kapat

27.09.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
Sabah Künye
Ata Yatirim
Sofra
pandora
Bizim City
Sizinkiler
Rehber
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Deppler'dan 3 önemli uyarı
IMF Avrupa/1 Bölümü Başkanı, Türk heyetine cari açık, bütçe ve tüketime fren önlemlerini sordu

Para Kurulu modeli ile tanınan ve Türkiye ekonomisini yakından tanıyan IMF Avrupa/1 Bölümü Başkanı Michael Deppler, dün yaklaşık bir saat görüştüğü teknisyenlere bütçe politikasındaki başarıları överken, uyarılarda bulunmayı da ihmal etmedi. "Mali politika uygulamalarınız gerçekten etkileyici" diyen Deppler, şu üç konuya dikkati çekti:

* Cari işlemler dengesindeki gelişmeleri dikkatle takip etmek lazım. Bu konuya büyük önem veriyoruz. Cari açık her ne kadar kamudan kaynaklanmıyorsa da, bunu kamunun ek gayretleri ile telafi etmek gerekebilir.

* 2001 bütçesi program uygulaması açısından belirleyici özellik taşımalı ve piyasalara güçlü mesaj verilmeli.

* Enflasyonun düşüş trendinin sürdürülmesi için iç talebin frenlenmesine dönük önlemler, ihmal edilmemeli.

Türk heyetinin Deppler'a şu açıklamaları getirdiği öğrenildi:

"Cari işlemler açığını bizde titizlikle takip ediyoruz. Ancak sizin kadar kaygılı değiliz. Turizm gelirleri, bavul ticareti gibi kalemlerle cari açığın bu yıl GSMH'nin yüzde 4'ü civarında (8 milyar dolar) tutulmasını bekliyoruz. 2001 bütçesi ile çok güçlü bir faiz dışı fazla vererek, programdaki kararlılık ve tutarlılığın devamı yönünde sinyal vereceğiz. Bütçe düzenlemelerinin yanı sıra, KİT'lere de el attık. Örneğin, enerji KİT'lerine ilişkin bir dizi önlem devreye girdi. Bu yolla, GSMH'nin binde 2'si (400 milyon dolar) tasarruf sağlanacak. Gelecek yıl büyümenin yüzde 4-4.5, cari açığın GSMH'ye oranının yüzde 3-3.5 olmasını öngörüyoruz."

'Global düşünelim'
SPK Başkanı Muhsin Mengütürk, piyasaların çok hızlı değiştiğine dikkat çekerek, "Herhangi bir yatırımcı herhangi bir piyasaya istediği her zaman çok ucuz bir fiyatla aracısız ulaşabiliyor. Dünya piyasaları giderek tek piyasaya dönüşüyor. Bu nedenle Türkiye'nin rekabetçi olabilmesi için global düşünmesi lazım" dedi. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel de Türkiye'nin çözmesi gereken altı noktaya dikkat çekti:

"Makroekonomik verileri iyileştirmek zorundayız. Verimliliği artırmak, bu büyümeyle gelen refahı tabana yaymak zorundayız. Yapısal reformları devam ettirmek durumundayız. Verdiğimiz sözü tutmak, güvenilirlik ve kredibilitemizi artırmak zorundayız. Ve AB üyeliğine hazırlanmak zorundayız."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır