lira olan sermayenin 7.5 trilyon liraya artırılacağını, halka arz edilecek kısmın da şirketin yüzde 26.6'sına karşılık geldiğini kaydetti.

TÜPRAŞ'ta kapasite %100'e çıktı
TÜPRAŞ, İzmit Rafinerisi'nin ham petrol işleme kapasitesinin yüzde 100'e ulaştığını açıkladı. İMKB'ye gönderilen açıklamada ham petrol ünitesinin 21 Eylül'den itibaren devreye alındığını ve bu ünitenin devreye alınmasıyla rafinerinin ham petrol işleme kapasitesinin yüzde 100'e ulaştığını belirtildi. TÜPRAŞ Genel Müdürü Hüsamettin Danış 30 Eylül'de devreye alınması planlanan ünitede, 21 Eylül tarihinde devreye alma çalışmalarının başladığını ve 23 Eylül'de ürünlerin tanka gönderildiğini söyledi.

Park Tekstil tesislerini kiralıyor
Park Elektrik Madencilik, tekstil üretiminden çekiliyor. Şirket Edirne'deki üretim tesislerini Penyelüks'e kiraladı. Şirketten yapılan açıklamada kira işleminin 30 Eylül'den itibaren başlayacağı belirtildi. Kira bedeli konusunda ise Kavram Mali Müşavirlik şirketinin yetkili kılındığı kaydedildi. Kira bedelinin tespitinin ardından Penyelüks'le 5 yıllık kira sözleşmesi imzalanacağı vurgulandı.

TEB'den tüketici kredisi faizlerine ayarlama
BankalarIn tüketici kredisi faiz oranlarındaki ayarlamalar sürüyor. TEB'den yapılan açıklamada 21 Eylül 2000 Perşembe günü itibariyle tüketici kredilerine uygulanan faiz oranlarında değişiklik yapıldığı belirtildi. Buna göre TEB, İhtiyaç Kredisi faiz oranlarını 12 aya kadar 3.65, 18 aylık 3.50 olarak belirledi. Bankanın yabancı para tüketici kredilerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Enerjide "serbest tüketici" dönemi
Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, yılda dokuz milyon kilovatsaatten fazla elektrik kullanan tüketicilerin serbest tüketici olarak sınıfladırılacağını ve bunların piyasada istedikleri yerden elektrik alabileceklerini söyledi. Türkiye'de Doğalgaz ve Enerji konulu konferansta konuşan Ersümer, petrol ve doğalgaz piyasalarının serbestleştirilmesi amacıyla hazırlanan petrol kanunu değşikliklerinin de Bakanlar Kurulu'na Temmuz ayında sunulduğunu ve bu konuda hükümeti oluşturan üç siyasi partiden birer bakanın katılımıyla oluşan bir heyetin kendi başkanlığında çalışmakta olduğunu belirtti.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır